Menu Close

Как да използвам CPAP машина за по-добър сън

Милиони американци са диагностицирани с обструктивна сънна апнея (OSA) – сериозно нарушение на прекъснатото дишане по време на сън. При хора с OSA повтарящи се паузи се появяват, когато дихателните пътища в задната част на гърлото се запушат по време на сън.

Първата линия за лечение на OSA при възрастни е с устройство с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). Машините CPAP работят чрез налягане на въздух, който се подава през маркуч и маска в дихателните пътища по време на сън. Постоянният поток на въздуха поддържа дихателните пътища отворени, подобрявайки дишането и качеството на съня.

За да се възползвате от предимствата на CPAP, е важно да го настроите правилно. Познаването на правилните стъпки може да гарантира, че работи правилно и да ви помогне да свикнете да спите с CPAP.

Инструкции стъпка по стъпка за настройка и използване на CPAP машина

Ако сте получили рецепта за CPAP машина, нормално е да имате въпроси как да я настроите и използвате по правилния начин. Процесът е ясен и следва поредица от стъпки.

Намерете добро място за поставяне на CPAP машината

Първата стъпка е да решите къде ще поставите CPAP. Доброто пространство за вашето устройство отговаря на следните характеристики:

  • Осигурява стабилна поддръжка на основата на CPAP
  • Позволява на маркуча да стигне до главата на леглото
  • Достатъчно близо до контакт, за да можете лесно да включите машината
  • Позволява безпрепятствена възможност за включване на устройството, отваряне на филтърното отделение и добавяне на вода към овлажнителя

За повечето хора оптималното място е на нощно шкафче или малка масичка до леглото им.

Проверете филтъра

Машината CPAP се предлага със сменяем филтър, но точният тип филтър зависи от вашето устройство. Обикновено има малко отделение, в което филтърът приляга плътно. Писмените инструкции или инструкции от техника за сън трябва да предоставят конкретни подробности за филтъра във вашата CPAP машина.

Прикрепете маркуча към CPAP машината

Машината има специален съединител за маркуча. Маркучът трябва да се закрепи и да остане на място, без да се прилага значителна сила или усилия.

Прикрепете маркуча към маската

Другият край на маркуча се включва в маската и трябва да създаде плътна връзка, понякога чрез щракване на място.

Настройте овлажнителя (когато е приложимо)

Много CPAP машини имат прикачен овлажнител за овлажняване на въздуха, така че е по-малко вероятно да изсушат устата и гърлото ви през нощта.

Ако вашият CPAP има овлажнител, напълнете го само с дестилирана вода. Използването на дестилирана вода предотвратява натрупването на минерали или всякакви примеси, които могат да възникнат от използването на чешмяна вода.

Резервоарът на овлажнителя трябва да има ясна линия за пълнене “MAX”. Внимавайте да не надвишите това ниво, което може да доведе до навлизане на вода в маркуча.

Включете CPAP

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector