Menu Close

Sleep Drive и вашия часовник на тялото

Забелязвали ли сте някога, че се чувствате по-будни в определени часове на деня и се чувствате по-уморени през другото време? Тези модели са резултат от две телесни системи : хомеостаза сън / бодърстване и вашия циркаден ритъм или вътрешен телесен часовник. Тези системи определят вашето шофиране или нуждата на тялото ви от сън по всяко време.

Sleep / Wake хомеостаза и Sleep Drive

Хомеостаза2описва състояние на равновесие между различни елементи на организъм или група.. Хомеостазата сън / събуждане балансира нуждата ни от сън, наречена „сън шофиране“ или „сън налягане“, с нашата нужда от будност. Когато сме будни за дълъг период от време, нашето задвижване на съня ни казва, че е време да спим. Докато спим, ние възстановяваме хомеостазата и нашето сън стремеж намалява. И накрая, нуждата ни от бдителност нараства, като ни казва, че е време да се събудим.

Ако хомеостазата сън / събуждане само регулира нашето шофиране на съня, вероятно ще се окажем йо-йонг между съня и бдителността през всеки ден. Вероятно бихме се чувствали и най-будни сутрин, с тази бдителност, която изчезваше, колкото по-дълго бяхме будни. Вместо това можем да се чувстваме също толкова бдителни в 16:00 ч., Колкото бихме се чувствали в 10:00 ч., Дори когато сме били будни с часове. Това е така, защото хомеостазата сън / събуждане не работи сама при регулирането на графика ни за сън; нашият циркаден ритъм също играе роля.

Sleep Drive и Circadian Rhythm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector