Menu Close

Лятно часово време

Лятното часово време (DST) е годишната практика за настройване на часовниците напред с един час между месеците март и ноември. Идеята на DST е да се запази – или „да се запази“ – естествената светлина, тъй като пролетните, летните и ранните есенни дни обикновено потъмняват по-късно вечерта в сравнение с късните есенни и зимни дни. Периодът без лятно часово време между ноември и март е известен като стандартно време.

Съединените щати официално спазват лятното часово време2от 1966 г. Преместихме часовниците си напред с един час в 2 часа сутринта на втората неделя на март, което доведе до един час по-малко сън през тази нощ. След това, в 2 часа сутринта през първата неделя на ноември, върнахме часовниците си назад с един час. DST често се нарича „Пролет напред, падане назад“, поради това, когато настъпят тези промени във времето.

Регулирането на часа с един час може да не изглежда прекалено драстична промяна, но експертите по съня отбелязват тревожни тенденции, които се появяват по време на прехода между DST и стандартното време. Те включват пристъпи при сърдечни проблеми, разстройства на настроението и сблъсъци с моторни превозни средства. Освен това DST може да причини проблеми със съня, ако циркадните ритми не са съобразени с естествените цикли на светлина и тъмнина. Някои хора също изпитват симптоми на безсъние поради промени във времето.

Как влияе лятното часово време на съня?

Хората и други бозайници се ръководят от циркадни ритми, които представляват 24-часови цикли, които регулират съня и други ключови телесни функции като апетит и настроение. Тези ритми до голяма степен зависят от експозицията на светлина. За да се нулират всеки ден, те трябва да бъдат синхронизирани с естествени цикли светлина-тъмнина, за да се осигури здравословен, висококачествен сън.

Преходът между лятно часово време и стандартно време се характеризира с повече сутрешна тъмнина и вечерна светлина. Това може по същество да „забави“ цикъла ти сън-будност, като сутрин се чувстваш уморен и вечер нащрек. Циркадното несъответствие може да допринесе за загуба на сън, както и за „дълг на съня“, който се отнася до кумулативния ефект от липсата на достатъчно сън редовно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector