Menu Close

Хъркането безвредно ли е?

Хъркането се среща при приблизително 57% от възрастните мъже и 40% от жените. От тях една четвърт се считат за обичайни хъркащи. Около 10-12% от децата също хъркат. Самото хъркане обикновено се счита за безобидно – макар и силно разрушително – явление, но за някои хора това показва по-сериозно основно медицинско състояние или нарушение на съня.

Кога да посетите лекар за хъркането

Хъркането се появява, когато въздушният поток е блокиран или ограничен в носоглътката, област на горните дихателни пътища, разположена зад носа ви. Тъканите в дихателните пътища трептят и се удрят, за да издадат издайническия хъркащ звук, който може да варира от лек и едва доловим до тежък и разрушителен.

За някои хора тежкото хъркане показва наличието на сънна апнея, свързано със съня дихателно разстройство, което кара хората да се задавят или да се задъхват за въздух в съня си. Хъркането се счита за основен симптом на обструктивната сънна апнея (OSA), състояние, приписвано на физическо запушване, което ограничава дихателната активност в горните дихателни пътища.

Приблизително 2-9% от възрастните живеят с OSA. Епизодите, включващи пълна загуба на въздушен поток, се наричат ​​апнеи, а епизодите с намален въздушен поток са известни като хипопнеи. Апнеи и хипопнеи се появяват пет до 15 пъти на час при хора с лека OSA, 16 до 30 пъти на час при тези с умерена OSA и повече от 30 пъти на час при тези с тежка OSA.

Като се има предвид, че всяка апнея обикновено трае поне 30 секунди, дори лека OSA може да бъде разрушителна за спящия и всеки, който споделя леглото си. Хъркането може да придружава епизодите на апнея-хипопнея или да се проявява независимо през нощта. Прекомерната сънливост през деня поради липса на достатъчно почивка е друг често срещан симптом на OSA.

Рисковите фактори за OSA включват:

  • Затлъстяване : Затлъстелите хора могат да бъдат податливи на OSA, ако имат мастни натрупвания около врата, които ограничават горните дихателни пътища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector