Menu Close

Защо ни трябва сън?

Сънят е основна функция, която позволява на тялото и ума ви да се презареждат, оставяйки ви освежени и будни, когато се събудите. Здравият сън също помага на тялото да остане здраво и да предотврати болестите. Без достатъчно сън мозъкът не може да функционира правилно. Това може да наруши способностите ви да се концентрирате, да мислите ясно и да обработвате спомени.

Повечето възрастни изискват между седем и девет часа нощен сън. Децата и тийнейджърите се нуждаят от значително повече сън, особено ако са на възраст под пет години. Работните графици, ежедневните стресови фактори, разрушителната обстановка в спалнята и медицинските условия могат да ни попречат да получим достатъчно сън. Здравословната диета и позитивните навици на начин на живот могат да помогнат да се осигури адекватно количество сън всяка вечер – но за някои хроничната липса на сън може да е първият признак на нарушение на съня.

Науката зад съня

Един вътрешен “тяло часовник” регулира съня си цикъл, контрол, когато се чувствате уморени и готов за легло или освежени и нащрек. Този часовник работи на 24-часов цикъл, известен като циркаден ритъм. След събуждане от сън ще ставате все по-уморени през целия ден. Тези чувства ще достигнат своя връх вечер преди лягане.

Това задвижване на съня – известно също като хомеостаза на сън след събуждане – може да бъде свързано с аденозин, органично съединение, произведено в мозъка. Нивата на аденозин се повишават през целия ден, когато се уморите, а след това тялото разгражда това съединение по време на сън.

Светлината също влияе на циркадния ритъм. Мозъкът съдържа специална област от нервни клетки, известна като хипоталамус, и клъстер от клетки в хипоталамуса, наречен супрахиазматично ядро, който обработва сигнали, когато очите са изложени на естествена или изкуствена светлина. Тези сигнали помагат на мозъка да определи дали е ден или нощ.

Тъй като естествената светлина изчезва вечер, тялото ще освободи мелатонин, хормон, който предизвиква сънливост. Когато слънцето изгрее сутрин, тялото ще освободи хормона, известен като кортизол, който насърчава енергията и бдителността.

Етапи на съня

След като заспим, телата ни следват цикъл на сън, разделен на четири етапа. Първите три етапа са известни като сън с бързо движение на очите (NREM), а последният етап е известен като сън с бързо движение на очите (REM).

  • Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector