Menu Close

Това съдържание е създадено от Националната фондация за сън

НАЦИОНАЛНА ФОНДАЦИЯ ЗА СЪН – BlueSleep, член на SleepTech® от Националната фондация за сън, е телемедицинска компания, фокусирана върху лечението на сънна апнея и хъркането. Вижте интервюто на NSF с основателя на компанията д-р Джордан Стърн (хирург за главата и шията и специалист по сън), за да научите повече за сближаването на потребителските технологии и клиничния свят, как BlueSleep става все по-информирано за съня и какво следва за компанията.

NSF : Можете ли да ни кажете какво представлява BlueSleep?

Д-р Стърн: BlueSleep е компания, която основах преди 10 години, базирана на лечение на сънна апнея и хъркане. Ние се намираме в центъра на Манхатън и първоначално оперирахме като медицинска практика, използвайки предимно домашни тестове за сън и устни уреди за сънна апнея. Правих това в продължение на осем години и преди две години започнах работа в телемедицинската компания BlueSleep. Идеята е да мащабираме нашите услуги извън Ню Йорк и в момента сме в 14 щата в САЩ с медицински лицензи за практикуване в тези 14 щата със сертифицирани специалисти по сън. Нашата компания е компания за телемедицина за сън, която използва най-новите технологии за диагностика и в много случаи използва не-CPAP лечения.

 

NSF : Какви възможности виждате в индустрията на SleepTech в момента?

Д-р Стърн: Мисля, че в момента сме на повратна точка. През последните пет или десет години SleepTech беше много разделен от медицинската страна на съня. Мисля, че сега се случва сближаване между света на потребителските технологии и света на медицинските услуги. Работих много тясно с някои от най-големите технологични компании в оценката на тяхната технология и сравняването й с медицинските технологии, използвани за оценка на хъркането и сънната апнея. Тези компании търсят връзка с индустрията на медицинските услуги. Ако носите инструмент за проследяване на съня и имате проблем, какво ще правите след това? Следващата стъпка е важна и това е мястото, където свързването с медицинските услуги е важно. В BlueSleep сме направили тази връзка наш приоритет, като работим с компании за потребителски технологии и им предлагаме технически решения за потребителски медицински решения. В нашата телемедицинска услуга имаме възможност потребителите да посещават един от нашите лекари по съня 7 дни в седмицата, като просто се свържат онлайн и насрочат среща. Процесът е удобен, ефективен и евтин.

 

NSF : Как видяхте как се променя индустрията на SleepTech през последните няколко години?

Д-р Стърн: Видимостта при проблеми със съня продължава да се увеличава и най-важното нещо, което виждам, е технологичните компании, свързващи се с технически напредничави клинични компании. Мисля, че това е най-голямата промяна. Трябва да накараме хората да проследяват съня си и да мислят за съня си и в същото време да им дадем реално решение, което да реши проблема.

 

NSF : Какви предизвикателства все още трябва да бъдат преодолени в индустрията на SleepTech?

Д-р Стърн: По отношение на техническите предизвикателства, потребителската индустрия улесни проследяването на съня, но е необходимо непрекъснато подобрение, когато става въпрос за капацитета на устройството наистина да дефинира и оцени съня. Вече видяхме много подобрения там. Освен това все още имаме проблем от гледна точка на осведомеността. Например, вероятно 40-50 милиона души в САЩ имат сънна апнея, но само 10% от тези хора дори знаят, че я имат. Информираността за съня се е подобрила значително, но в тази област има още много работа и BlueSleep се ангажира да помогне в това.

 

NSF : И така, как помагате за повишаване на осведомеността относно SleepTech и работата, която вършите?

Д-р Стърн: Телевизията все още е страхотна медия. Водещ на новини на ABC наскоро направи сегмент за съня и тя беше един от моите пациенти. Тя ме накара в шоуто да говоря за съня и се справи чудесно, като направи съня забавна и смилаема тема, вместо нещо страшно и клинично. В секцията ни за видеоклипове на нашия уебсайт има видеоклип, който направи друг мой пациент. Той е журналист в Tech Insider и направи страхотен видеоклип за лечението си, който събра над 10 милиона гледания. Tech Insider споделиха видеото във своя Facebook, което добави голяма видимост. Социалните медии определено са важен канал за разпространение на думата за SleepTech.

 

NSF : Какво е следващото голямо нещо за BlueSleep и индустрията SleepTech?

Д-р Стърн: В момента вдигаме ангелски кръг, за да стартираме нова услуга за директна потребителска марка на съня. Може да сте запознати с компании като Smile Direct Club, които ви позволяват да вземете уреди като Invisalign за зъбите си, без да ходите на зъболекар. Опитваме се да направим това със съня, така че услугата за сън да е известна марка с обслужване на клиенти, която позволява на потребителите лесно да получат помощта, от която се нуждаят, ако идентифицират проблем със съня, като използват потребителско устройство като носимо или купуват матрак. Искаме да затворим цикъла между идентифициране на проблем и отстраняването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *