Menu Close

Дневната умора означава ли, че имате нужда от повече сън?

Прекомерната сънливост през деня може да възникне по различни причини. За много хора чувството на умора може да се дължи на недоспиването през нощта, но няколко нарушения на съня също могат да причинят сънливост през деня.

Дефицитът на сън и сънливостта през деня могат да доведат до отрицателни резултати на работното място или в училище. Хората, които се чувстват сънливи през деня и будни през нощта, могат да се борят с фокусирането и концентрацията на работа, а умората също може да повлияе на вземането на решения и емоционалния контрол. Друго безпокойство е повишеният риск от участие в инцидент на пътя. За щастие има мерки, които можете да предприемете, за да смекчите дневната сънливост и да заспите достатъчно всяка вечер.

Защо се появява дневна умора?

Дневната умора се различава от умората. Умората се отнася до липса на енергийна мотивация, която може да възникне поради липса на сън, но може да произтича и от други фактори като емоционален стрес или скука.

Някои нарушения на съня могат да доведат до чувство на прекомерна сънливост през деня. Те включват:

  • Сънна апнея : Това разстройство се характеризира с ограничение или запушване на горните дихателни пътища, което кара хората да се задавят или ахнат за въздух в съня си, често се събуждат в процеса. Сънната апнея също може да причини тежко хъркане, което нарушава съня и кара хората – и техните партньори – да се чувстват уморени на следващия ден.
  • Нарколепсия : Нарколепсията се определя като непреодолимото желание за сън през деня, което от своя страна може да попречи на нощния сън. По време на „пристъпи на сън“, някои хора с нарколепсия изпитват катаплексия или внезапната загуба на мускулен тонус, която ги кара да падат или да се спускат, докато кимат. Прекомерната сънливост през деня се счита за основен симптом на нарколепсията.
  • Хиперсомния: Хиперсомнията е друго състояние, което кара хората да се чувстват прекомерно уморени през деня. За разлика от нарколепсията, хиперсомнията не причинява пристъпи на сън и няма да настъпи катаплексия. Много хора с това състояние имат идиопатична хиперсомния, което означава, че причината не е известна.
  • Разстройство във фаза на закъсняло сън-събуждане: Хората с това разстройство – накратко DSWPD – се чувстват уморени по-късно вечерта в сравнение с други хора и в резултат на това може да се събудят по-късно. Това се случва, когато циркадният ритъм на човека, насочвайки графика му за сън и събуждане, не е съобразен с цикъла на естествената светлина и тъмнина. Тези, които се опитват да коригират своята забавена фаза сън-будност, могат да получат прекомерна сънливост на следващия ден.
  • Не-денонощно нарушение на ритъма на сън и събуждане : Циркадните ритми на повечето здрави възрастни ще се нулират на всеки 24 часа, за да се приведат в съответствие с дневната светлина и тъмнината. За хората с това разстройство циркадните ритми не се включват в 24-часов график. Прекомерната сънливост през деня се счита за основен симптом на не-денонощното нарушение на ритъма на сън и събуждане.
  • Разстройство на работа на смени : Друго състояние на циркаден ритъм, разстройството на работа на смени засяга хора, чиито работни места изискват да работят късно през нощта или рано сутрин и да спят през деня. Разстройството може да причини прекомерна сънливост през деня или през нощта, в зависимост от това кога човекът работи, а също и да причини смущения в съня по време на определеното му време за почивка.

Друго разстройство, „синдром на недостатъчен сън“, се появява, когато хората упорито не успяват да получат достатъчно сън през нощта поради фактори като семейни задължения или работен график, който изисква ранно повишаване. В резултат на това често се появява умора през деня. Интересното е, че най-често диагностицираното нарушение на съня – безсънието – не е задължително да причинява прекомерна сънливост през деня. Хората с безсъние обикновено изпитват умора от неспособност да спят, а не чувство на прекомерна умора, което ги принуждава да спят. Освен нарушения на съня, други фактори могат да причинят прекомерна умора през деня. Jet lag, състояние на циркаден ритъм, което засяга задграничните пътници, приспособявайки се към настоящата им часова зона, може да направи хората много уморени през деня. Успокоителни лекарства6са известни също така, че причиняват умора през деня. Освен това едно проучване от 2019 г. предполага, че прекомерната сънливост може да бъде генетично наследена7.

Колко сън ви трябва?

Възрастните обикновено се нуждаят от седем до осем часа сън всяка вечер. Според проучване, проведено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, близо 35% от анкетираните съобщават, че получават шест или по-малко часове нощен сън. Тъй като добрата нощна почивка е от съществено значение за възстановяването и възстановяването на тялото, тези, които не получават достатъчно сън редовно, са изложени на по-висок риск от определени нарушения, включително високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и депресия.

Както можете да видите от нашите препоръки, количеството сън, което трябва да получавате всяка вечер, ще се променя в течение на живота ви.

Възрастова група Възрастова група Препоръчително количество сън на ден
Новородено 0-3 месеца 14-17 часа
Кърмаче 4-11 месеца 12-15 часа
Малко дете 1-2 години 11-14 часа
Предучилищна 3-5 години 10-13 часа
Училищна възраст 6-13 години 9-11 часа
Тийн 14-17 години 8-10 часа
Млад възрастен 18-25 години 7-9 часа
Възрастен 26-64 години 7-9 часа
Възрастен възрастен 65 или повече години 7-8 часа

Ако се чувствате уморени през деня след нощ без достатъчно сън, може да успеете да облекчите умората си, като просто си починете повече. Друго средство може да бъде подобряването на хигиената на съня ви, като си лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден, избягвате кофеина следобед и вечер и поддържате спокойна обстановка в спалнята.

Въпреки това, постоянното чувство на прекомерна умора през деня може да наложи посещение на лекар – особено ако спите препоръчаното време всяка вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector