Menu Close

Когнитивна поведенческа терапия за безсъние (CBT-I)

Животът с безсъние може да бъде предизвикателство. За щастие се предлагат ефективни лечения, които могат да помогнат на хората да заспят по-бързо, да заспят и да се чувстват по-отпочинали през деня.

Когнитивно-поведенческата терапия за безсъние (CBT-I или CBTI) е кратък, структуриран и основан на доказателства подход за борба с разочароващите симптоми на безсънието.

Как работи CBT-I?

CBT-I се фокусира върху изследването на връзката между начина, по който мислим, нещата, които правим, и как спим. По време на лечението, обучен доставчик на CBT-I помага да се идентифицират мисли, чувства и поведение, които допринасят за симптомите на безсъние.

Мислите и чувствата за съня се изследват и тестват, за да се провери дали са точни, докато поведението се изследва, за да се определи дали насърчава съня. След това доставчикът ще изясни или преработи заблудите и предизвикателствата по начин, който е по-благоприятен за спокоен сън.

Лечението често отнема от 6-8 сесии, въпреки че продължителността може да се различава в зависимост от нуждите на човек. Лечението може да бъде кратко като две сесии, когато се провежда от лекар от първичната помощ.

CBT-I често се нарича многокомпонентно лечение, тъй като съчетава няколко различни подхода. Сесиите могат да включват когнитивни, поведенчески и образователни компоненти.

  • Когнитивни интервенции: Когнитивното преструктуриране се опитва да промени неточните или безполезни мисли за съня.
  • Поведенчески интервенции: Обучението за релаксация, контрол на стимулите и ограничаване на съня насърчават релаксацията и помагат за установяване на здравословни навици на съня.
  • Психообразователни интервенции: Предоставянето на информация за връзката между мисли, чувства, поведение и сън е от основно значение за CBT-I.

Редът и потокът на всеки компонент може да варира в зависимост от подхода на доставчика и уникалните нужди на всеки човек. Ето някои често срещани техники, използвани в CBT-I.

Когнитивно преструктуриране

При хора с безсъние неточните или дисфункционални мисли за съня могат да доведат до поведение, което затруднява съня, което след това засилва дисфункционалните мисли.

Например, предишният опит с безсънието може да доведе до притеснение за заспиване. Това притеснение може да доведе до прекарване на прекомерно време в леглото, за да се опитате да принудите да спите. Както притеснението, така и прекомерното време в леглото могат да направят падането и задържането на съня по-предизвикателни. Това може да се превърне в разочароващ, нощен цикъл, който може да бъде трудно да се прекъсне.

Когнитивното преструктуриране започва да прекъсва този цикъл чрез идентифициране, предизвикване и промяна на мислите и вярванията, които допринасят за безсънието. Често срещаните мисли и вярвания, които могат да бъдат адресирани по време на лечението, включват безпокойство от минали преживявания на безсъние, нереалистични очаквания за времето и качеството на съня и безпокойство от дневна умора или други последствия от пропуснатия сън.

Неточните мисли се идентифицират, оспорват и променят с помощта на обучен доставчик, който може да им помогне да ги оцени по-обективно. Домашната работа често се възлага, за да се даде време за упражняване на тези умения между сесиите.

Контрол на стимула

Много хора с безсъние започват да се страхуват от спалнята си, свързвайки я с будност и разочарование. Те също могат да свържат спалнята си с навици, които затрудняват съня, като хранене, гледане на телевизия или използване на мобилен телефон или компютър. Контролът на стимулите се опитва да промени тези асоциации, като възстановява спалнята като място за спокоен сън.

По време на лечението леглото се използва само за сън и секс. Клиентите са инструктирани да станат от леглото, когато е трудно да заспите или когато лежат будни повече от 10 минути, като се връщат в леглото, когато отново са уморени. Клиентите са инструктирани да задават аларма за едно и също време всяка сутрин и са обезкуражени от дневна дрямка.

Ограничаване и компресия на съня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector