Menu Close

ПМС и безсъние

Проблемите със съня са често срещани в Америка, като до 35% от възрастните съобщават за симптоми, съобразени с безсъние. Жените са по-склонни да изпитват лош сън от мъжете и една от вероятните причини са хормоналните промени, свързани с менструалния цикъл.

В дните, предхождащи техния период, жените често отбелязват физически и емоционални промени, които се случват заедно с промени в производството на хормони в организма. За много жени тези промени са леки, но за други са разрушителни и водят до предменструален синдром (ПМС). Когато са тежки, те могат да причинят предменструално дисфорично разстройство (PMDD).

Жените с ПМС и ПМДД често спят твърде малко или твърде много и дори жени с леки симптоми може да са уморени или да получат безсъние преди и по време на менструацията.

Точната причина за тези проблеми със съня не е напълно изяснена, но като се има предвид колко централен е сънят за физическото и психическото здраве, важно е да знаете за менструалния цикъл и съня и как най-добре да спите през периода си.

Основи на менструалния цикъл

Докато продължителността на менструалния цикъл може да варира за всяка жена, средният цикъл е 28 дни, през които промените се предизвикват от повишаване и спадане на нивата на хормони, включително естроген, прогестерон, фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон.

Какви са етапите на менструалния цикъл?

Менструалният цикъл има четири етапа:

 1. Менструална фаза: Тази фаза започва в първия ден на месечното кървене, често известна като менструация. През това време тялото изхвърля допълнителната лигавица на матката, която се е образувала като подготовка за бременност. Средно трае около пет дни.
 2. Фоликуларна фаза: Това включва развитието на яйцеклетка във фоликула в яйчниците и започва на първия ден от менструацията и обикновено продължава 13 дни.
 3. Фаза на овулация : Във фазата на овулация от яйчника се освобождава зряла яйцеклетка. При 28-дневен цикъл това обикновено се случва на 14 ден.
 4. Лутеална фаза: Тази фаза продължава около две седмици след овулацията. Ако жената не забременее, лутеалната фаза завършва с менструация и започване на нов цикъл.

Някои ресурси класифицират менструалния цикъл като имащ само три фази и считат дните на менструацията за компонент на фоликуларната фаза.

Как се променят хормоните по време на менструалния цикъл?

Всеки етап от менструалния цикъл се появява в отговор на промените в производството на хормони. Хормони като естроген и прогестерон се повишават по време на фоликуларната фаза и след овулацията, но ако не настъпи бременност, тези хормони намаляват значително през последните дни на лутеалната фаза.

Тези хормони засягат не само яйчниците и матката; те оказват влияние върху множество системи в тялото с далечни последици. Намаляването на естрогена и прогестерона в дните преди менструацията може да повлияе на това как се чувствате физически и емоционално.

Физически и емоционални промени преди вашия период

Около 90% от жените съобщават, че забелязват поне някои физически или емоционални промени в началото на периода си. Примери за промени, които могат да възникнат, включват:

 • Подуване на корема или обгазяване
 • Нежни или подути гърди
 • Запек или диария
 • Крампи
 • Главоболие
 • Неудобство
 • Чувствителност към шум и светлина
 • Намалена концентрация и памет
 • Умора
 • Тъга, безпокойство, раздразнителност и промени в настроението
 • Промени в сексуалното влечение
 • Спи твърде много или не достатъчно
 • Промени в апетита

Когато тези симптоми се появят, те варират от 10 дни до само няколко часа преди менструацията. Те могат да изчезнат малко след началото на менструацията или да продължат няколко дни след началото на менструацията.

Въпреки че почти всички жени откриват някои промени преди периода си, те обикновено са ограничени и леки. Видът и тежестта на промените могат да варират във времето и в различните менструални цикли.

Какво е ПМС?

Предменструалният синдром е състояние, дефинирано от обширни и притеснителни симптоми, които се появяват в дните, предхождащи менструацията и могат да продължат с менструация. Тежестта на ПМС варира, но някои жени с ПМС установяват, че симптомите нарушават ежедневието и дейностите им.

Какво е PMDD?

Предменструалното дисфорично разстройство е по-тежко състояние, включващо поне пет симптома, включително значителни промени в настроението или емоционалното здраве. PMDD може да доведе до по-големи проблеми в работата, в училище или в социалния и семейния живот.

Колко често се срещат ПМС и ПМДД?

Счита се, че ПМС засяга до 12% от жените и в повечето от тези случаи симптомите са умерени. Смята се, че около 1% до 5% от жените имат ПМДД.

Вероятността от ПМС или ПМДД се променя в течение на живота на жената. Те са по-чести от края на 20-те до 40-те години с най-интензивни симптоми, често възникващи в края на 30-те до 40-те години.

Жените могат да имат ПМС по време на някои менструални цикли, а не при други. Някои източници изчисляват, че в даден момент от живота си почти 75% от жените ще получат симптоми, подобни на ПМС.

Какво причинява ПМС?

Точните механизми на ПМС са неизвестни. Макар да се смята, че е свързано с променящите се нива на хормоните, експертите не знаят със сигурност защо някои жени имат по-значими симптоми.

Едно от обясненията е, че има различни начини, по които тялото на жената може да реагира на колебанията в хормоните като прогестерон и естроген. Това може да е свързано с взаимодействието на тези хормони с други хормонорегулиращи системи като метаболизма. Дефицитът на серотонин, химично вещество, което пренася сигнали през мозъка и нервната система, е една от предполагаемите причини. Някои доказателства сочат, че липсата на калций или магнезий също допринасят за това.

Как ПМС влияе върху съня?

ПМС често причинява проблеми със съня. Жените с ПМС са поне два пъти по-склонни да получат безсъние преди и по време на менструацията. Лошият сън може да причини прекомерна сънливост през деня и чувство на умора или сънливост около периода.

ПМС може да накара някои жени да спят много повече от нормалното. Умората и умората около периода им, както и промени в настроението като депресия, могат да доведат до твърде много сън (хиперсомния).

Тези проблеми могат да бъдат още по-лоши за жените с ПМДД, тъй като около 70% от жените с това състояние имат проблеми с безсъние преди менструацията и над 80% описват чувството на умора.

Защо ПМС влияе на съня?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector