Menu Close

Хиперсомня

Прекомерната сънливост, наричана още хиперсомноленция, е често срещано преживяване за една трета от американците, които са хронично лишени от сън. Според анкета на Националната фондация за сън Sleep in America, 43% от хората съобщават, че сънливостта през деня пречи на техните дейности поне няколко дни в месеца. Всеки пети съобщава, че има сънливост през деня поне няколко дни в седмицата.

Хиперсомноленцията сама по себе си не е разстройство, тя е симптом на други състояния. Повечето случаи на прекомерна сънливост са свързани с недостатъчен или прекъснат сън. Лошият сън може да е резултат от различни състояния, включително нарушения на съня като безсъние, обструктивна сънна апнея и свързани със съня двигателни нарушения.

За някои хора обаче крайната умора не е резултат от други състояния и не може да бъде облекчена след пълноценна нощна почивка. Когато хиперсомноленцията не е причинена от нарушен сън или друго нарушение на съня, тя може да бъде класифицирана като централно разстройство на хиперсомния.

Хиперсомния

Хиперсомнията е медицински термин, използван за описване на различни състояния, при които човек се чувства прекомерно уморен или спи по-дълго от обикновено. Някои изследователи класифицират хиперсомнията или като първична, или като вторична. Първичната хиперсомния е неврологично състояние, което се появява само по себе си и няма известна основна причина. Вторичната хиперсомния възниква в резултат на основно медицинско състояние.

Вторични хиперсомнии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector