Menu Close

Как работи сънят

Дори след десетилетия изследвания, точната причина да спим остава една от най-трайните и интригуващи загадки в здравната наука. За да се опитат да стигнат до дъното на този въпрос, експертите анализират как работи сънят и какво се случва, когато не спим достатъчно.

Проучванията показват, че сънят е невероятно сложен и има ефект върху почти всички системи на тялото. Множество части на мозъка участват в процесите на производство на хормони и химикали, които регулират съня и будността.

Въпреки че има още много неща, които трябва да се научат за тънкостите на това как работи сънят, съществуващите изследвания хвърлят светлина върху механиката на това, което се случва в мозъка и тялото по време на сън. Това знание разкрива как сънят е свързан с множество елементи на физическото, емоционалното и психическото здраве и дава представа за това как хората могат да получат по-добър сън.

Какво се случва, когато спиш?

В рамките на минута след заспиване забележимите промени започват да засягат както мозъка, така и тялото. Телесната температура спада, мозъчната активност намалява, а сърдечната честота и дишането също се забавят. Не е изненадващо, че енергийните разходи на тялото са по-ниски по време на сън.

Важно е обаче да се разбере, че това, което се случва по време на сън, е динамично. В течение на една нощ всъщност напредвате през множество цикли на сън, всеки от които трае между 70 и 120 минути и се състои от отделни етапи на сън. Тези етапи на сън са от основно значение за това как работи сънят.

Какви са етапите на съня?

Има четири етапа на съня, разделени в две категории. Първите три етапа попадат в категорията на съня без REM (бързо движение на очите). Четвъртият етап е REM сън.

Категория на съня Сън сцена Други имена Нормална дължина
NREM Етап 1 N1 1-5 минути
NREM Етап 2 N2 10-60 минути
NREM Етап 3 N3, бавен сън (SWS), делта сън, дълбок сън 20-40 минути
REM Етап 4 REM сън 10-60 минути

На етап 1 току-що сте задрямали и сте започнали да преминавате към етап 2, който включва допълнително забавяне на активността в мозъка и тялото. Много по-лесно е да се събудите по време на тези ранни етапи от цикъла на съня.

Етап 3 е най-дълбоката част от NREM съня. На този етап мускулите и тялото ви се отпускат още повече, а мозъчните вълни показват ясен модел на забавена активност, който е значително различен от будната мозъчна дейност. Смята се, че дълбокият сън играе важна роля за възстановяването на тялото, както и за ефективното мислене и памет.

Етап 4 е единственият етап от REM съня. През това време мозъчната активност се засилва значително и по-голямата част от тялото – с изключение на очите и дихателните мускули – изпитва временна парализа. Въпреки че сънищата могат да се случат по време на всеки етап, най-интензивното сънуване се случва по време на REM сън.

Счита се, че етапът на REM сън е от съществено значение за мозъка, като дава възможност за ключови функции като памет и учене. С напредването на нощта е нормално да прекарвате по-голям процент от времето в сън REM, като по-голямата част от него се случва през втората половина на нощта.

Структурата на етапите и циклите на съня на човек е известна като неговата архитектура на съня. Докато дълбокият сън и REM сънят включват по-дълбоки промени в нивата на активност, експертите вярват, че всеки етап играе роля в здравата архитектура на съня, която генерира качествен сън.

Как тялото регулира съня?

Тялото регулира съня с два ключови драйвера: хомеостаза сън-будност и циркадна система за предупреждение.

  • Сън-будна хомеостаза. Този технически термин описва нещо, което повечето от нас знаят имплицитно от опит: колкото по-дълго сте будни, толкова повече изпитвате нужда да спите. Това се дължи на хомеостатичното задвижване на съня, саморегулиращата се система на тялото, при която налягането за сън се натрупва въз основа на това колко дълго сте били будни. Същото това устройство ви кара да спите по-дълго или по-дълбоко след период на недостатъчен сън.
  • Циркадната система за предупреждение. Част от биологичния часовник на тялото ви, циркадните ритми продължават около 24 часа и играят централна роля в многобройни биологични процеси, включително съня. Излагането на светлина има най-голямо влияние върху циркадните ритми, насърчавайки будността през деня и сънливостта през нощта.

Тези два фактора пряко влияят върху това доколко тялото ви изпитва нужда от сън, отразявайки биологичния ви часовник, времето на деня, излагането на светлина и колко дълго сте били будни.

В допълнение, широк спектър от външни фактори могат да повлияят на хомеостазата сън-будност и циркадната система за предупреждение. Например стресът или гладът могат да нарушат нормалния ви процес на регулиране на съня. Приемът на кофеин или излагането на светлина от електронни устройства са други примери за това как поведенческият избор може да промени основните системи на тялото за управление на съня.

Тези многостранни процеси се управляват от няколко части на мозъка, включително хипоталамуса, таламуса, епифизната жлеза, базалния преден мозък, средния мозък, мозъчния ствол, амигдалата и мозъчната кора. Фактът, че толкова много части на мозъка участват в будност и сън, включително етапите на съня, е допълнителна демонстрация на биологичната сложност на съня.

Какви химикали и хормони регулират съня?

Многобройни химикали и хормони участват в механиката на хомеостазата сън и събуждане и циркадната система за предупреждение. Преминаването между будност и сън създава промени в хиляди неврони в мозъка и сложна сигнална система, която генерира специфични реакции в тялото.

Към днешна дата все още има много неизвестни за сложните процеси, които контролират съня, но изследователите са открили някои вещества, които изглеждат важни зъбни колела в сънната машина.

Смята се, че химикалът, наречен аденозин, играе централна роля в хомеостазата след сън. Аденозинът се натрупва, когато сме будни и изглежда повишава налягането в съня. Кофеинът, от друга страна, потиска аденозина, което може да обясни част от начина, по който насърчава будността.

Невротрансмитерите са химикали, които изпращат сигнали в нервната система за активиране или деактивиране на определени клетки. Примери за невротрансмитери, участващи в насърчаване на будност или сън, включват GABA, ацетилхолин, орексин и серотонин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector