Menu Close

CPAP срещу BiPAP

Положителното налягане в дихателните пътища (PAP) е едно от най-честите лечения за сънна апнея, дихателно разстройство, което засяга приблизително 3% до 7%  от населението. Най-честото лечение с PAP е непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища (CPAP), но двустепенното положително налягане в дихателните пътища (BiPAP) е по-добър вариант за някои хора.

Докато и двете форми на PAP терапия работят по сходни начини, техните различия означават, че всяка от тях има отличителни положителни и отрицателни страни. Поради това решението за смяна на PAP лечение винаги трябва да се взема под съвет от вашия медицински екип.

Каква е разликата между машините CPAP и BiPAP?

Машините CPAP и BiPAP са и двете форми на терапия с положително налягане в дихателните пътища, която използва сгъстен въздух за отваряне и поддържане на дихателните пътища по време на сън. Преносима машина генерира въздух под налягане и го насочва към дихателните пътища на потребителя чрез маркуч и система за маски. И двете системи използват едни и същи маски, маркучи и други аксесоари.

Машините CPAP имат регулируема настройка на налягането, която доставя между 4 до 20 cm H2O (мярка за въздушно налягане, което означава сантиметри водно налягане), независимо дали потребителят вдишва или издишва. Машините BiPAP имат две настройки за налягане – положително налягане в дихателните пътища при вдишване (IPAP) и положително налягане при издишване (EPAP) – които позволяват по-ниски нива на налягане по време на издишване. В зависимост от настройките на машината BiPAP, превключването между IPAP и EPAP може да бъде синхронизирано или автоматично въз основа на дихателните модели на потребителя. Машините BiPAP имат типичен диапазон на налягане от 4 до 25 cm H2O.

Докато машините CPAP имат само една настройка, някои модели вече имат сензори, които позволяват по-нежно въздушно налягане при издишването. За разлика от настройката на EPAP на машини BiPAP, налягането на издишване не може да бъде зададено от потребителя и е само малко по-малко от общата настройка на налягането.

Има преносими CPAP машини, предназначени за пътуване, докато BiPAP машините са предназначени за домашна употреба. Тъй като BiPAP машините изискват допълнителни сензори и настройки, те обикновено са два пъти по-големи от цената на иначе подобна CPAP машина.

Различните видове PAP терапия работят по-добре при различни условия, въпреки че има някои припокривания. CPAP обикновено се препоръчва за обструктивна сънна апнея (OSA) и специалистите по сън е малко вероятно да поставят пациент с OSA на BiPAP, освен ако не могат да понасят CPAP. Докато някои доставчици на застраховки покриват както CPAP, така и BiPAP за OSA, тези, които обикновено изискват доказателство, че CPAP лечението е неадекватно, преди да възстановят сумата за BiPAP машина. BiPAP се използва предимно за лечение на централна сънна апнея (CSA), както и на сърдечни, белодробни и неврологични разстройства, които изискват структурирана подкрепа на дихателните пътища по време на сън.

И двете машини CPAP и BiPAP се предлагат с набор от аксесоари, както интегрирани, така и следпродажбени. Най-често срещаните са функции за събиране на данни и функции за контрол на климата, като овлажнители и отопляеми тръби.

CPAP BiPAP
Типична цена $ 350 – $ 1000 $ 800 – $ 2000
Нива на налягане 1 2
Типичен диапазон на налягане 4 до 20 cm H2O 4 до 25 cm H2O
Медицински приложения Обструктивна сънна апнея (OSA), недоносени деца Пациенти с OSA, които реагират зле на CPAP, централна сънна апнея (CSA), ХОББ, застойна сърдечна недостатъчност, болест на Паркинсон, ALS
Застрахователно покритие Може да бъде покрито Може да бъде покрито, ако CPAP терапията се провали или е противопоказана

Основи на CPAP

Машините за непрекъснато налягане в дихателните пътища насочват въздуха под налягане – обикновено настроен между 4 и 20 cm H2O – в дихателните пътища на потребителя, докато спят. Това налягане поддържа въздушните канали отворени и гарантира, че потребителят може да диша правилно, което им позволява да избягват паузите в дишането (или апнеите), които са основният симптом на сънната апнея.

Машините CPAP непрекъснато изпомпват въздух при една настройка на налягането, вместо да променят налягането между вдишването и издишването, което може да накара някои хора да се чувстват сякаш не могат да издишат правилно или че се задавят. Повечето потребители се приспособяват към CPAP сравнително бързо, докато други намират BiPAP по-лесен за понасяне.

За разлика от машините BiPAP, машините CPAP се предлагат в различни размери. Най-често срещаният тип е предназначен да се използва у дома и е малко по-малък от кутията за обувки, докато версиите за пътуване може да са достатъчно малки, за да се поберат в дланта на ръката ви. Моделите за пътуване понякога имат резервни батерии за използване по време на къмпинг, а одобрените от FAA модели се предлагат за използване в самолети.

Основи на BiPAP

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector