Menu Close

Безсъние и жени

Проблемите със съня могат да засегнат всеки, но жените са по-склонни да получат безсъние, отколкото мъжете. Лошият сън може да провокира сънливост през деня и да допринесе за редица състояния, които засягат физическото и психическото здраве.

Нито един фактор не обяснява различията в безсънието между мъжете и жените; вместо това множество различни елементи се комбинират, за да създадат повишени предизвикателства за съня за жените. Знанието за тези потенциални причини може да помогне на жените да се справят с проблемите със съня с лекар, за да започнат да спят по-добре и да преодолеят безсънието.

По-често ли е безсънието при жените?

Безсънието е значително по-често при жените, отколкото при мъжете. В многобройни проучвания са установени по- високи нива на безсъние при жените, а според някои оценки рискът от безсъние през целия живот е 40% по-висок при жените.

Жените също могат да изпитват безсъние по различен начин от мъжете. Например при възрастните възрастни жените са по-склонни да изпитват множество симптоми на безсъние, за разлика от мъжете, които често съобщават само за един симптом.

Като цяло е обичайно жените да страдат от проблеми със съня. В изследване, проведено от Националната фондация за сън, до 67% от жените казват, че имат проблем със съня4 поне няколко нощи през последния месец, а 46% са имали проблеми почти всяка вечер.

Защо безсънието е по-често при жените?

Няма ясен консенсус защо безсънието е по-често при жените. Изследователите вярват, че това може да се дължи на комбинация от елементи, включително пол и полови различия и независими фактори.

Разликите в съня, основани на пола, са свързани с биологията, като разликите в производството на хормони и циркадните ритми между мъжете и жените. Различията, основани на пола, също могат да се дължат на социални и културни различия, които влияят на съня. Други фактори, които влияят на съня, като предразположеност към определени физически или психични проблеми, също могат да допринесат за по-високи нива на безсъние при жените. Всички тези фактори могат да играят роля при жените, които са по-склонни да имат проблеми със съня.

Как хормоните влияят на съня?

Хормоните са химическите пратеници на тялото и играят неразделна роля във функционирането на почти всяка система на тялото. Хормоните могат пряко да повлияят на съня или да имат косвени ефекти въз основа на това как те модифицират други аспекти на здравето и уелнес.

Хормоналните разлики вероятно ще бъдат основният двигател на различни модели на сън при жените, включително по-високи нива на безсъние. Производството на хормони обаче е динамично и се променя в течение на живота на жената и по време на месечния й менструален цикъл. Следващите раздели разглеждат как хормоналните промени могат да се развият и да повлияят на съня с течение на времето.

Начало на менструацията

В Съединените щати момичетата имат първата менструация на средна възраст от 13 години. Това се случва по време на пубертета, по-широка поредица от физически промени, включително повишено производство на полови хормони като естроген.

Изследванията показват, че повишеният риск от безсъние започва с началото на менструацията. Точното обяснение на това е неизвестно, но може да е обвързано с това как половите хормони влияят на цикъла сън-будност и други основни системи на тялото. В допълнение, данните сочат, че момичетата по време на пубертета имат по-висок риск от депресия – психично състояние, което често е свързано със проблеми със съня.

По време на менструалния цикъл

Фазите на месечния менструален цикъл се движат от промени в производството на хормони. Повишаването и спадането на нивата на естроген и прогестерон може да предизвика физически и емоционални промени в течение на всеки месец, въпреки че тези промени могат да засегнат всяка жена по различен начин.

Нивата на тези хормони падат значително през дните, предхождащи всеки период, което кара около 90% от жените да изпитват физически промени или промени в настроението, включително нарушения на съня. Флуктуиращите нива на хормоните могат да променят етапите на сън на жената през нощта, известни общо като нейната архитектура на съня.

Симптомите, подобни на безсънието, са често срещани при жени с предменструален синдром (ПМС), състояние, включващо значителни и разрушителни промени преди периода. Жените с ПМС изпитват по-лошо качество на съня.

Предменструалното дисфорично разстройство (PMDD) е по-тежка форма на ПМС, която често включва по-изразени проблеми със съня. Около 70% от жените с ПМДД съобщават за симптоми на безсъние преди менструацията.

По време на бременност

Значителни хормонални промени, които се случват по време и след бременността, могат да повлияят на съня. По време на бременността жената вече не изпитва същите месечни колебания, свързани с менструалния цикъл, но големите хормонални промени, които започват през първия триместър, могат да причинят умора, сутрешно гадене, наддаване на тегло и редица други физически и емоционални промени. Продължаващите хормонални колебания по време на бременност могат да нарушат цикъла сън-събуждане и много жени смятат, че проблемите със съня са най-лошите през третия триместър.

В рамките на първите 24 часа след раждането жените изпитват още една значителна хормонална промяна, тъй като нивата на естроген и прогестерон бързо падат обратно до нивата преди бременността. Физическите и емоционални ефекти през този следродилен период могат да създадат затруднения при сън или сънливост през деня.

Перименопауза и менопауза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector