Menu Close

Това съдържание е създадено от Националната фондация за сън

НАЦИОНАЛНА ФОНДАЦИЯ ЗА СЪН – AYO, член на SleepTech® от Националната фондация за сън, създаде носима на базата на светлина, предназначена да повиши енергията, да победи джетлаг и да ви помогне да спите по-добре. Вижте интервюто на NSF със съоснователя и главен търговски директор на компанията Александър Димитров, за да научите повече за продукта, как е започнало всичко и какво предстои за носещата компания.

 

NSF : Разкажете ни малко за вашата компания.

Алекс: AYO възникна за първи път, когато нашият съосновател Бранислав Николич учехме заедно в Холандия, често по време на мрачно зимно време. Поради това имахме много ниска енергия и се уморихме през повечето време. Използвахме различни устройства, за да ни помогнем с нивата на енергия, като традиционните светлинни кутии. Те обаче не са много удобни за използване, нито преносими, така че не можете да ги вземете със себе си, докато пътувате или дори да се разхождате свободно по време на сесията от 40-50 минути. Искахме да създадем нещо по-малко, мобилно и по-удобно, затова създадохме носимо устройство, което използва светлинната технология, за да помогне на хората да регулират часовника си в тялото и да повишат енергийните си нива. AYO също е напълно свързан с мобилно приложение, което е важен аспект на продукта, тъй като всеки човек има различен часовник на тялото, а приложението помага да се разберат циклите на сън и събуждане на потребителя. Потребителят получава персонализирани насоки и график за използване на AYO въз основа на целите, които иска да постигне с помощта на устройството. Стартирахме нашата кампания Indiegogo в средата на 2015 г. и по време на 40-дневната кампания достигнахме до близо 100 хил. Долара финансиране, когато целта ни беше 50 хил. Долара. Останахме на платформата Indiegogo като част от програмата „InDemand“ и достигнахме близо 400 000 долара финансиране от над 2000 поддръжници в повече от 80 държави.

 

NSF : Защо се включихте в програмата на SleepTech на NSF?

Алекс : Искахме да бъдем част от общността, защото сме силно вярващи в сътрудничество и партньорства. Разглеждаме индустрията на съня като цяло и мислим как можем да работим заедно, за да се съсредоточим върху науката и технологиите на съня, като си помагаме да постигнем напредък. Винаги сме отворени за нови партньорства.

 

NSF : Какви възможности виждате в индустрията на SleepTech в момента?

Алекс : В момента виждаме няколко вълнуващи събития. Има голямо движение към използването на светлина за подпомагане на съня и за коригиране на циркадния ритъм. Например Нобеловата награда за физиология или медицина беше връчена миналата година на трима изследователи от САЩ, изучаващи циркаден ритъм. Учим все повече за това защо и как спим. Днешните следи за сън, активност и дори мозъчни вълни представляват вълнуваща ера на технологии и данни, които се свързват и използват за подобряване на съня на хората.

 

NSF : Какви критични предизвикателства в SleepTech все още трябва да бъдат преодолени?

Алекс : Като цяло по света обществото е склонно да забравя значението на съня. Ние ценим да си лягаме по-късно и да спим по-малко, за да завършим работата си и да постигнем повече, но това ни вреди в дългосрочен план. Обществото не работи за оптимизиране на съня за постигане на по-добри навици. Важно е да научим хората за важността на съня, включително времето на нощта, в която си лягаме, коя електроника държим в спалнята, и необходимостта да обърнем внимание на биологичния си часовник и да сме в крак с нашите циркадни циклични ритми.

 

NSF : Как разпространявате думата за работата, която вършите в SleepTech?

Алекс : Отиваме в университети, фокусирани върху науката за съня, за да видим как можем да помогнем на техните студенти и спортисти да постигнат по-добра почивка. Също така се обърнахме към големи корпорации, за да поговорим с тях за това как нашият продукт може да помогне за подобряване на съня и производителността на служителите им. Посланиците и влиятелните лица също са важни. Те са хора, които могат да приемат нашето послание и да го използват, за да повишат осведомеността и да разпространят думата до по-широка аудитория. Посещаваме и събития, за да представим лично нашето решение на заинтересованите страни. Например, наскоро присъствахме на Vivatech във Франция. Това беше много вълнуваща конференция на високо ниво и имахме възможността да демонстрираме продукта си на голям брой хора. След основната реч на президента Макрон на конференцията, имахме честта да предоставим на френския държавен глава двойка AYO, за да му помогнем да сведе до минимум реактивното изоставане по време на пътуванията си.

 

NSF : Какво е следващото голямо нещо за AYO?

Алекс : Сега се опитваме да достигнем до нови целеви групи, които никога досега не са достигани с по-персонализиран софтуер. Например хората, които пътуват често по бизнес, се нуждаят от софтуер, който да отговаря на техните нужди в много различни часови зони. Това ще помогне на пътуващите служители да бъдат по-бдителни и да преминат в сън по-лесно, когато е време за почивка. Регулирането на часовника на тялото е от решаващо значение за всеки, който пътува – включително спортисти. Те могат да се възползват от тази технология, когато пътуват напред и назад от спортни събития, както и треньорите и феновете. Работниците на смени са друго население, което според нас може да се възползва от нашата технология. Виждаме, че светлинната технология за регулиране на циркадните ритми на потребителя става все по-важна и ние сме развълнувани да бъдем част от това пътуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector