Menu Close

COVID-19 ваксина: сън, болест и имунитет

Тази статия е само с информационна цел. Консултирайте се с местния медицински орган за съвет. За актуална информация относно огнището на COVID-19 и ваксината посетете cdc.gov.

 

Откакто Световната здравна организация (СЗО) обяви COVID-19 за пандемия през март 2020 г., интензивните усилия се фокусираха върху разработването на ваксина, която би могла да сведе до минимум въздействието на болестта.

В Съединените щати Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е издала разрешение за спешна употреба на три различни ваксини, а ваксинационните програми са въведени в цялата страна.

Тъй като COVID-19 е жизненоважен проблем за общественото здраве, за хората е важно да имат достъп до надеждна, научно обоснована информация за ваксините срещу COVID-19.

Какво е COVID-19?

COVID-19 е името на болестта, която може да се появи в резултат на вируса SARS-CoV-2, нов тип коронавирус, открит за първи път в Ухан, Китай в края на 2019 г.

SARS-CoV-2 се предава най-лесно чрез дихателни капчици, когато хората са в близък контакт от около шест фута или по-малко. Вирусът се разпространява и чрез въздушно предаване, чрез аерозоли, които се отделят при говорене или дишане и остават във въздуха за по-дълго време.

Въздушно предаване на вируси може да се случи дори когато хората са на повече от шест фута разстояние и е по-вероятно в затворени помещения с лоша вентилация. По-рядко коронавирусът може да се предава чрез докосване на замърсени повърхности.

Симптомите на COVID-19 могат да варират значително при хората, заразени с вируса. Докато някои хора са безсимптомни, други развиват основни симптоми като треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на вкус и / или мирис, главоболие и / или болки в тялото, гадене, повръщане, диария, запушване на носа и / или хрема.

При тежки случаи COVID-19 може да причини затруднено дишане, болка или натиск в гърдите, объркване, невъзможност да се събуди или да остане буден и бледа / обезцветена кожа, устни или нокътни лехи. Ако изпитвате тези симптоми, моля потърсете спешна медицинска помощ.

Хората, които са били заразени, но са без симптоми и тези, които са пресимптоматичен (все още показват симптоми все още могат да предават вируса на други хора.

Какви ваксини COVID-19 са на разположение?

В FDA е дал три COVID-19 ваксини разрешение за употреба при спешни случаи на Pfizer-BioNTech COVID-19 Ваксина, на Moderna COVID-19 Ваксина и Янсен (Johnson & Johnson) COVID-19 ваксина. Всяка от тези ваксини се прилага чрез инжектиране в мускула на горната част на ръката.

Име на ваксината Вид ваксина Кой може да получи тази ваксина? Необходими дози Кога сте напълно ваксинирани? Дата на одобрение от FDA
Pfizer-BioNTech иРНК 16 години и повече 2 снимки с интервал от 3 седмици (21 дни) 2 седмици след втория ви изстрел 11 декември 2020 г.
Модерна иРНК 18 години и повече 2 снимки с интервал от 4 седмици (28 дни) 2 седмици след втория ви изстрел 18 декември 2020 г.
Янсен (Джонсън и Джонсън) Ваксина с вирусен вектор 18 години и повече 1 изстрел 2 седмици след изстрела ви 27 февруари 2021 г.

Превъртете L – R за повече подробности

И трите ваксини са тествани в клинични изпитвания с участието на десетки хиляди възрастни. В тези проучвания хората, приемащи ваксините, са имали значително по-малка вероятност да имат COVID-19, да развият тежки симптоми или да се нуждаят от хоспитализация. В сравнение с плацебо, ваксините предлагат значителна защита с минимални странични ефекти.

Ваксините, разработени от Pfizer и Moderna, са иРНК ваксини. Този тип ваксина използва безвреден, синтетичен фрагмент от генетичен материал от вируса, за да обучи имунната система да разпознава и атакува самия вирус.

Ваксината, разработена от Janssen, компонент на компанията Johnson & Johnson, е ваксина с вирусен вектор. Той включва генетичен фрагмент от SARS-CoV-2 в дезактивиран вирус на обикновена настинка. Това дава възможност на имунната система да идентифицира по-добре и атакува коронавируса.

Какви ваксини COVID-19 се разработват?

Докато в момента в Съединените щати се предлагат три ваксини, допълнителни ваксини са в процес на разработка. Те могат да получат разрешение, ако данните от изследователски проучвания подкрепят тяхната безопасност и ефективност.

Вирусната векторна ваксина, разработена от AstraZeneca, се използва в Европа, но не е разрешена от FDA. Различен тип ваксина, наречена протеинова субединична ваксина, разработена от Novavax, все още се оценява в клинични изпитвания. Протеиновата субединична ваксина работи, като включва малък протеин от коронавируса, който дава възможност на имунната система да разпознава и атакува вируса.

Мутациите, които водят до нови щамове на SARS-CoV-2, могат да доведат до модифицирани или бустер ваксини, предназначени да атакуват по-широк обхват на коронавирусните варианти.

Каква е хронологията за ваксинация?

Ваксинацията продължава, тъй като първата ваксина срещу COVID-19 е разрешена от FDA през декември 2020 г. Разпределението на ваксини включва федерално управление, но действителните програми за ваксинация се администрират предимно от държавни и местни власти.

Повечето държави са установили рамка за предоставяне на ваксини на различни фази или нива, като по-ранният достъп се предлага на хора с висок риск от тежко заболяване или повишена експозиция на коронавирус.

Много населени места са напреднали през един или повече от тези нива и федералното правителство обяви очакванията си, че всеки американски възрастен ще може да се ваксинира до края на май 2021 г.

Как мога да получа ваксина срещу COVID-19?

Наличността на ваксини COVID-19 варира в зависимост от местоположението ви. Приоритет за ваксинация обикновено се дава на възрастни хора, хора със съпътстващи заболявания, медицински работници от първа линия и други с по-висок риск от инфекция.

За да научите за наличността на ваксини във вашия район, свържете се с държавния и местния здравен отдел за информация. Можете също така да попитате Вашия лекар за насоки.

А уебсайт ваксина Finder е създадена в сътрудничество с CDC да предостави информация за наличността ваксина в различни държави. Ваксините могат да се предлагат в различни условия, включително здравни клиники, медицински кабинети, болници, аптеки и места за масово ваксиниране.

В много области са създадени програми за регистриране на интереса ви към получаване на ваксината. Като се присъедините към тези регистри, можете да получавате актуализации относно допустимостта, местата за ваксинация и планирането на срещи за ваксинация, когато те станат достъпни.

Важно е да се отбележи, че като цяло не можете да изберете коя марка ваксина ще получите.

Безопасни ли са ваксините COVID-19?

Проучвания върху десетки хиляди хора в множество страни показват, че ваксините COVID-19 са безопасни и този рекорд за безопасност е подсилен от декември 2020 г. с над 75 милиона дози, прилагани в Съединените щати.

Някои от най -честите нежелани реакции са болка или подуване на ръката, където получавате изстрела, треска, студени тръпки и главоболие. Много хора също изпитват значителна умора или умора, страничен ефект, открит във ваксините Pfizer, Moderna и Janssen.

Тези нежелани реакции обикновено изчезват в рамките на няколко дни и не създават постоянен проблем след ваксинацията. При ваксините Pfizer и Moderna, които изискват две дози, нежелани реакции могат да се появят и при двете дози, но са докладвани по-често след втората ваксина.

И за трите ваксини има изключително редки съобщения за тежки алергични реакции. Обикновено ще бъдете помолени да останете на мястото на ваксинацията за 15 до 30 минути след получаване на изстрела, за да наблюдавате за неблагоприятен отговор. През това време всички признаци на алергична реакция, като подуване на лицето, обрив, затруднено дишане или замайване, трябва незабавно да бъдат докладвани на медицинските служители.

Предваксинални предпазни мерки

Въпреки че ваксините COVID-19 обикновено са безопасни, трябва да се вземат предвид някои предпазни мерки. Говорете с Вашия лекар, преди да се ваксинирате, ако:

 • Имате известни алергии
 • В момента има треска
 • Имате симптоми на COVID-19 или наскоро сте били изложени на заразен човек
 • Вземат разредител на кръвта
 • Имате нарушение на кървенето
 • Имунокомпрометирани
 • Вземете лекарство, което влияе на имунната ви система
 • Бременни сте или се опитвате да забременеете
 • Кърмят ли
 • Вече сте получили различна ваксина срещу COVID-19

Тези фактори не дисквалифицират дадено лице да се ваксинира, но прегледът им с лекар може да помогне да се осигури безопасно прилагане на ваксина.

Когато пристигнете на среща за ваксинация, можете да очаквате да получите документ, който обяснява потенциалните странични ефекти. Докато преглеждате този формуляр, можете да повдигнете въпроси или притеснения пред медицинския персонал на мястото на ваксината.

Кой не трябва да взема ваксината COVID-19?

Хората, които са имали предишни алергични реакции към предишна доза ваксина COVID-19 или към съставки, съдържащи се в тези ваксини, не трябва да бъдат ваксинирани.

Понастоящем ваксините не са разрешени за употреба при деца. Ваксината Pfizer е разрешена за хора на възраст 16 и повече години, а ваксините Moderna и Janssen – при хора на и над 18 години.

Как да останем в безопасност след ваксинация

Ваксините не предлагат незабавна защита срещу коронавируса. Имунната система на тялото ви отнема време да развие отговор и през това време все още можете да сте податливи на COVID-19. Освен това, въпреки че е доказано, че ваксините предотвратяват сериозни заболявания, все още не е известно дали те спират предаването на вируса.

Поради тези причини е важно да се запазят основните предпазни мерки срещу COVID-19 след ваксинация. Тези мерки могат да подобрят защитата за вас и другите и включват:

 • Избягване на големи събирания
 • Спазване на физическо разстояние от най-малко шест фута от други хора
 • Избягвайте да бъдете в затворени пространства с другите
 • Носенето на маска или друго покритие на лицето, когато сте около другите
 • Често миене на ръцете

Разбиващите митове за ваксината COVID-19

Въпреки че големи научни изследвания показват безопасността на ваксините COVID-19, някои митове за тях продължават да се разпространяват онлайн. Познаването на фактите може да помогне за разбиването на тези митове :

 • Ваксините COVID-19 не ви дават вируса: Ваксините включват само малки фрагменти от материал, взет от коронавируса, и тези фрагменти не могат да предадат вируса. Всъщност, като научите имунната си система да разпознава вируса, ваксините предлагат защита срещу COVID-19.
 • Ваксините COVID-19 не засягат вашата ДНК: Нито една от ваксините няма потенциал да влезе в ядрото на вашите клетки, където съществува вашата ДНК.
 • Ваксините COVID-19 не оказват влияние върху фертилитета при жените: Няма проучвания, които да установят какъвто и да е ефект от тези или други ваксини върху способността на жената да забременее. Смята се също, че ваксините обикновено са безопасни за жени, които вече са бременни.

Сън, болест и ваксини

Получаването на достатъчно количество качествен сън е важно за вашата имунна система. Все още няма изследвания за съня и ваксините COVID-19, но проучвания на други видове ваксини са установили, че лишаването от сън може да намали тяхната ефективност.

Сънят засяга редица различни имунни фактори, а адекватният сън е свързан с намален риск от инфекция, подобрен резултат от инфекцията и по-добър отговор на ваксината. От друга страна, доказано е, че лишаването от сън влошава начина, по който тялото се предпазва. Белите кръвни клетки (клетки на имунната система), пътуващи до засегнатите места в тялото, са намалени.

Друг начин, по който загубата на сън е свързана с намален имунен отговор, е чрез нашите Т клетки (активни участници в имунния отговор): липсата на сън увеличава нивата на хормоните на стреса, които намаляват нивата на интегрин (молекула, която помага на Т клетките да се придържат към заразените с вируса клетки ). По-малко сън=по-малко интегрин=по-малко ефективни Т клетки.

Дефицитът на сън също влияе на имунния отговор към ваксините, включително грипната ваксина: пациентите, които са лишени от сън (<7 часа сън на нощ), имат по-нисък отговор на имунната система и е 11 пъти по-вероятно да останат незащитени въпреки ваксинацията.

Тези с нарушения на съня може да се чудят как ваксината може да повлияе на продължаващите им лечения или дали може да изостри симптомите им. Според д-р Майкъл Торпи, професор по неврология в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ и директор на Центъра за нарушения на съня и събуждането в Медицински център Монтефиоре, „Няма доказателства, че има вероятност да влоши някакво нарушение на съня и всички пациенти се насърчават да бъдете ваксинирани възможно най-скоро. ” Ваксинирането на пациенти със сънна апнея е особено важно, според Торпи, тъй като е свързано с по-лоши резултати за тези, които получават COVID-19.

По отношение на ваксината Торпи добавя, че „неблагоприятните ефекти са редки, но леки, като главоболие и често се свързват с втората доза [от ваксините Pfizer или Janssen]“. Страничните ефекти могат да бъдат компенсирани чрез прием на ацетаминофен преди ваксинация или дори след.

Д-р Торпи също ни напомня, че „удовлетворението от ваксинацията често е свързано с по-добър сън през нощта“.

Текущи изследвания на ваксината срещу COVID-19

Въпреки че ваксините вече са показали значителни ползи, учените продължават разследването и в други важни области на изследванията на ваксините COVID-19, като:

 • Ефективността на съществуващите ваксини срещу мутирали варианти на вируса
 • Възможното развитие на бустер изстрели за укрепване на имунитета срещу нови щамове
 • Ефективността на ваксините за предотвратяване на предаването на вируса, включително сред хората, които са безсимптомни
 • Ефективността на ваксините, ако броят или времето на приемане се променят
 • Безопасността и ефикасността на ваксините при деца и юноши

В допълнение, FDA и CDC продължават множество програми, които наблюдават ваксиналните реакции, за да открият бързо доклади за неблагоприятни ефекти и да работят с доставчиците на здравни услуги, за да осигурят безопасни програми за ваксинация. Ако имате някакви въпроси относно ваксината, вашата допустимост или някакви нежелани реакции, моля, свържете се с вашия доставчик на здравни грижи за допълнителни насоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector