Menu Close

Колко сън наистина ни е необходим?

Научните изследвания ясно показват, че сънят е от съществено значение на всяка възраст. Сънят задвижва ума, възстановява тялото и укрепва практически всяка система в тялото. Но колко сън наистина ни е необходим, за да получим тези предимства?

Насоките на Националната фондация за сън съветват здравите възрастни да се нуждаят от между 7 и 9 часа сън на нощ. Бебетата, малките деца и тийнейджърите се нуждаят от още повече сън, за да дадат възможност за растежа и развитието си. Хората над 65 години също трябва да получават 7 до 8 часа на нощ.

Познаването на общите препоръки за това колко сън ви трябва е първа стъпка. Тогава е важно да размишлявате върху индивидуалните си нужди въз основа на фактори като нивото на активност и цялостното ви здраве. И накрая, разбира се, е необходимо да приложите съвети за здравословен сън, за да можете всъщност да получите пълноценния сън, който се препоръчва.

Препоръчителното време за сън е разделено на девет възрастови групи.

Възрастова група Препоръчителни часове сън
Новородено На възраст 0-3 месеца 14-17 часа
Кърмаче На възраст 4-11 месеца 12-15 часа
Малко дете На 1-2 години 11-14 часа
Предучилищна На 3-5 години 10-13 часа
Училищна възраст На 6-13 години 9-11 часа
Тийн На 14-17 години 8-10 часа
Млад възрастен На 18-25 години 7-9 часа
Възрастен На 26-64 години 7-9 часа
Възрастен възрастен На 65 или повече години 7-8 часа

Превъртете L – R за повече подробности

Във всяка група насоките представят препоръчителен диапазон от продължителност на нощния сън за здрави индивиди. В някои случаи спането на час повече или по-малко от общия диапазон може да бъде приемливо въз основа на обстоятелствата на човек.

Колко сън ви трябва?

Тези насоки служат като правило за това колко сън се нуждае от деца и възрастни, като същевременно признава, че идеалното количество сън може да варира от човек на човек.

Поради тази причина насоките изброяват диапазон от часове за всяка възрастова група. Препоръките също така признават, че за някои хора с уникални обстоятелства има място за мърдане от двете страни на диапазона за „приемливо“, макар и все още не оптимално количество сън.

Да решите колко сън ви е необходим, има предвид общото ви здравословно състояние, ежедневните дейности и типичните модели на сън. Някои въпроси, които помагате да оцените вашите индивидуални нужди от сън, включват:

  • Продуктивни ли сте, здрави и щастливи ли сте в седем часа сън? Или сте забелязали, че ви трябват повече часове сън, за да влезете във висока скорост?
  • Имате ли съжителстващи здравни проблеми? Имате ли по-висок риск от някакво заболяване?
  • Имате ли високо ниво на дневни енергийни разходи? Често ли спортувате или работите на трудоемка работа?
  • Вашите ежедневни дейности изискват ли бдителност, за да ги правите безопасно? Шофирате ли всеки ден и / или работите с тежки машини? Чувствате ли се някога сънлив, когато правите тези дейности?
  • Изпитвате ли или имате анамнеза за проблеми със съня ?
  • Зависиш ли от кофеина, за да те прекара през целия ден?
  • Когато имате отворен график, спите ли повече от обичайния работен ден?

Започнете с гореспоменатите препоръки и след това използвайте отговорите си на тези въпроси, за да се приберете в дома си с оптималното си количество сън.

Как бяха създадени препоръките?

За да се създадат тези препоръчителни часове за сън, беше свикан експертен състав от 18 души от различни области на науката и медицината. Членовете на панела прегледаха стотици валидирани изследователски проучвания за продължителността на съня и основните здравни резултати като сърдечно-съдови заболявания, депресия, болка и диабет.

След проучване на доказателствата, панелът използва няколко кръга на гласуване и дискусия, за да стесни диапазоните на количеството сън, необходимо за различните възрасти. Като цяло този процес отне повече от девет месеца.

Други организации, като Американската академия по медицина на съня (AASM) и Обществото за изследване на съня (SRS) също са публикували препоръки за количеството сън, необходимо за възрастни и деца. Като цяло тези организации съвпадат плътно по своите открития, както и подобни организации в Канада.

Подобрете съня си днес: Направете съня приоритет

След като имате една нощна цел въз основа на часовете сън, от които се нуждаете, е време да започнете да планирате как да превърнете това в реалност.

Започнете, като направите съня приоритет в графика си. Това означава бюджетиране на часовете, от които се нуждаете, така че работата или социалните дейности да не се компрометират със съня. Докато съкращаването на съня може да е изкушаващо в момента, то не се отплаща, защото сънят е от съществено значение, за да бъдете най-добре както психически, така и физически.

Подобряването на хигиената на съня, което включва настройката на спалнята и навиците, свързани със съня, е утвърден начин за по-добра почивка. Примери за подобряване на хигиената на съня включват:

Ако сте родител, много от същите съвети се прилагат, за да помогнат на децата и тийнейджърите да получат препоръчаното количество сън, което им е необходимо за деца на тяхната възраст. Указателите за родители могат да помогнат на тийнейджърите, по-конкретно, които са изправени пред редица уникални предизвикателства за съня.

Постигането на повече сън е ключова част от уравнението, но не забравяйте, че не става въпрос само за количеството сън. Качественият сън също има значение и е възможно да получите часовете, от които се нуждаете, но не

чувствайте се освежени, защото сънят ви е фрагментиран или не възстановява. За щастие, подобряването на хигиената на съня често повишава както количеството, така и качеството на съня ви.

Ако вие или член на семейството изпитвате симптоми като значителна сънливост през деня, хронично хъркане, крампи или изтръпване на краката, затруднено дишане по време на сън, хронично безсъние или друг симптом, който ви пречи да спите добре, трябва да се консултирате с вашата първична помощ лекар или намерете специалист по сън, за да определите основната причина.

Можете да опитате да използвате нашия дневник на съня или дневник на съня, за да проследите навиците си за сън. Това може да даде представа за вашите модели на сън и нужди. Също така може да бъде полезно да вземете със себе си на лекар, ако имате продължаващи проблеми със съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector