Menu Close

Сънливо шофиране

Управлението на моторно превозно средство, когато е сънливо, е известно като сънливо шофиране и може да засегне всеки, който седне зад волана. Сънливото шофиране значително увеличава риска от инциденти, което води до обезпокоителен брой наранявания и смъртни случаи всяка година.

Предвид широко разпространените проблеми със съня сред възрастните в Съединените щати, по-голямото съзнание за сънливо шофиране може да играе важна роля в общественото здраве. Познаването на причините, последиците и предотвратяването на сънливо шофиране позволява на водачите да избягват ненужни рискове на пътя.

Колко често се среща сънливо шофиране?

Въпреки че няма точна мярка за сънливо шофиране, изследванията показват, че това е обезпокоително често. Анкета на Националната фондация за сън от 2005 г. „Сън в Америка“ установява, че 60% от възрастните шофьори съобщават за шофиране, докато са били сънливи през последната година. Данните от проучването от CDC показват, че един на всеки 25 възрастни е заспал зад волана през последния месец.

Какви са опасностите от сънливото шофиране?

Сънливото шофиране допринася основно за сблъсъците с моторни превозни средства. Според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) през 2017 г. сънливото шофиране е довело до най-малко 91 000 катастрофи, в резултат на което са получени около 50 000 ранени и 800 смъртни случая.

Тези данни вероятно подценяват въздействието на сънливо шофиране, защото често е невъзможно окончателно да се определи дали сънливото шофиране е причинило катастрофа, особено след фатални катастрофи.

В светлината на това други проучвания изчисляват, че сънливото шофиране причинява до 6000 смъртоносни катастрофи всяка година. Изследователите изчисляват, че около 21% от фаталните автомобилни катастрофи включват човек, който шофира, докато е сънлив.

Защо сънливото шофиране е опасно?

Сънливото шофиране значително увеличава риска от автомобилни инциденти. Микроспанията са, когато човек дреме само за няколко секунди и когато се появят по време на шофиране, колата е лесно да избяга от пътя или да се сблъска с друго превозно средство. Щетите от тези сривове се увеличават, когато възникнат при високи скорости.

Сънливото шофиране е опасно, дори ако човек всъщност не заспи. Изследванията показват, че лишаването от сън води до умствено увреждане, което е подобно на пиянството с 24 часа лишаване от сън, което приблизително се равнява на съдържание на алкохол в кръвта (BAC) от 0,10%.

Това увреждане прави човек по-малко внимателен към заобикалящата го среда и по-лесно се разсейва. Забавя времето за реакция, което затруднява избягването на опасностите по пътното платно. Недостатъчният сън е свързан и с влошено вземане на решения, което може да доведе до поемане на риск зад волана.

 Какво причинява сънливо шофиране?

Множество фактори могат да играят роля при сънливо шофиране:

 • Лишаване от сън: Липсата на сън е водеща причина за прекомерна сънливост през деня, която може да предизвика микросън или друго опасно шофиране. Възрастните трябва да спят между седем и девет часа всяка вечер, но значителен брой възрастни рутинно не успяват да получат това препоръчително количество сън.
 • Нарушения на съня: Много нарушения на съня, като обструктивна сънна апнея, карат съня на човек да бъде ограничен, прекъснат и по-малко възстановителен. Много нарушения на съня остават недиагностицирани и, ако не се лекуват, могат да причинят дневна сънливост.
 • Алкохол: Пиенето на алкохол може да предизвика сънливост, като същевременно влияе върху времето за реакция и вземането на решения по начини, които увеличават риска от автомобилни инциденти.
 • Лекарства: Многобройни лекарства причиняват сънливост. Средствата за сън, включително лекарства, отпускани по лекарско предписание, лекарства без рецепта и хранителни добавки, които се приемат през нощта, могат да причинят продължително мърморене на следващата сутрин. Сънливостта също е страничен ефект от лекарствата, използвани за много други състояния.
 • Време на деня: Автомобилните инциденти от сънливо шофиране се случват най-често между полунощ и шест сутринта или в средата на следобеда, което е два пъти, когато сънливостта достига пик.

Сънливото шофиране може да засегне всеки, който се качи на волана, но някои хора са изложени на по-висок риск от автомобилни катастрофи, свързани със сънливо шофиране, включително:

 • Хора, които карат за прехраната си като шофьори на дълги разстояния или шофьори на автобуси.
 • Хора, които работят дълги часове, нередовни смени или нощни смени.
 • Хора със сериозни проблеми със съня, включително безсъние или други нарушения на съня.
 • Тийнейджъри, които имат по-малко опит в шофирането и висок процент на недостатъчност на съня.

Какви са знаците, които трябва да спрете да шофирате за почивка?

Ако забележите някой от следните признаци на сънливо шофиране, трябва да потърсите следващата възможна възможност за спиране и почивка:

 • Често прозяване
 • Чувство за дремене
 • Уморени очи, увиснали очи или повишено мигане
 • Драйфинг в други платна или удряне на „грохот ивици“ по пътя
 • Невъзможност да запомните последните няколко мили
 • Липсва пътен знак или изход
 • Следенето на други автомобили твърде отблизо
 • Затруднено поддържане на подходяща скорост

Вземете тези знаци на сериозно; те са предупреждение, че сте сънливи и изложени на риск, ако продължите да шофирате. Излезте или излезте от пътя и си починете, докато не почувствате сънливост.

Как можете да избегнете сънливо шофиране?

Няколко стъпки могат да помогнат да се избегнат опасностите от сънливо шофиране. Някои съвети са полезни непосредствено преди или по време на пътуване, а други работят за изграждане на навици в начина на живот за здравословен сън.

Преди шофиране

 • Планирайте предварително, за да ограничите общите часове на шофиране: Разделете колкото е възможно повече пътуването си на по-малки сегменти и не зависи от изключително дългите дни на шофиране.
 • Избягвайте да шофирате през най-мръсните часове на деня: Вътрешният часовник на тялото ви обикновено ви прави по-сънливи между полунощ и шест сутринта и в ранния следобед, така че се опитайте да намалите нуждата си от шофиране през тези часове.
 • Бюджетно време за почивка: Уверете се, че сте изградили време за множество спирки по пътя, така че да можете да презаредите.
 • Спете добре през нощта: Фокусирайте се да спите достатъчно нощта преди пътуването си и в идеалния случай за няколко нощи, водещи до шофиране.
 • Избягвайте алкохола и други успокоителни: Тези вещества могат да попречат на качествения сън и да ви оставят сънливи на следващия ден.
 • Доведете придружител за пътуване: Най-сънливо шофиране се случва, когато хората пътуват сами, така че ако е възможно, да се присъедини някой, който може да сподели шофьорски задължения и да ви помогне да бъдете нащрек.

Докато караш

 • Внимавайте за предупредителни знаци: Ако забележите чувство на сънливост или симптоми на сънливо шофиране, потърсете незабавна възможност да спрете и да си починете. Не забравяйте, че е „по-безопасно, отколкото съжалявам“, така че не се опитвайте да захранвате, ако сте уморени.
 • Използвайте кофеин: Кофеинът е стимулант, който може да ви направи по-бдителни за няколко часа; това обаче не е лек за всички. Когато кофеинът изчезне, най-вероятно отново ще получите сън и повече кофеин може да има намаляваща възвръщаемост.
 • Внимавайте с „триковете“, за да останете будни: Някои хора се опитват да си бъркат с прозорците, климатика или радиото, за да останат будни, но това може да насочи вниманието ви далеч от пътя. Вместо да използвате тези трикове, по-добре е да спрете и да оставите на тялото си да получи останалото, от което се нуждае.

 Здравословни навици на съня

В дългосрочен план добрият сън е най-добрата защита срещу сънливо шофиране. Фокусирането върху хигиената на съня, което включва вашите навици и настройка на съня, може да даде възможност за по-добър сън всяка вечер.

Примерите за хигиена на съня включват поддържане на стабилен график на съня, ограничаване на използването на електронни устройства преди лягане и гарантиране, че вашата спалня е тиха, тъмна и благоприятства за непрекъсната почивка.

В допълнение към подобряването на хигиената на съня, трябва да говорите с лекар, ако имате постоянни или тежки проблеми със заспиването или задържането на сън или ако редовно имате сънливост през деня. Работата с Вашия лекар може да определи оптималния подход за подобряване на съня Ви, което може да включва тестване, за да се определи дали сте засегнати от основно нарушение на съня.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector