Menu Close

Как да се подготвим за лятното часово време

Написано от

Ерик Суни

Лятното часово време (DST) е едночасова настройка на часовника, наблюдавана от повечето САЩ и Канада, както и някои други страни, която започва през март и завършва през ноември. От ноември до март тези места работят по стандартно време.

В Съединените щати превключването между стандартно и лятно часово време се случва в определени уикенди:

  • Spring Forward: Часовете се настройват с един час в 2 часа сутринта през втората неделя на март.
  • Отстъпка: Часовете се връщат назад с един час в 2 часа сутринта през първата неделя на ноември.

Въпреки че часовникът се измества само по един час наведнъж, тази рязка промяна на времето може да причини значителни смущения в съня. Преминаването към лятното часово време, по-специално през март, може да доведе до намалено количество и качество на съня.

Още по-лошо е, че проучванията са установили връзка между лятното часово време за промяна на часовото време и краткосрочния риск от инфаркти, инсулт, пътнотранспортни произшествия, посещения в спешното отделение и сериозни смущения в настроението. А липсата на сън, причинени от смяната на времето може да повлияе на мисленето, вземането на решения, както и производителността.

Тези проблеми възникват, защото преминаването към лятно часово време променя нормалния ви режим на експозиция на дневна светлина. Тази промяна може да отхвърли циркадния ритъм на тялото ви, вътрешния часовник, който помага да се контролира сънят и много други биологични процеси.

Накратко, преминаването към лятно часово време не трябва да се приема лекомислено. Разработването на план за справяне с промяната на времето може да намали въздействието му върху вашия сън и цялостното здраве.

Подготовка за лятно часово време

Тъй като преминаването към лятно часово време се случва в определено време всяка година, имате възможност да се подготвите предварително, така че да е по-малко вероятно да навреди на здравето ви.

Няколко практически стъпки могат да подобрят съня ви през уикенда на промяната на времето и да подобрят вашите навици на сън в дългосрочен план.

Постепенно коригирайте своя график

Можете да се приготвите за „пролетта напред“ през март, като постепенно измествате графика си през седмицата, водеща до промяната на времето. Американската академия по медицина на съня съветва да се опитвате бавно да коригирате графика си, като лягате около 15-20 минути по-рано всеки ден.

Времето за други ежедневни дейности, като хранене и упражнения, също може постепенно да се коригира напред. Правейки тези промени постепенно през седмицата преди смяната на времето, вие започвате лятното часово време, след като вече сте започнали да се адаптирате към новото време на часовника.

Спете добре предварително

Важна стъпка в подготовката за лятното часово време е получаването на качествен сън през нощите, водещи до смяната на времето. Ако влезете в лятното часово време през уикенда, когато вече сте лишени от сън, е по-вероятно да имате значителни неблагоприятни ефекти в отговор на промяната на времето.

В допълнение, получаването на допълнителен сън предварително може да ви помогне да изградите „банка за сън“, за да се справите по-добре с преминаването към лятно часово време. Проучванията са установили, че банковият сън преди кратки периоди на намален сън може да намали когнитивните увреждания и да помогне за запазване на двигателните умения.

Натрупването на резерв от допълнителен сън може също да намали вашето сънно шофиране, което улеснява да останете будни през деня и да избегнете неволното дремене.

Обмислете техниките за релаксация

По всяко време на годината методите за релаксация, вариращи от основно дълбоко дишане до медитация на вниманието, могат да внесат спокойствие в ума и тялото ви и да улеснят плавното преминаване в сън.

В седмицата преди преминаването към лятно часово време, можете да прилагате тези техники, докато постепенно коригирате лягане преди това. Методите за релаксация също могат да ви бъдат полезни, ако установите, че сте се събудили посред нощ.

Настройте часовниците си преди лягане

Въпреки че промяната на времето не се случва официално до 2 часа сутринта, настройте часовника и домакинските си часовници на новото време, преди да си легнете. Това ви помага да ударите земята и да избегнете грешки във времето в неделя.

Повечето мобилни телефони и електронни устройства автоматично се актуализират до лятно часово време за една нощ. Ако вашите устройства не са настроени да актуализират часа автоматично, не забравяйте да ги настроите преди лягане.

Приоритизирайте експозицията на дневна светлина

Светлината е централният двигател на циркадния ритъм, така че намирането на време за експозиция на дневна светлина в дните след смяната на лятното часово време може да помогне на вътрешния часовник на тялото ви да се адаптира към новото време на светлина и тъмнина.

Естествената светлина има най -мощен ефект върху циркадния ритъм на нашите тела. Дори в облачен ден естествената светлина осигурява повече от осветлението, което работи за изравняване на циркадния ритъм, отколкото изкуственото осветление на закрито.

За да намалите прекъсванията на съня след преминаването към лятно часово време, направете план за излизане навън, в идеалния случай сутрин и излагане на слънце в неделя след смяната на часа. Ако живеете в студен климат, който затруднява престоя навън, отворете завесите и седнете близо до прозореца, за да поемете значителна доза естествена светлина.

Вземете предпазни мерки в случай на нарушение на съня

С правилната подготовка можете да намалите шансовете да имате проблеми със съня поради преминаването към лятно часово време. Въпреки това е разумно да се опитате да вземете предпазни мерки, в случай че сънят ви е засегнат.

Опитайте се да не претоварвате графика си в неделя или понеделник след смяната на времето, в случай че изпитвате сънливост през деня. Ако е възможно, планирайте важни срещи или събития за по-късно през седмицата, когато имате повече време за настройка. Също така е най-добре да избягвате дълги шофирания веднага след смяната на времето поради потенциалните опасности от сънливо шофиране.

Надградете хигиената на съня си

Много по-лесно е да получите постоянен сън, ако имате здравословни навици и благоприятна за сън среда в спалнята. Те са известни общо като хигиена на съня и подобряването на хигиената на съня може да донесе дивиденти през лятното часово време и през цялата година.

Въпреки че има много компоненти на здравословната хигиена на съня, някои важни елементи, които трябва да се вземат предвид, включват:

Adblock
detector