Menu Close

Ярки сънища

Прекарваме около два часа на нощ в сънища. Много хора не помнят мечтите си или имат само бегло спомен за случилото се. Понякога обаче може да се събудите с ясни спомени от мечтите си.

Съдържанието на ярък сън може да предизвика чувство на радост или утеха. Може дори да се окажете да се събуждате с желанието си да се върнете към мечтата. Ярките сънища може да са фантастични, оставяйки ви да се чудите как мозъкът ви е могъл да предизвика такъв странен сценарий. Ярките сънища също могат да бъдат разстройващи или обезпокоителни и в някои случаи могат да попречат на качествения сън.

Какво причинява ярки сънища?

На две основни фази на съня са бързо движение на очите (REM) и не-REM съня. Въпреки че сънуването може да се осъществи както по време на REM сън, така и по време на сън извън REM, сънищата, преживяни по време на REM сън, са по-ярки. Освен това REM циклите обикновено са по-дълги и по-дълбоки сутрин (към края на съня).

Фактори, които могат да допринесат за живото сънуване:

  • Фрагментиран сън : Тъй като живите сънища обикновено се появяват по време на сън в REM, събуждането по време на или веднага след REM сън увеличава шансовете да запомните съня си по-живо.
  • Лишаване от сън : Проучване установи, че участниците, лишени от REM сън една нощ, изпитват по-дълги периоди на REM сън и увеличават интензивността на съня през следващата нощ.
  • Стрес : Доказателствата сочат, че хората, страдащи от симптоми на тревожност през деня, са по-склонни да изпитват сънища с разстройващо съдържание. Това може да доведе и до нарушения на психичното здраве, като тревожност и депресия.
  • Лекарства : Някои лекарства могат да повлияят на жизнеността на сънищата. Например, едно проучване предполага, че SSRI (категория антидепресанти) намаляват колко често пациентите си спомнят сънищата си, но увеличават жизнеността на сънищата при тяхното отзоваване. Други лекарства могат да причинят кошмари, като бета-блокери (лечение на високо кръвно налягане) и лекарства за болестта на Паркинсон.
  • Нарушения на съня: Това включва нарколепсия, която се характеризира с прекомерна сънливост през деня. Хората с нарколепсия често изпитват живи, странни сънища.
  • Бременност : Физическите и хормонални промени, които се случват по време на бременност, могат да причинят безсъние и нарушения на съня. Изследователско проучване установи, че жените в третия триместър на бременността са имали по- разстройващи образи на сънищата в сравнение с небременните жени.

Причините за безпокойство са ярките сънища?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector