Menu Close

Как тялото ви използва калории, докато спите

Много хора са изненадани да открият колко калории изгаряме, докато спим. Въпреки че сънят изисква много по-малко енергия от повечето дневни дейности, той все още е активен период за нашия мозък и някои други телесни функции.

Точният брой изгорени калории в съня зависи от сложното взаимодействие между съня, диетата, упражненията и други променливи. Ако имате проблеми с управлението на теглото или нивата на енергия, разбирането на факторите, които влияят върху метаболизма, може да ви помогне да си върнете контрола върху здравето.

Колко калории изгаряте, докато спите?

Като много приблизително число, ние изгаряме около 50 калории на час, докато спим. Въпреки това, всеки човек изгаря различно количество калории по време на сън, в зависимост от личната си базална скорост на метаболизма (BMR).

Базалният метаболизъм се отнася до енергията, необходима за основни функции като дишане, циркулация, регулиране на температурата и клетъчен растеж и възстановяване. При повечето хора базалният метаболизъм представлява приблизително 80% от общите изгорени калории на ден. Самият мозък изгаря глюкоза за енергия, като представлява около 20% от калориите, които консумираме, докато сме в покой.

Сънят е време за възстановяване и регенериране на тялото. За да направим това по-ефективно, телесната ни температура спада, дишането ни се забавя и метаболизмът ни намалява. Средно повечето хора изгарят с около 15% по-малко калории, докато спят, в сравнение с основния си метаболизъм през деня.

Какви фактори влияят на основния метаболизъм?

Базалният метаболизъм варира от човек на човек в зависимост от редица фактори, само някои от които могат да бъдат променени:

  • Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector