Menu Close

Имате ли нужда от рецепта за CPAP машина?

Сънната апнея е едно от най-често срещаните нарушения на съня в Съединените щати. Отбелязано от необичайно нощно дишане, сънната апнея може сериозно да намали качеството на съня ви и да наруши способността ви да функционирате в ежедневието.

Докато промените в начина на живот могат да помогнат за подобряване на симптомите на сънна апнея в дългосрочен план, много лекари се обръщат към непрекъсната терапия с положително налягане в дихателните пътища (CPAP) като възможност за лечение. CPAP терапията работи, като доставя въздух под налягане към носа и устата ви, за да поддържа дихателните ви пътища отворени и безпрепятствено, докато спите.

Ако мислите за закупуване на CPAP машина за първи път, ще ви трябва рецепта от Вашия лекар. Ще разгледаме защо имате нужда от рецепта, за да закупите CPAP машина, как да получите CPAP рецепта и къде можете да пазарувате за CPAP оборудване.

Имате ли нужда от рецепта за CPAP машина?

Ще ви е необходима официална рецепта от Вашия лекар, преди да можете да закупите CPAP машина. Въпреки че CPAP терапията е относително безопасна и един от най-ефективните начини за лечение на симптомите на сънна апнея, първо ще трябва да отидете до лекарския кабинет.

Ако изпитвате някой от признаците на сънна апнея, уговорете среща с Вашия лекар, за да обсъдите симптомите си. Вашият лекар може да определи вашата диагноза и да ви напише рецепта за CPAP терапия. След като имате CPAP рецепта, можете да започнете да пазарувате CPAP машина.

Защо е необходима рецепта

Въпреки че CPAP машините представляват малък риск от злоупотреба, изискването за рецепта гарантира, че вашата CPAP терапия ще бъде безопасна и персонализирана според вашите нужди. През 2018 г. FDA прекласифицира CPAP машини от клас III в клас II медицински изделия.

С тази промяна служителите от FDA се надяваха да преодолеят регулаторните пречки, да насърчат иновациите на продуктите и да подобрят достъпа на пациентите. Но дори и с новото наименование, пак ще се нуждаете от рецепта от Вашия лекар, преди да можете да закупите CPAP машина и да започнете CPAP терапия.

Може да изглежда като караница, но изискването на рецепта за закупуване на CPAP машина всъщност е в най-добрия интерес на пациентите. Рецепта означава, че ще трябва да се консултирате с Вашия лекар относно симптомите си.

Когато се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете лечение с CPAP, ще имате по-добро разбиране за:

 • Вашата диагноза сънна апнея (има различни видове)
 • Най-добрият тип единица за вашите нужди (CPAP, BiPAP или APAP )
 • Най-добрата маска и система за доставка за вашите нужди
 • Правилната настройка на налягането за вашите симптоми
 • Кога да замените ключови аксесоари

Този надзор от медицински специалист трябва да подобри ефикасността на Вашето лечение. Без указанията на Вашия лекар, CPAP терапията може да не успее да подобри симптомите Ви. Освен това една рецепта ви позволява да получите възстановяване на разходите чрез вашия здравноосигурителен план за вашето CPAP устройство и други необходими CPAP аксесоари.

Внимавайте с всички търговци, желаещи да ви продадат CPAP без рецепта. CPAP устройствата, които продават, може да не са одобрени от FDA.

Как получавате CPAP рецепта?

Получаването на рецепта за CPAP започва с разпознаване на симптомите на сънна апнея и уговаряне на среща с Вашия лекар. Обструктивната сънна апнея (OSA) е най-често срещаният тип сънна апнея. Симптомите включват:

 • Често и силно хъркане
 • Нарушено дишане
 • Събуждане с задъхване или задавяне
 • Чести събуждания
 • Нощен неспокойствие
 • Сънливост през деня
 • Сутрешно главоболие
 • Промени в настроението

По-рядко срещана форма на сънна апнея е централната сънна апнея (CSA). Тъй като дихателните пътища не са физически блокирани, както при OSA, симптомите на CSA могат да бъдат по-трудни за разпознаване.

Ако изпитвате някой от симптомите, свързани със сънна апнея, уговорете среща с Вашия лекар. Най-лесно е да започнете с вашия първичен лекар. Те могат да оценят симптомите ви и да ви насочат към специалист по сън, ако е необходимо.

Всеки лекар, включително вашият първичен лекар, може да ви напише рецепта за CPAP терапия. Специалист по сън обаче ще може да проведе подробно проучване на съня. Симптомите, които са докладвани самостоятелно, са полезна отправна точка, но резултатите от проучване на съня дават по-подробна картина на вашите симптоми.

Проучването на съня е клиничен тест за една нощ, известен също като полисомнография. Специалистите по сън често извършват полисомнография в клиника за сън, но някои лекари прилагат опростена версия, която може да се извърши в собствения ви дом.

Полисомнографията обикновено измерва множество физически показатели като сърдечна честота, дишане, нива на кислород, дихателни усилия, активност на движението на очите, мускулна активност и електрическа активност на сърцето и мозъка, докато спите.

След като завършите проучването си за сън, вашият специалист по сън ще анализира резултатите, ще определи вашата диагноза и ще реши най-добрия курс на лечение. Ако сте диагностицирани с сънна апнея, можете да получите CPAP рецепта.

Къде можете да закупите CPAP оборудване?

След като получите рецептата си за CPAP терапия, можете да започнете да пазарувате CPAP машина и друго CPAP оборудване. Можете да намерите CPAP системи за продажба чрез редица доставчици, включително:

 • Вашият доставчик на застраховка
 • Местна клиника за сън
 • Онлайн доставчици
 • Търговци на дребно с медицинско оборудване

Ако решите да получите CPAP единица чрез вашата застраховка, важно е да се отбележи, че някои доставчици ви позволяват само да наемете CPAP единицата си. И докато магазините за тухли и хоросани ви позволяват да разглеждате артикулите лично, преди да купите, те често имат ограничен избор.

Онлайн доставчиците са склонни да предлагат превъзходен избор и конкурентни цени. Освен това много онлайн доставчици предлагат щедри правила за връщане, които ви позволяват да върнете всяко оборудване, от което не сте доволни.

Не забравяйте, че дори когато пазарувате онлайн, пак ще ви трябва рецепта за вашето CPAP устройство. Повечето онлайн доставчици, специализирани в CPAP оборудване, улесняват процеса. Обикновено можете да изпратите по имейл, да качите или изпратите по факс копие от вашата рецепта. Имайте предвид, че ще ви е необходима и CPAP рецепта, за да закупите много необходими CPAP аксесоари като маски и овлажнители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector