Menu Close

Какво причинява безсънието?

Безсънието е нарушение на съня, което засяга цели 35% от възрастните. Той е белязан от проблеми със заспиването, задържането през нощта и съня толкова дълго, колкото искате сутрин. Това може да има сериозни ефекти, водещи до прекомерна сънливост през деня, по- висок риск от автомобилни инциденти и широко разпространени ефекти върху здравето от лишаването от сън.

Честите причини за безсъние включват стрес, нередовен график на съня, лоши навици на сън, психични разстройства като тревожност и депресия, физически заболявания и болка, лекарства, неврологични проблеми и специфични нарушения на съня. За много хора комбинация от тези фактори може да предизвика и влоши безсънието.

Всички безсъние еднакви ли са?

Не всички безсъние са еднакви; хората могат да изпитат състоянието по различни начини. Краткосрочното безсъние се случва само за кратък период, докато хроничното безсъние продължава три месеца или повече. За някои хора основният проблем е заспиването (настъпване на съня), докато други се борят с това да останат заспали (поддържане на съня).

Начинът, по който човек е засегнат от безсънието, може да варира значително в зависимост от неговата причина, тежест и как то се влияе от основните здравословни състояния.

Какви са честите причини за безсънието?

Има многобройни потенциални причини за безсъние и в много случаи могат да бъдат включени множество фактори. Лошият сън може също да отключи или да влоши други здравословни състояния, създавайки сложна верига от причини и последствия за безсъние.

На цялостно ниво се смята, че безсънието е причинено от състояние на хиперароза, което нарушава заспиването или задържането на съня. Хиперарозацията може да бъде както психическа, така и физическа и може да бъде предизвикана от редица обстоятелства и здравословни проблеми.

Безсъние и стрес

Стресът може да предизвика дълбока реакция в организма, която представлява предизвикателство за качествения сън. Този отговор на стреса може да дойде от работа, училище и социални взаимоотношения. Излагането на травматични ситуации може да създаде хроничен стрес, включително посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Физическата реакция на тялото на стрес допринася за хиперарусалност, а психическият стрес може да има същия ефект. Неспособността за сън може сама да се превърне в източник на стрес, което затруднява все по-трудно прекъсването на цикъла на стрес и безсъние.

Изследователите вярват, че някои хора са по-уязвими към предизвиканите от стрес проблеми със съня. Смята се, че тези хора имат висока „реактивност на съня“, което е свързано с други проблеми, засягащи съня им и тяхното физическо и психическо здраве.

Графики за безсъние и нередовен сън

В идеалния свят вътрешният часовник на тялото, известен като неговия циркаден ритъм, следва отблизо дневния модел на деня и нощта. В действителност много хора имат графици за сън, които причиняват несъответствие на циркадния им ритъм.

Два добре известни примера са реактивното забавяне и работата на смени. Jet lag нарушава съня, защото тялото на човек не може да се приспособи към бърза промяна в часовата зона. Сменната работа изисква човек да работи през нощта и да спи през деня. И двете могат да доведат до нарушен циркаден ритъм и безсъние.

При някои хора циркадните ритми могат да се изместват напред или назад без ясна причина, което води до постоянни затруднения във времето на съня и качеството на съня.

Безсъние и начин на живот

Нездравословните навици и съчетания, свързани с начина на живот и храната и напитките, могат да увеличат риска от безсъние на човек.

Различен избор на начин на живот може да доведе до проблеми със съня:

  • Поддържане на мозъка стимулиран до късно вечерта, например като работите до късно, играете видео игри или използвате други електронни устройства.
  • Дрямката късно следобед може да отхвърли времето за сън и да затрудни заспиването през нощта.
  • Спането по-късно, за да компенсирате загубения сън, може да обърка вътрешния часовник на тялото ви и да затрудни установяването на здравословен график на съня.
  • Използването на леглото ви за дейности освен сън може да създаде умствени асоциации между леглото ви и будността.

Въпреки че често се пренебрегват, изборът на вашата диета може да играе роля при проблеми със съня като безсъние.

Кофеинът е стимулант, който може да остане във вашата система с часове, което затруднява заспиването и потенциално допринася за безсъние, когато се използва следобед и вечер. Никотинът е друг стимулант, който може да повлияе негативно на съня.

Алкохолът, който е успокоително, което може да ви накара да се почувствате сънливи, всъщност може да влоши съня ви, като нарушава цикъла на съня ви и причинява фрагментиран, невъзстановяващ сън.

Яденето на тежки ястия и пикантни храни може да затрудни храносмилателния процес и да има потенциал да създаде проблеми със съня, когато се консумира по-късно вечер.

Безсъние и психични разстройства

Психични състояния като тревожност, депресия и биполярно разстройство често пораждат сериозни проблеми със съня. Смята се, че 40% от хората с безсъние имат психично разстройство.

Тези състояния могат да подтикнат всеобхватни негативни мисли и умствена хиперарусалност, която нарушава съня. В допълнение, проучванията показват, че безсънието може да изостри настроението и тревожните разстройства, влошавайки симптомите и дори увеличавайки риска от самоубийство при хора с депресия.

Безсъние, физическо заболяване и болка

Почти всяко състояние, което причинява болка, може да наруши съня, като затруднява удобното лягане в леглото. Спирането на болката при безсъние в леглото може да я усили, увеличавайки стреса и проблемите със съня.

Здравните усложнения, свързани с диабет тип II, могат да бъдат част от основната причина за безсънието. Болка от периферна невропатия, по-честа нужда от хидратация и уриниране и бързи промени в кръвната захар могат да прекъснат съня. Съществува също така връзка между диабета и други здравословни състояния, за които е известно, че пречат на съня, включително обструктивна сънна апнея (OSA) и депресия.

Други видове физически заболявания, включително тези, засягащи дихателната или нервната система, могат да създадат предизвикателства за съня, които могат да завършат с краткосрочно или хронично безсъние.

Безсъние и лекарства

Проблемите със съня и безсънието могат да бъдат странични ефекти на много видове лекарства. Примерите включват лекарства за кръвно налягане, лекарства против астма и антидепресанти. Други лекарства могат да причинят сънливост през деня, която може да отхвърли графика на съня на човек.

Не само приемът на лекарства може да прекъсне съня. Когато някой спре да приема лекарство, отнемането или други аспекти на реакцията на тялото могат да създадат затруднения за съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector