Menu Close

COVID-19 и сън: текуща загриженост

Тази поредица от статии са само с информационна цел. Консултирайте се с местния медицински орган за съвет. За актуална информация относно огнището на COVID-19 и ваксината посетете cdc.gov.

През март 2020 г. новият коронавирус – COVID-19 – наруши много аспекти от ежедневието по целия свят. С това, което сега са многобройни блокировки и 24-часови новини, фокусирани върху въздействието на пандемията, не е изненадващо, че сме наблюдавали значително влияние върху съня.

Тези смущения се проявяват по различни начини. Стресът и безпокойството, свързани с пандемията и техните усложнения, могат да доведат до загуба на сън и чувство на умора през деня. Някои работници от първа линия и важни служители също се сблъскват с допълнителното предизвикателство да работят по-дълги смени, които ги принуждават да променят графика си за сън. Освен това задължителните блокировки оставят много хора да се борят с депресията и изолацията, увеличавайки риска от нарушения на съня като безсъние.

На следващите страници ние предлагаме нашите най-актуални и информативни статии с експертни коментари за COVID-19, ваксините, предлагани в момента, и къде да ги вземем, както и цялостното въздействие на пандемията върху съня.

Най- точното количество сън е наложително да се поддържа здравето си и уелнес. С това препоръчваме да следвате последователна рутина, която включва лягане и събуждане по едно и също време всеки ден. Прекарването на много време пред телевизор или телефон може да е примамливо, докато от вас се изисква да останете вкъщи, но тези устройства излъчват синя светлина, която може да повлияе отрицателно на циклите на съня. Другите стратегии за здравословен сън включват ежедневни упражнения , прекарване на време на открито през деня за излагане на естествена светлина и ограничаване на приема на алкохол и кофеин в часовете, предхождащи лягане.

Значението на здравословния сън по време на тази пандемия не може да бъде надценено. Добрият, необременен нощен отдих е от съществено значение за силната имунна система и здравословното функциониране на мозъка. Сънят също играе ключова роля в начина, по който управляваме настроенията и психичното си здраве.

„Мисля, че е важно хората да разберат, че сънят не съществува изолиран и че тревожността, депресията, алкохолът и веществата влияят върху съня. Ако отговорим на тревожност и депресия с вещества … ще сложим проблеми със съня. ” – д-р Брайън Abaluck, COVID-19 кръгла маса участник

В Фондация за сън активно проучваме най-новите актуализации от Центровете за контрол на заболяванията, по-специално по отношение на ефектите на COVID върху съня при симптоми на коронавирус , стрес и справяне и ваксини за COVID-19.

Не забравяйте, че ако имате нови или влошаващи се проблеми със съня, трябва да се свържете с Вашия лекар. Много медицински специалисти са на разположение на практика за пациенти, които предпочитат да не посещават лично кабинети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector