Menu Close

Какво е целеантно влакно и как се използва в матраците?

Съвременните матраци се правят с все по-голямо разнообразие от материали. Тъй като производствената технология е напреднала, индустрията на матраци реагира, като използва най- новите технологии и материали от влакна, за да произведе по-добри матраци. Един нов материал, който си проби път в индустрията за матраци, е Celliant fiber. Но какво е влакно Celliant и как се използва в матраци?

Какво е Celliant Fiber?

Celliant е собствено синтетично влакно, произведено от компания, наречена Hologenix, LLC. Направен е от смес от термореактивни минерали и 88 микроелемента.

Основната цел на Celliant fiber е да абсорбира топлината, излъчвана от човешкото тяло, да я преобразува в далечно инфрачервено лъчение (FIR) и след това да отразява тази FIR обратно в тялото.

Производителят твърди, че този процес осигурява редица забележителни предимства, като подпомагане на регулирането на телесната температура, подобряване на местното кръвообращение и увеличаване на оксигенацията на тъканите.

Най-често ще намерите Celliant влакна, използвани в облеклото, а именно спортно облекло. Напоследък обаче материалът започва да се използва и в материали за спално бельо, включително чаршафи, одеяла и дори самите матраци.

Как работи Celliant Fiber?

Celliant влакна са предназначени да преобразуват телесната топлина във FIR. Тази инфрачервена енергия се отразява обратно в тялото, което има за цел да предизвика кислород и вазодилатация в тялото.

Идеята на Celliant е да улови част от енергията, която хората губят от телесната топлина, която отделяме. Както можете да си представите, ние използваме значителни количества енергия, за да създадем и разпределим тази топлина и голяма част от нея просто излиза от телесната топлина. Celliant има за цел да ни помогне да възвърнем и използваме отново част от тази енергия.

Celliant работи, като се възползва от естествените термореактивни свойства на смес от определени минерали – включително кварц, силициев оксид и титанов оксид – и ги смесва с 88 микроелемента. След това тази смес се добавя към носител и след това или се интегрира в прежда или влакно, или се нанася като покритие.

Когато се интегрира в плат, този патентован материал по същество абсорбира енергията, която нашите тела отделят, и променя дължината на вълната, превръщайки я в далечно инфрачервено лъчение (FIR). Фибрите отразяват тази енергия под формата на FIR обратно към тялото, където кожата и мускулната тъкан могат да я абсорбират.

Смята се, че този FIR влияе на няколко процеса в тялото. От една страна, това може да подобри вазодилатацията или разширяването на кръвоносните съдове. Смята се, че този процес увеличава концентрацията на кислород в мускулната тъкан, поради подобрената циркулация. Производителят твърди, че тези ефекти се комбинират, за да стимулират възстановяването на мускулите и да насърчат по-спокоен сън, наред с други потенциални ползи.

Как се използва Celliant Fiber в матраците?

Доскоро влакната Celliant се използваха най-вече в спортните облекла. Днес можете да го намерите и в спалните продукти и в самите матраци. Но как се използва Celliant в матраците – и защо?

За най-добри резултати влакната Celliant трябва да влизат в близък контакт с кожата. Поради това производителите обикновено използват Celliant в калъфи за матраци, чаршафи и одеяла.

Celliant рядко се използва, ако изобщо се използва, сам по себе си. Обикновено се добавя към текстилни смеси, които могат също да включват памук, полиестер и други често срещани влакна. Много покривки за матраци използват около 20 процента влакна Celliant, а останалите 80 процента се състоят от памук, вълна, полиестер или други влакна.

Използването на влакна Celliant в матраци има за цел да предложи няколко предимства. Материалът е проектиран да регулира телесната температура, което води до по-удобно преживяване при сън. Освен това отвежда влагата и бързо изсъхва, което го прави полезен за горещи траверси.

Някои клинични изследвания твърдят, че постелките, използващи влакна Celliant, могат да помогнат за подобряване на качеството и продължителността на съня. А изпитание, проведено от производителя Celliant ведно с изследователи от Университета на Калифорния, Ървайн, установи, че участниците спечелили около 18 минути сън на нощ, като същевременно се подобрява съня си ефективност с 2,6% при използване на матрак корица Celliant влива. Тези резултати обаче идват от едно много малко проучване, което прави констатациите неубедителни.

Днес няколко производители на матраци тъкат Celliant fiber в най-комфортните слоеве на своите матраци. Освен това можете да намерите чаршафи, калъфки за възглавници и калъфи за матраци с този иновативен материал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector