Menu Close

Непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP)

Сънната апнея е свързано със съня дихателно разстройство, което се случва, когато дихателните пътища са блокирани изцяло или частично, което кара хората да се събуждат задушени или ахнали за въздух. Най-често срещаният тип сънна апнея е обструктивната сънна апнея (OSA), която се причинява от физическо запушване, възпрепятстващо дихателния проход. Смята се, че OSA засяга до 15% от мъжете и 4% от жените в САЩ Друга категория е централната сънна апнея (CSA), която се появява, когато мозъкът не е в състояние да сигнализира правилно за мускулите, които регулират дишането.

За много хора с сънна апнея непрекъснатата терапия с положително налягане в дихателните пътища (CPAP) е първата линия на лечение. Други вариации на CPAP, като двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BiPAP) или адаптивна серво вентилация (ASV), също могат да намалят симптомите на сънна апнея. Всички форми на CPAP изискват лекарско предписание. CPAP се счита за безопасен за възрастни и деца на всяка възраст.

Какво е CPAP терапия?

Идеята на терапията с CPAP е, че въздухът под налягане, доставен в устата на спящия, може да поддържа дихателните им канали отворени и да намалява епизодите на задушаване или ахане през нощта. Оптималната настройка на налягането варира в зависимост от човека, така че първата стъпка при предписване на CPAP терапия е да се определи най-доброто ниво на налягане на пациента. Оценките на дишането, известни като тестове за титруване, могат да стеснят тази настройка.

CPAP терапията включва следните хардуерни компоненти:

  • Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector