Menu Close

Мечти

Сънищата са един от най-очарователните и мистифициращи аспекти на съня. Тъй като Зигмунд Фройд помогна да привлече вниманието към потенциалното значение на сънищата в края на 19-ти век, значителни изследвания работят, за да разгадаят както неврологията, така и психологията на сънищата.

Въпреки това напредващо научно познание, има много неща, които остават неизвестни както за съня, така и за сънищата. Дори и най-основният въпрос – защо изобщо мечтаем? – все още е обект на значителни дебати.

Докато всички сънуват, съдържанието на тези сънища и ефектът им върху съня могат да варират драстично от човек на човек. Въпреки че няма просто обяснение за значението и целта на сънищата, полезно е да разберете основите на сънищата, потенциалното въздействие на кошмарите и стъпките, които можете да предприемете, за да спите по-добре със сладки сънища.

Какви са мечтите?

Сънищата са образи, мисли или чувства, които се появяват по време на сън. Визуалните изображения са най -често срещаните, но сънищата могат да включват всички сетива. Някои хора сънуват в цвят, докато други сънуват в черно и бяло, а хората, които са слепи, имат склонност да имат повече компоненти на съня, свързани със звука, вкуса и миризмата.

Проучванията разкриват различни видове съдържание на сънища, но някои типични характеристики на сънуването включват:

 • Той има перспектива от първо лице.
 • Това е неволно.
 • Съдържанието може да е нелогично или дори непоследователно.
 • Съдържанието включва други хора, които взаимодействат със сънуващия и един с друг.
 • Провокира силни емоции.
 • Елементите на будния живот са включени в съдържанието.

Въпреки че тези характеристики не са универсални, те се срещат поне до известна степен в повечето нормални сънища.

Защо мечтаем?

Сред експертите по съня продължават дебатите за това, защо сънуваме. Различните теории за целта на сънуването включват:

 • Изграждане на памет: Сънуването е свързано с консолидиране на паметта, което предполага, че сънуването може да служи на важна когнитивна функция за укрепване на паметта и информационното извикване.
 • Обработка на емоция: Способността да се ангажираш и да репетираш чувства в различни въображаеми контексти може да е част от метода на мозъка за управление на емоциите.
 • Психично домакинство: Периодите на сънуване могат да бъдат начинът на мозъка за „изправяне“, изчистване на частична, погрешна или ненужна информация.
 • Незабавно повторение: Съдържанието на сънищата може да е форма на изкривено незабавно повторение, при което последните събития се преглеждат и анализират.
 • Случайна мозъчна дейност: Това мнение смята, че сънуването е само страничен продукт от съня, който няма съществена цел или значение.

Експерти в областта на неврологията и психологията продължават да провеждат експерименти, за да открият какво се случва в мозъка по време на сън, но дори и при продължаващи изследвания може да е невъзможно да се докаже категорично каквато и да е теория защо сънуваме.

Кога мечтаем?

Средно повечето хора мечтаят за около два часа на нощ. Сънуването може да се случи по време на всеки етап от съня, но сънищата са най-плодовитите и интензивни по време на етапа на бързо движение на очите (REM).

По време на REM етапа на сън мозъчната активност нараства значително в сравнение с не-REM етапите, което помага да се обяснят различните видове сънувания по време на тези етапи. Сънищата по време на REM сън обикновено са по-живи, фантастични и / или странни, въпреки че могат да включват елементи на буден живот. За разлика от това, не-REM мечтите са склонни да включват по-последователно съдържание, което включва мисли или спомени, основани на конкретно време и място.

REM сънят не се разпределя равномерно през нощта. По-голямата част от REM съня се случва през втората половина на нормалния период на сън, което означава, че сънуването обикновено се концентрира в часовете преди събуждане.

Имат ли сънищата смисъл?

Как да тълкуваме сънищата и дали те изобщо имат значение, са въпроси на значителни противоречия. Докато някои психолози твърдят, че сънищата дават представа за психиката или ежедневието на човека, други намират, че съдържанието им е твърде непоследователно или объркващо, за да може надеждно да даде смисъл.

На практика всички експерти признават, че сънищата могат да включват съдържание, което се връзва към събуждането, въпреки че съдържанието може да бъде променено или представено погрешно. Например, описвайки сънищата, хората често се позовават на хора, които разпознават ясно, дори ако външният им вид е изкривен в съня.

Значението на детайлите от реалния живот, които се появяват в сънищата, далеч не е уредено. „Хипотезата за приемственост“ в изследванията на сънищата твърди, че сънищата и будният живот са преплетени един с друг и по този начин включват припокриващи се теми и съдържание. „Хипотезата за прекъсване“, от друга страна, възприема мисленето по време на сънища и будността като структурно различни.

Въпреки че анализът на сънищата може да бъде компонент на лична или психологическа саморефлексия, трудно е да се твърди, въз основа на съществуващите доказателства, че има окончателен метод за тълкуване и разбиране на значението на сънищата в будно състояние, ежедневието.

Какви са видовете сънища?

Сънищата могат да приемат много различни форми. Ясни сънища се случват, когато човек е насън, докато е наясно активно, че сънува. Ярките сънища включват особено реалистично или ясно съдържание на сънищата. Лошите сънища са съставени от досадно или притеснително съдържание. Повтарящите се сънища включват едни и същи изображения, повтарящи се в множество сънища с течение на времето.

Дори в рамките на нормалните сънища има някои видове съдържание, които могат да бъдат идентифицирани особено. Сред най-разпознаваемите и често срещани теми в сънищата са неща като летене, падане, преследване или невъзможност да се намери баня.

Какво представляват кошмарите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector