Menu Close

Как мечтите влияят на съня?

Сънуването е един от най-уникалните и интригуващи аспекти на съня. По време на нормален нощен сън е типично да прекарвате около два часа в сънища. Най-интензивните сънища се случват по време на етапа на сън с бързо движение на очите (REM), но различни видове сънища могат да се появят по време на всяка част от цикъла на съня.

Сънищата могат да имат образи, които са положителни, отрицателни или направо объркващи, вероятно отразяващи период на огромно въображение по време на сън. Независимо дали в добри или лоши сънища, преживяванията, когато сте будни, често се включват в съдържанието на сънищата.

Експертите продължават да спорят защо сънуваме, но значителни доказателства сочат, че сънищата играят роля в улесняването на мозъчните функции като паметта и емоционалната обработка. Сънищата изглеждат важна част от нормалния, здравословен сън. В същото време обаче кошмарите могат да нарушат съня и дори да засегнат човек по време на неговите будни часове.

Като се има предвид, че на практика всеки има сънища, както добри, така и лоши, естествено е да се чудите как сънуването влияе върху качеството на съня, дали кошмарите са лоши за съня и как да избегнете лошите сънища.

Влияят ли мечтите на качеството на съня?

Сънуването е нормална част от здравословния сън. Добрият сън е свързан с по-добра когнитивна функция и емоционално здраве, а проучванията също свързват сънищата с ефективно мислене, памет и емоционална обработка. По този начин много експерти смятат, че сънуването е отражение или допринася за качествения сън.

Не всички мечти обаче са създадени равни. Някои сънища могат да имат отрицателно въздействие върху съня. Лошите сънища включват съдържание, което е страшно, заплашително или травматично. Когато лош сън предизвиква събуждане от съня, това може да се счита за кошмар.

Кошмарите лоши ли са за сън?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector