Menu Close

Как е различен сън за мъжете и жените?

Изследванията категорично демонстрират, че сънят е от съществено значение за човешкото здраве. Позволява на мозъка и тялото да си починат и да се възстановят, което позволява по-добро физическо, психическо и емоционално благополучие.

Докато сънят е необходим на всички, има важни разлики в съня при мъжете и жените. В исторически план изследванията на съня се фокусират непропорционално върху мъжете, оставяйки пропуски в знанията за разликите в съня между половете.

През последните години обаче науката за съня работи, за да разшири разбирането си за различията в съня както по пол, така и по пол. Изследванията хвърлят светлина върху това как нарушенията на съня засягат всяка група по различен начин и как количеството и качеството на съня се различават между жените и мъжете.

Различните нужди от сън са различни за жените и мъжете?

По принцип жените и мъжете имат еднакви нужди от нощния сън. Националната фондация за сън препоръчва на здравите възрастни от всякакъв пол да спят между седем и девет часа на нощ. Тийнейджърите и по-малките деца се нуждаят от повече сън.

Дали жените и мъжете спят еднакво добре?

Нарастващите доказателства сочат, че средно жените в Съединените щати получават повече общ сън всеки ден, отколкото мъжете, когато броят нощния сън и дневните сънли. В едно голямо проучване средната разлика във времето зависи от възрастта и варира от пет до 28 минути.

В същото време жените изпитват повече фрагментация на съня и по-нискокачествен сън. Някои изследователи смятат, че много жени са увеличили количеството на съня като опит да компенсират намаленото качество на съня.

Важно е да запомните, че сънят може да варира значително от човек на човек и се влияе от широк спектър от фактори. Изследванията, показващи разлики в количеството или качеството на съня, отразяват съвкупност; те не означават, че всички жени спят повече или имат по-нискокачествен сън от мъжете.

Защо сънят е различен между мъжете и жените?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector