Menu Close

Как травмата влияе на мечтите

Сънищата често отразяват това, което виждаме и чувстваме, докато сме будни, така че след травматично преживяване е обичайно да сънуваме кошмари и сънища. Съдържанието на тези нарушени сънища често включва подобни чувства и усещания като тези, преживени по време на травмата.

Защо травмата засяга сънищата?

Въпреки че няма широк консенсус защо травмата засяга мечтите ни, учените отдавна се чудят за тази връзка. Зигмунд Фройд, основателят на психоанализата, предлага ранна перспектива, предполагайки, че сънищата позволяват поглед в несъзнаваното. Той предложи, че сънищата защитават съня, като съдържат тревожността, свързана с потиснатите желания.

По-късно се развиха хипотези в отговор на повтарящи се кошмари, изпитвани от ветерани от войната. Изследователите смятат, че сънищата позволяват на хората да се преразгледат и да се опитат да работят чрез стара травма. Кошмарите често се възприемали като неуспех да се преодолее или овладее травмата. Други изследователи смятат, че кошмарите са начин, по който умът трансформира срама, свързан с травмиращото събитие, в страх.

Докато науката е изминала дълъг път след Фройд, по-новите хипотези са изненадващо съвместими с тези ранни идеи. Много невролози и психолози вярват, че сънищата помагат да интегрираме нашите преживявания в дългосрочната памет, процес, наречен консолидация на паметта. Когато нашите преживявания са травматични, сънищата могат да отразяват опитите на тялото да се справи и да се поучи от тези ситуации

Сънищата могат да симулират заплашителни събития и да ни позволят да изпробваме различни отговори. Излагането на заплахи по време на безопасен сън може да намали страховете ни и да позволи достъп до други области на мозъка, важни за творчеството и вземането на решения. Тази идея се подкрепя от изследване, което показва, че по-често се приближаваме до заплашителни ситуации в сънищата си, отколкото да ги избягваме.

Кошмари и ПТСР

Кошмарите са доста често срещано преживяване, като между 4 и 10% от населението сънува кошмари седмично. След преживяване на травмиращо събитие, кошмарите са още по-чести.

Кошмарите може да са интензивен израз на тялото, работещо чрез травматични преживявания, толкова интензивно, че кошмарът кара съня да се събуди. Кошмарите също могат да представляват срив в способността на организма да обработва травма. За щастие, за повечето хора кошмарите, свързани с травма, отшумяват след няколко седмици или месеци.

По време на плашещо събитие се активира реакцията на тялото на борба-полет-замръзване, за да ни предпази от вреда. Ставаме свръхчувствителни към опасност, тъй като тялото отделя хормони на стреса, зениците ни се разширяват и сърдечната честота се увеличава. След като имаме време да обработим травматично преживяване, тази алармена система обикновено утихва и се връща към нормалното функциониране.

Дългосрочните, повтарящи се кошмари са свързани с трудности при намаляване на мозъчната реакция на страх, съчетана с хронична хиперароза. Реакцията на борба-полет със замразяване може да остане активирана дълго след приключване на травматично преживяване.

Въпреки че не всички хора, които имат повтарящи се кошмари, са диагностицирани с психично разстройство, тези кошмари са често срещано преживяване при хора с диагноза посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Смята се, че по-малко от 10% от жертвите на травма развиват ПТСР.

ПТСР е разстройство, което се развива след травматично събитие10. Хората, диагностицирани с това разстройство, имат повтарящи се и неволни спомени от събитието, които могат да дойдат през деня (например ретроспекции) или по време на сън (кошмари). Хората с ПТСР често избягват както външни напомняния (хора, места, дейности), така и вътрешни спомени, мисли или чувства за събитието. Хората около тях може да забележат промени в настроението, тъй като стават по-лесно стреснати и свръх осъзнават потенциалната опасност.

Могат ли кошмарите да причинят травма?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector