Menu Close

Безсъние и възрастни хора

Безсънието е често срещано разстройство на съня, характеризиращо се с постоянна трудност да заспите или да останете заспали въпреки възможността да го направите. Хората с безсъние също изпитват прекомерна сънливост през деня и други когнитивни нарушения, докато са в будно състояние, които пряко произтичат от загуба на сън. Хората могат да имат безсъние с настъпване на съня, което причинява затруднено заспиване, или безсъние за поддържане на съня, което затруднява задържането на съня. Някои хора с безсъние изпитват настъпване на сън и проблеми с поддържането на съня.

Според сегашните оценки 10-30% от възрастните живеят с безсъние. Хората на 60 и повече години са по-податливи на безсъние и това може да се дължи на няколко различни фактора. Пенсионерите са изложени на по-висок риск от медицински и психиатрични състояния, които могат да доведат до симптоми на безсъние, както и други нарушения на съня като нарушено сън дишане или синдром на неспокойни крака. Нашите вътрешни циркадни часовници и цикли на сън и събуждане също могат да се променят с напредването на възрастта и тези промени влияят на това колко дълго – и колко добре – спим. Освен това някои лекарства, използвани за облекчаване на симптомите на гериатрични медицински състояния, могат да причинят нарушения на съня.

Сън и стареене

Качеството на съня ни често се влошава с напредването на възрастта. Хората са склонни да спят по-малко и са склонни към повече будни епизоди след първоначалното заспиване. Латентността на съня – времето, необходимо за заспиване – също може да се увеличи. Някои проучвания предполагат, че от средната възраст средният човек губи 27 минути сън на нощ за всяко следващо десетилетие.

Тези понижения в качеството и продължителността на съня са свързани с вътрешните системи за измерване на времето на тялото. Тялото не може да обработва циркадни сигнали толкова ефективно, което от своя страна може да накара възрастните хора да си лягат и да се събуждат по-рано.

Нашата архитектура на съня също се променя с напредването на възрастта. Нормалният цикъл на съня е разделен на четири етапа. Те включват два етапа на „лек“ сън с небързо движение на очите (NREM), един етап на „тежък“ или „бавен вълнен“ NREM сън и последен етап на сън с бързо движение на очите (REM), преди цикълът да започне отново. Полисомнографските проучвания показват, че възрастните хора изпитват по-нисък процент на NREM и REM сън с бавни вълни, отколкото техните по-млади колеги. Това ги прави по-податливи на будни епизоди през нощта, а също така влияе върху това колко освежени и будни се чувстват сутрин.

Разпознаване и диагностициране на безсънието при възрастни хора

Безсънието и възрастта често вървят ръка за ръка. Докато много хора в напреднала възраст изпитват проблеми със съня поради естествени промени в циркадния им ритъм и цикъла на сън и събуждане, диагнозата за безсъние трябва да отговаря на определени критерии. Според Международната класификация на нарушенията на съня (ICDS), човек с безсъние трябва да съобщи поне един от следните симптоми, въпреки че има достатъчно време, отделено за сън, и относително удобна зона за сън:

  • Затруднено падане или задържане на сън
  • Многократни случаи на събуждане по-рано от желаното
  • Чувство на съпротива за лягане в разумно време
  • Затруднено сън без намеса на болногледач

Безсънието трябва да включва и дневни увреждания. Те могат да включват прекомерна сънливост през деня, чувство на умора и неразположение, нарушения на настроението и раздразнителност и проблеми с концентрацията и вниманието. Хората с безсъние са изложени на по-висок риск от инциденти и мнозина се борят в социални и семейни ситуации.

Ако тези симптоми се появят поне три пъти седмично и продължават поне три месеца, тогава лекарите могат да диагностицират пациента с хронично безсъние. Дотогава състоянието се счита за краткотрайно безсъние.

Определянето на основните причини за безсънието при възрастни възрастни е от ключово значение за успешната диагноза. Първичното безсъние се отнася до симптомите на безсъние, които се проявяват независимо, докато вторичното безсъние възниква поради основно медицинско или психиатрично състояние, което причинява загуба на сън. Симптомите на безсънието са еднакви, независимо дали състоянието се счита за първично или вторично. Въпреки това, лечението на вторично безсъние обикновено изисква пациентите първо да се справят с основното състояние, което причинява техните проблеми със съня.

Лечение на безсъние при възрастни възрастни

За лечение на хронично безсъние при възрастни хора, първата стъпка често се фокусира върху образованието по съня и подобрената хигиена на съня. Лекарят ще се консултира с пациента как да създаде и поддържа спалня, благоприятна за здравословен сън. Оптималната спалня трябва да е тъмна и тиха, с температура под 75 градуса по Фаренхайт (23,9 градуса по Целзий). Леглото трябва да се използва само за сън, а не за други дейности като работа и игра на видео игри. Климатикът може да бъде полезен през по-горещите периоди от годината. Лекарите също така ще насърчават редовните физически упражнения и балансираното хранене и обезсърчават стимуланти като кофеин и тютюн.

Други нефармакологични лечения могат да помогнат за облекчаване на симптомите на безсъние за възрастни хора без рецепта. Те включват:

  • Контрол на стимулите : Тази техника се корени в идеята, че пациентите трябва да си лягат само когато са уморени и че лежането буден може да навреди на пълноценната почивка през нощта. Ако човекът лежи буден в леглото в продължение на 20 минути, без да кима, той трябва да стане и да се заеме в друга стая, докато отново се почувства уморен. Освен това те трябва да избягват да дремят през деня и да се ангажират да се събуждат по едно и също време всяка сутрин.
  • Ограничение на съня : Много пациенти с безсъние са инструктирани да водят дневник на съня, който записва времето за сън и будност, колко време отнема да заспи всяка вечер и други важни модели. Въз основа на бележките от дневника на съня, лекарят може да каже на пациента да ограничава времето си в леглото всяка вечер, докато ефективността на съня им се подобри. Ефективността на съня се определя като съотношението между времето на заспиване и времето на сън в леглото всяка вечер. След като човек успее да заспи поне 90% от времето, което прекарва в леглото, той може да започне да спи по-рано.
  • Когнитивна поведенческа терапия : Когнитивната поведенческа терапия за безсъние помага на възрастните хора да определят негативното отношение и неправилните вярвания, които имат за съня, и след това да ги замени с по-информиран и позитивен начин на мислене.
  • Терапия с ярка светлина : За възрастните хора, които си лягат и се събуждат сравнително рано, изложеното навреме излагане на ярки светлини може да им помогне да останат будни малко по-дълго и да заспят по-късно.

Ако тези нефармакологични интервенции не са ефективни, тогава лекарят може да обмисли лекарства за сън. Изборът на подходящо лекарство за безсъние за пациенти в напреднала възраст изисква много грижи и внимание. Някои лекарства, като бензодиазепини (BZD) и небензодиазепини (Z-лекарства), произвеждат хипнотични ефекти и могат да увеличат риска от падане при възрастните хора. Тези лекарства също носят висок толеранс, зависимост и риск от отнемане и лекарите трябва да вземат предвид другите предписания на пациента си, за да предотвратят отрицателни лекарствени взаимодействия.

Други лекарства за безсъние крият по-ниски рискове, но те все пак трябва да се предписват с повишено внимание. Някои лекарства насърчават сънливостта, като взаимодействат с естествените хормони в тялото. Те включват рамелтеон, който действа като агонист на рецепторите на мелатонин, хормон, произведен в епифизната жлеза, който предизвиква чувство на сънливост след залез слънце; и суворексант, който потиска орексините, невропептидите, които причиняват чувство на възбуда и будност. Може да се предписват и антихистамини без рецепта.

Винаги трябва да говорите с лекар, преди да предприемете някакви фармакологични или нефармакологични лечения за безсъние.

Други често срещани нарушения на съня за възрастни хора

В допълнение към безсънието, проучванията показват, че възрастните хора са изложени на по-висок риск от други нарушения на съня. Много възрастни пациенти изпитват безсъние заедно с други нарушения на съня, които усложняват плановете за лечение. Нарушенията на съня с висок процент на разпространение сред възрастните популации включват следното:

Нарушения на съня на циркадния ритъм

Когато циркадният ритъм на човек не е съобразен с външната му среда, той може да изпита нарушение на циркадния ритъм на съня. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от тези нарушения, тъй като вътрешните механизми, регулиращи циркадния ритъм, се влошават с възрастта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector