Menu Close

Dunlop срещу Talalay Latex

Латексът е естествен материал, който се произвежда от сок от каучукови дървета. Използва се в различни производствени приложения, включително модерни матраци. Латексните матраци са ценени за тяхната издръжливост, превъзходно охлаждане и отлично облекчаване на налягането.

Макар да не са толкова популярни като леглата с мемори пяна, латексовите матраци стават все по-чести. Производителите използват два вида латекс, за да направят тези легла: латекс Dunlop и латекс Talalay. Но каква е разликата между Dunlop и Talalay latex? Кой е по-добрият избор за вас?

Каква е разликата?

Разликата между латекса Talalay и Dunlop е в начина на производство на материалите.

Термините „Talalay“ и „Dunlop“ се отнасят до специфични производствени процеси, използвани за направата на тези материали. Началният материал е същият и основната разлика е в използвания производствен процес.

Процесът на Dunlop е по-опростен, което обикновено означава, че латексните продукти на Dunlop са по-евтини от Talalay. Обратно, процесът Talalay е много по-ангажиран, но той произвежда по-мек и по-малко плътен латекс, който е по-подходящ за определени приложения.

Много производители използват и двете форми в своите матраци, така че може да се окажете с легло, което използва латекс Talalay и Dunlop. По-високата плътност и твърдост на Dunlop latex го правят идеален за опорната сърцевина на матрака, докато по-мекото усещане на Talalay е за предпочитане за комфортни слоеве.

Как се прави Dunlop Latex

Dunlop е оригиналният производствен процес за латексови пяни. За първи път е разработен през 1929 г. и оттогава процесът не се е променил много. Това е основният процес за Dunlop латекс:

 1. Течният екстракт от латекс се разбива механично, за да образува пенеста пяна
 2. Пенливият материал се поставя във форма
 3. Материалът се пече във фурна за вулканизация
 4. Изпеченият латекс се изважда от формата и се измива старателно
 5. Материалът се пече отново, за да се отстрани влагата

В този процес се получава относително плътна, твърда пяна. Материалът също не е равномерно разпределен, което води до „тежък отдолу“ състав, където дъното е по-твърдо от горното. Този състав е подходящ за поддържащи ядра в матраци, но обикновено не е толкова идеален за комфортни слоеве. Като се има предвид това, има редица модели матраци, които използват латекс Dunlop в своите комфортни слоеве.

Как се прави Talalay Latex

Процесът Talalay е малко по-ангажиран. Той е разработен през 40-те години на миналия век и е променен през десетилетията. Ето съвременния процес:

 1. Течният екстракт от латекс се разбива механично, за да образува пенеста пяна
 2. Пяната се инжектира в матрица; матрицата обаче се запълва само частично
 3. Напълнената форма е вакуумно запечатана, което кара латекса да се разширява
 4. След това напълнената форма се замразява бързо, изтласквайки въглеродния диоксид през латекса
 5. Замразеният материал се изпича, за да стегне
 6. Латексът се изважда от формата, измива се и се изсушава

Процесът Talalay е проектиран да произвежда по-мек, пухкав латекс с по-хомогенна консистенция. Получената пяна е по-мека и много по-малко плътна, което я прави подходяща за комфортни слоеве, но не е идеална за опорни ядра.

Разлики между Dunlop и Talalay Latex в матраците

Както споменахме, основната разлика между тези две пени е, че Dunlop е по-твърд и по-плътен, докато Talalay е по-мек, по-малко плътен и по-хомогенен по природа. Що се отнася до матраците, ето най-забележимите разлики между Talalay и Dunlop:

Устойчивост
Dunlop обикновено се счита за по-траен от латекса Talalay. Това се дължи на много по-голямата плътност на Dunlop. С това казано, и двете версии са изключително издръжливи в сравнение с повечето други материали за матраци.

Разходът
Dunlop обикновено е по-евтин за производство, най-вече защото процесът е далеч по-малко интензивен. Това често може да се отрази в крайната цена на новите матраци, въпреки че разликата в ценовите точки обикновено е малка.

Усещане
Най-общо казано, латексът Dunlop е по-твърд и по-плътен от латекса Talalay. Често това означава, че Dunlop се използва за опорната сърцевина в латексните матраци, докато Talalay е запазена за най-удобните слоеве. И двете версии обаче могат да бъдат проектирани до различни нива на твърдост.

Неутралност на температурата
Латексът Talalay обикновено е по-дишащ от латекса Dunlop, тъй като е по-малко плътен и позволява по-добър въздушен поток. Това води до Talalay, предлагащ малко по-добра температурна неутралност в повечето случаи.

Устойчивост на околната среда
Латексът като цяло, независимо от производствения процес, се счита за по-устойчив от алтернативи като мемори пяна. Той естествено се получава от устойчив източник и е по-траен от алтернативите, предлагайки по-ниски екологични разходи в дългосрочен план. Процесът Dunlop е малко по-малко енергоемък, така че може да бъде малко по-устойчив от Talalay.

Кой да изберете?

Ако пазарувате матраци, трябва да вземете предвид различни фактори. Въпреки че изборът между латекс Talalay и Dunlop си струва да се има предвид, като цяло няма да бъде едно от най-важните съображения.

И двата производствени процеса могат да произведат висококачествен, издръжлив и удобен латекс. В крайна сметка цялостното качество на матрака и репутацията на производителя обикновено са по-важни от това дали леглото използва латекс Talalay или Dunlop.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *