Menu Close

Следродилно безсъние

Безсънието е често срещан проблем за бременните жени, особено през третия им триместър. Някои проучвания изчисляват, че приблизително три четвърти от жените изпитват симптоми на безсъние през по-късните етапи на бременността си. Тези симптоми включват затруднения както при заспиване, така и при оставане в сън, както и нощни събуждания. За съжаление тези нарушения на съня често продължават и след раждането на жената, а някои спят дори по-малко през първите няколко седмици след раждането, отколкото по време на бременност.

Проблемите със съня след раждането също могат да произтичат от промени в графика на съня на майката. Първите шест седмици след раждането могат да бъдат особено изпитателни. Проучванията показват, че средно новородената майка получава около шест часа сън всяка нощ през този период.

Какво причинява следродилното безсъние?

Безсънието е нарушение на съня, което се смята, че засяга 10-30% от възрастните. Определя се като постоянни затруднения при настъпване на съня, поддръжка, консолидация или качество. Безсънието настъпва въпреки достатъчно време, отделено за сън всяка вечер или удобна зона за сън, и води до прекомерна сънливост през деня и други увреждания, когато човекът е буден.

Ако тези симптоми се появят поне три пъти седмично и продължават поне три месеца, човек може да получи диагноза хронично безсъние. Състоянието е известно като краткотрайно безсъние, ако продължителността е по-малка от 3 месеца.

Нарушаването на съня, неадекватният сън и симптомите на безсъние са често срещани по време на бременност. Повечето майки също се сблъскват с нови предизвикателства в съня след раждането. Новородените се събуждат често и изискват хранене през деня и нощта. Тези изисквания често принуждават майките да коригират графика си на сън и в много случаи да спят по-малко през нощта.

Освен това жените претърпяват хормонални промени по време на следродилния период. Те включват намаляване на производството на прогестерон, женски полови хормони със свойства, предизвикващи съня, и промени в нивата на мелатонин, който тялото произвежда вечер, за да насърчи сънливостта и релаксацията. Тези корекции могат да повлияят на циркадния ритъм на жената, който регулира не само съня, но и настроението, апетита и други телесни функции.

Следродилната депресия или перинаталната депресия може да бъде друга пречка за съня. Това разстройство, засягащо новите майки, може да причини изключителна тъга, безпокойство и умора. Приблизително една на всеки осем бременни жени ще преживее следродилна депресия. Затрудненото заспиване и прекомерното спане са два често срещани симптома на това състояние. Безсънието може да бъде катализатор или симптом на следродилна депресия. Едно проучване установи, че новите майки, които спят лошо, са повече от три пъти по-склонни да изпитат депресия, отколкото тези с добро качество на съня.

Нарушенията на съня след раждането могат да бъдат сериозен въпрос. Те имат не само отрицателен ефект върху майката, но и потенциално тяхното бебе и партньор. Изследователите предполагат връзка между поведенческото здраве на майката и психосоциалното развитие на детето им. Освен това проучванията показват, че жените, които изпитват хронично безсъние след раждането, са изложени на по-висок риск от развитие на следродилна болка.

Съвети за лечение на безсъние и подобряване на съня след раждането

Докато мерките за лечение на безсъние зависят от здравословното състояние и медицинската история на човек, хората могат да получат намаляване на симптомите чрез когнитивна поведенческа терапия за безсъние (CBT-I). Този тип терапия, която обикновено се предлага от лицензиран медицински специалист, включва идентифициране на проблемни или неточни мисли и вярвания относно съня и замяната им с по-здравословни нагласи. Специфичните компоненти на когнитивно-поведенческата терапия могат да включват:

  • Обучение на съня : Научавайки повече за това как работи сънят и какво можем да направим, за да си почиваме повече всяка вечер, хората с безсъние и други нарушения на съня могат да се справят със своите трудности от по-информирана гледна точка. Поддържането на дневник на съня насърчава осъзнаването на моделите на сън.
  • Хигиена на съня : Терминът хигиена на съня се отнася до практики, които подобряват съня, като например спазване на дневна рутина, която насърчава спокойствието през нощта и поддържането на комфортна, здравословна среда за сън. Температурата и нивото на осветеност в спалнята, приемът на кофеин и алкохол, времето на хранене и упражненията играят роля в хигиената на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector