Menu Close

Сънливо шофиране срещу шофиране в нетрезво състояние: Колко си приличат?

Поне 50% от възрастните американци признават, че са шофирали, докато са били сънливи. Зашеметяващите 20% от хората всъщност са заспали на волана1през изминалата година и всеки 25 шофьор съобщава, че е заспал на волана през последния месец.

Сънливото шофиране е отговорно за значителен процент от пътнотранспортните произшествия, но въпреки това не получава почти толкова внимание, колкото шофирането в нетрезво състояние. През последните години експертите призовават да се обърне по-голямо внимание на проблема с шофирането, докато сте сънливи или уморени.

Статистиката: Сънливо шофиране срещу шофиране в нетрезво състояние

Според доклади от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата ( NHTSA3), сънливо шофиране е било причина за най-малко 91 000 автомобилни катастрофи, 50 000 ранени и 795 смъртни случая през 2017 г. Тези цифри са сравнително постоянни на годишна база. За разлика от това се смяташе, че алкохолът участва в 9 949 катастрофи с фатален край4 през 2017 г., което включва почти 30% от всички фатални катастрофи.

Алкохолното увреждане е сравнително лесно да се измери с помощта на измервания на алкохол в кръвта, но лишаването от сън е по-трудно да се определи, особено след факта. Тъй като повечето хора не са склонни да признаят, че са шофирали, докато са сънливи, експертите смятат, че сънливите инциденти при шофиране често се приписват по погрешка на други фактори.

Въз основа на внимателен анализ, експертите смятат, че реалният брой годишни смъртни случаи поради сънливо шофиране в САЩ може да е по-близо до 6000. Това би означавало, че сънливостта е свързана с около 21% от фаталните катастрофи5  всяка година. Между приемането в болница, имуществените щети и други разходи, очакваните обществени разходи за сънливо шофиране в САЩ може да са между 12,5 и 109 млрд. Долара годишно.

Защо е опасно да шофирате, когато сте уморени или лишени от сън?

В допълнение към опасностите от заспиване зад волана, сънливостта има сериозни ефекти върху вниманието, преценката, вземането на решения, координацията, бдителността и времето за реакция на водача.

Сънливите шофьори могат да се окажат да тъкат напред-назад между лентите. Те могат да имат проблеми с поддържането на правилната скорост и да спазват подходящо разстояние от други превозни средства и може да не успеят да реагират навреме, за да избегнат препятствие. Значителна част от сънливите инциденти включват шофьор, шофиращ извън пътя или в друга лента с висока скорост.

Как сънливото шофиране се сравнява с шофирането в нетрезво състояние?

Макар и да не са идентични, сънливото шофиране и шофирането в нетрезво състояние имат някои прилики и се считат за еднакво опасни. И двете условия забавят времето за реакция и засягат бдителността и вземането на решения. В контролирани проучвания, при които изследователите са успели да измерват нивото на лишаване от сън, пиенето и сънливото шофиране водят до подобно количество катастрофи.

Алкохолното увреждане се характеризира с проблеми със зрението, възприемането на дълбочината и способността да се преценява скоростта. Пияните шофьори често са импулсивни, необуздани и прекалено уверени, което води до рисково поведение при шофиране. За разлика от това умората влияе най-вече на способността ни да останем бдителни на пътя и да реагираме адекватно. Може да бъде особено опасно в ситуации, които изискват бързи рефлекси, за да се избегне катастрофа.

След приблизително 18 часа будност, ефектите върху времето за реакция, бдителността, многозадачността и координацията око-ръка са сравними с това, че съдържанието на алкохол в кръвта е 0,05%. След 20 часа будност, сънливите шофьори са нарушени до ниво, равно на 0,08% съдържание на алкохол в кръвта, което е настоящата законова граница в повечето държави. След 24 часа будност увреждането се равнява на съдържание на алкохол в кръвта от 0,1%.

Дори лекото и краткосрочно лишаване от сън може да причини опасни нарушения на способността за шофиране. Едно проучване15 от ААА Фондация за безопасност на движението установи, че спането между шест и седем часа на нощ удвоява риска от участие в катастрофа, докато сънят под пет часа го удвоява отново.

Рискови фактори за сънливо шофиране

Сънливото шофиране е най-вероятно да се случи между полунощ и 6 сутринта или в късния следобед, когато повечето хора са естествено по-сънливи. Шофирането по монотонен път или самото шофиране може да увеличи вероятността от катастрофа.

Сънливо шофиране често се среща при хора, които са спали по-малко от шест часа; тези, които страдат от сънна апнея или други нарушения на съня; млади шофьори; лица, които са консумирали алкохол или които приемат лекарства; работници на смени; и професионални шофьори.

Как да останем в безопасност на пътя

Най-добрият начин за предотвратяване на сънливи инциденти при шофиране е достатъчно сън. Трябва също да избягвате да пиете алкохол или да приемате лекарства, които биха могли да попречат на бдителността. Докато шофирате, следете се за признаци на сънливост, включително:

  • Тежки клепачи или често мигане
  • Прозяване
  • Мечтание и проблеми с фокусирането
  • Лошо изземване на последните няколко мили
  • Драйф напред-назад между лентите
  • Удряне на тътен ивици
  • Увиснала глава
  • Задник
  • Липсващи знаци или изходи
  • Неспокойствие, раздразнителност и агресивност

Правете редовни почивки и когато забележите, че ви се спи, отдръпнете се и подремнете 20 минути на безопасно място. Кофеинът, отварянето на прозореца и включването на радиото са само краткосрочни поправки и може да ви оставят уязвими за опасни „микроспания“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector