Menu Close

Какво причинява неспокоен сън?

Повечето хора могат да се свържат с преживяването на неспокоен сън. Независимо дали става въпрос за подмятане или просто никога не се успокоявате в дълбок сън, може да забележите, че не се чувствате освежени след една нощ на неспокоен сън.

Неспокойният сън не е медицински термин, но фактът, че е толкова подходящ, го заслужава да се разгледа по-отблизо. Следващите раздели разглеждат по-задълбочено какво представлява неспокоен сън, какво го причинява и как може да се реши.

Какво е неспокоен сън?

Неспокойният сън няма конкретна дефиниция. Това не е идентифицирано нарушение на съня според Американската академия по медицина на съня (AASM), което означава, че значението му е субективно. Въпреки това има общо усещане за това как изглежда или се чувства неспокойният сън.

Как изглежда или се чувства неспокойният сън?

Неспокойният сън е в очите на гледащия; как се възприема зависи от това дали вие сте този, който се опитва да заспи или наблюдавате някой друг.

Преживяване на неспокоен сън

Ако вие сте този, който се опитва да заспи, неспокойният сън може да включва следните проблеми:

  • Хвърляне и обръщане, опитвайки се да се установите и да се чувствате комфортно
  • Усещането да си само полусън или че не спиш дълбоко
  • Непрекъснато бъркане, защото умът ви се надпреварва
  • Фрустрация от невъзможността да се спи спокойно
  • Невъзможността да заспите обратно бързо след неочаквано събуждане

В допълнение, основен признак или симптом на неспокоен сън често се открива на следващия ден, когато може да се почувствате уморени, мудни или психически отпаднали. Ако неспокоен сън се случва редовно, тези проблеми могат да станат все по-проблематични и дори опасни, ако сте сънливи, докато шофирате или работите с тежки машини.

Наблюдение на неспокоен сън

Някои неща, които може да видите като неспокоен сън, ако ги видите в друг човек, включват:

  • Често хвърляне и обръщане или събуждане, без да искате
  • Силно хъркане, което включва задъхване или задавяне на звуци
  • Забележимо движение на крайниците, ставане от леглото или дори лунатизъм
  • Говорете или крещите, докато все още спите
  • Смилане на зъби (бруксизъм, свързан със съня)

С някои от тези признаци на безпокойство, като говорене или преместване по време на сън, човек вероятно няма да знае за поведението си и няма да го запомни, когато се събуди. В резултат на това те може да не възприемат съня си като неспокоен.

По какво неспокойният сън се различава от безсънието?

За разлика от неспокойния сън, безсънието е формално дефинирано нарушение на съня, диагностицирано от здравен специалист според конкретни критерии. Въпреки че някои хора използват думата безсъние в разговорен смисъл, за да обозначат общи проблеми със съня, терминът има точно значение в медицината на съня.

На практика повечето хора с безсъние вероятно изпитват неспокоен сън; обаче не всички хора, които имат неспокоен сън, особено ако това се случва само от време на време, имат безсъние.

Какви са причините за неспокойния сън?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector