Menu Close

Как да останем будни по пътя

Сънливото шофиране е основна опасност за безопасността в САЩ Само през 2017 г. Националната администрация за висока безопасност на движението (NHTSA)1приблизително 91 000 катастрофи с превозни средства – и близо 800 смъртни случая – се дължат на катастрофи, включващи сънливо шофиране. За много шофьори, които причиняват тези инциденти, липсата на сън е основен фактор.

Докато всяка вечер достатъчно почивка може потенциално да предотврати някои от тези сблъсъци, шофьорите трябва също да се обучават на предупредителните знаци за сънливо шофиране и да вземат мерки, за да останат нащрек и предпазливи зад волана. Те включват въздържане от алкохол, болкоуспокояващи или лекарства, предизвикващи сън, ако планирате да шофирате, и избягване на пътя по време на деня, когато хората са най-уязвими от сънливост. В някои случаи сънливото шофиране служи като предупредителен знак за основно нарушение на съня.

Какво причинява сънливост по време на шофиране?

Сънливо шофиране се отнася до всеки случай на експлоатация на превозно средство, докато сте уморени или сънливи. Дори ако шофьорът не е консумирал алкохол, проучванията показват, че ефектите от шофирането по време на недоспиване са подобни на тези при шофиране в нетрезво състояние. Тези ефекти включват нарушено внимание и координация, по-бавно време за реакция и лоша преценка. Смята се, че престоя на 24 без сън е сравним с това, че съдържанието на алкохол в кръвта е 0,10%, което надхвърля законовата граница3 за шофиране във всички 50 щата.

Всеки може да изпита ефектите от неадекватен сън, но някои хора са по-предразположени към сънливо шофиране. Те включват:

 • Търговски шофьори, които оперират теглещи камиони, полукари, ремаркета и други големи превозни средства.
 • Сменени работници, които работят през нощта или чиито смени са относително дълги
 • Хора с нарушения на съня, които причиняват загуба на сън и / или нарушено дишане
 • Тези, които приемат лекарства, които причиняват сънливост

Освен това, определени среди за шофиране представляват по-висок риск от сънливи инциденти, свързани с шофиране. Повечето от тези сблъсъци се случват или в късния следобед, или между часовете от 12 до 6 сутринта. И двете времена съвпадат с естествените енергийни спадове, контролирани от циркадния ви часовник, вътрешна система за отчитане на времето, която регулира съня, апетита и други телесни процеси. Много сънливи шофьори нямат пътници, когато се случат техните инциденти, а значителен брой от тези катастрофи се случват по селски пътища и магистрали.

Предупредителните знаци, които трябва да внимавате, ако се притеснявате от сънливо шофиране, включват:

 • Често прозяване или мигане
 • Чувство на „кимване”
 • Трудности да държите главата си изправена
 • Проблем при запомнянето на последните няколко мили, които сте изминали
 • Липсва изход или пътен знак
 • Следенето на други автомобили твърде отблизо
 • Занасяне в другата лента или удряне на тътен ивици

„Микро сън“ е друг опасен ефект от сънливо шофиране. Тези кратки прекъсвания на съня обикновено продължават четири до пет секунди. При скорост от 55 мили в час водачът може потенциално да измине 100 ярда, преди да се събуди от микросъня си.

Какво да правите, ако дремете по време на шофиране

Ако усетите внезапна сънливост по време на шофиране или забележите някой от другите предупредителни знаци, изброени по-горе, трябва да спрете шофирането възможно най-бързо. Изтеглете в следващата спирка за почивка или друго безопасно, добре осветено пространство, което ви позволява безопасно да паркирате и да не пречи на пътя. 20-минутна дрямка трябва да ви остави адекватно освежени и бдителни, но отнема повече време, ако е необходимо.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че кафето и другите кофеинови напитки осигуряват временен енергиен прилив. След като ефектите на кофеина изчезнат, чувството на сънливост може да се върне. Препоръчва се чаша кафе или две, съчетана с кратка дрямка край пътя, но напитките, които да ви държат будни по време на шофиране, може да не осигурят достатъчно бдителност сами по себе си.

Тези мерки трябва да се разглеждат като краткосрочни интервенции, ако се окажете в потенциално опасна ситуация. Можете също така да намалите риска от шофиране, докато сте сънливи, като вземете определени мерки, преди да седнете зад волана.

Съвет №1: Спете достатъчно

Повечето възрастни на възраст между 18 и 64 години трябва да спят седем до девет часа на ден. Хората на възраст над 65 години може да не се нуждаят от толкова сън, но препоръчителното разпределение на ден все още е седем до осем часа. Хората, които не получават седем часа дневен сън, са изложени на по-висок риск от участие в сънливо шофиране.

Тийнейджърите в шофьорска възраст се нуждаят от около осем до 10 часа дневен сън. Много тийнейджъри не отговарят на този показател и в резултат на това ще се чувстват по-уморени зад волана. Ако имате дете, което шофира, подчертайте значението на адекватния сън и опасностите да седнете зад волана, когато сте уморени или сънливи.

Съвет №2: Избягвайте алкохола, ако планирате да шофирате

Пиенето и шофирането очевидно представляват риск за безопасността за вас, вашите пътници и други шофьори на пътя. Въпреки това, дори законните количества алкохол за управление на превозно средство могат да причинят сънливост зад волана. Трябва да бъдете особено внимателни, ако вече се чувствате уморени.

Същото важи и за лекарствата, отпускани с рецепта и без рецепта, особено хапчетата против алергия, които предизвикват чувство на сънливост. Не забравяйте да проверите страничните ефекти на всички нови лекарства преди шофиране. Ако тези ефекти включват сънливост, помислете дали да не използвате обществен транспорт.

Съвет №3: Време за шофиране около пиковите периоди на сънливост

Избягвайте да шофирате в късния следобед или между часовете от 12 до 6 сутринта, когато се случват най-много инциденти, свързани със сънливост. Ако това не е възможно, тогава бъдете възможно най-бдителни, докато сте на път. Внимавайте за предупредителни знаци, че се чувствате сънливи, като например пренасяне през ленти или удряне на тънки ленти, и следете другите шофьори за същото поведение.

Съвет # 4 Подобрете хигиената на съня си

Хигиената на съня се отнася до навици и практики, които помагат да се осигури адекватно количество висококачествен сън всяка вечер. Практикуването на добра хигиена на съня може да ви помогне да се чувствате по-будни и добре отпочинали сутрин. Основните аспекти на правилната хигиена на съня включват:

 • Постоянно лягане : Трябва да се стремите да заспите и да се събуждате по едно и също време всеки ден, включително през почивните дни и когато пътувате.
 • Оптимизирайте пространството си за сън : Най-добрата спалня за висококачествен сън е тъмна и тиха. Важна е и стайната температура. Много експерти са съгласни, че 65 градуса по Фаренхайт (18,3 градуса по Целзий) е идеалната температура за сън, но 60-67 градуса по Фаренхайт (15,6-19,4 градуса по Целзий) е разумен диапазон за повечето хора.
 • Пазете преносимата електроника извън спалнята : Мобилните телефони, компютрите и таблетите и телевизорите излъчват синя светлина, която може да попречи на съня. Можете да използвате екран със синя светлина, който може да е вграден във вашия телефон / таблет, за да го намалите. Като допълнителна предпазна мярка не използвайте нито едно от тези устройства в рамките на 30 минути преди лягане.
 • Избягвайте кофеина и алкохола преди лягане : Кофеинът може да наруши съня ви, затова е най-добре да избягвате кофеиновите храни и напитки в късния следобед или вечерта. Алкохолът преди лягане също може да причини смущения в съня през нощта. Може също да искате да избягвате други течности, които да намалите при нощните пътувания до банята.
 • Не задушавайте в леглото : Ако лежите в леглото от 20 минути или повече и все още не се чувствате готови за сън, помислете за ставане и преместване в друга зона на вашето жилище. Изчакайте, докато се почувствате уморени, преди да се върнете в леглото и избягвайте електронните устройства със синя светлина, докато чакате.
 • Практикувайте здравословни навици : Редовното упражнение през деня и здравословното хранене едновременно могат да подобрят шансовете ви за добър нощен сън.
 • Говорете с лекар, ако възникнат проблеми : Проблемите със съня могат да показват безсъние или други нарушения на съня. Ако забележите повтарящи се модели на лош или недостатъчен сън, уговорете среща с Вашия лекар, за да обсъдите симптомите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector