Menu Close

Безсъние

Според ръководството на ICSD-3 на Американската академия по медицина на съня, безсънието се определя като „постоянна трудност при започване на сън, продължителност, консолидация или качество“. Безсънието има много потенциални фактори и симптоми, но диагнозата му зависи от два основни компонента: затруднения в съня, които се появяват въпреки адекватните възможности за нормален сън, и дневно увреждане, което е пряко резултат от лошо качество на съня или продължителност.

Хроничното безсъние се характеризира със симптоми, които се появяват поне три пъти седмично в продължение на поне три месеца. Безсънието, което продължава или е по-малко от три месеца, е известно като краткотрайно безсъние. В редки случаи пациентите могат да проявят симптоми на безсъние, без да отговарят на критериите за краткотрайно безсъние и могат да гарантират някаква форма на лечение. Това е известно като друго безсъние.

Докато безсънието може да се прояви по различни начини, повечето диагнози попадат в една от двете категории :

  • Безсънието с начален сън се отнася до затруднено заспиване. Този тип безсъние може да се появи при хора, които трудно се отпускат в леглото, както и при хора, чийто циркаден ритъм не е синхронизиран поради фактори като реактивно закъснение или нередовни работни графици.
  • Безсънието за поддържане на съня се отнася до затруднено задържане на сън след първоначално кимане. Този тип безсъние е често срещан при възрастни траверси, както и при хора, които консумират алкохол, кофеин или тютюн преди лягане. Някои нарушения като сънна апнея и периодично нарушение на движението на крайниците също могат да причинят безсъние за поддържане на съня.

Някои хора могат да имат смесено безсъние, което включва както настъпване на съня, така и затруднения в поддържането на съня, а хората с хронично безсъние могат да открият, че тези симптоми се променят с течение на времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector