Menu Close

Имам ли нужда от твърд или мек матрак?

Когато започнете да пазарувате за нов матрак, един от първите избори, пред които ще се изправите, е колко твърдо легло искате. Искате ли плюшено, меко усещане, което да е в тясно съответствие с тялото ви? Искате ли по-твърдо усещане, което ще ви подкрепи, без да позволява прекалено потъване? Или, както много траверси, искате ли нещо някъде между тях?

Съображения за спящи

Изборът на ниво на твърдост е важна стъпка в търсенето на вашия матрак. Твърдостта е донякъде субективна, което означава, че това, което се чувства комфортно за един човек, може да се чувства твърде меко или твърде твърдо за друг. Намирането на подходящото ниво на твърдост, което да отговаря на вашите нужди, ще изисква малко проби и грешки, но въпреки това има някои важни неща, които трябва да знаете, когато започнете.

Предпочитания за комфорт
Това е най-субективният фактор. Какво се чувства удобно за вас и вашия партньор? Обикновено предпочитате меки легла, твърди легла или някъде между тях? Сравнете преживяването си със съня на настоящия си матрак с преживяванията, които сте имали в хотелите и на други матраци в миналото.

Телесно тегло
Физическите размери и тегло на всеки спящ ще повлияят на това как се чувстват различните нива на твърдост. Най-общо казано, по-тежките хора предпочитат по-твърди матраци. Меките пени могат да потънат твърде много за комфорт и адекватна подкрепа. И обратно, по-леките траверси може да потънат по-малко и да открият, че твърдите легла са неудобно твърди, така че обикновено предпочитат меки и средно твърди опции.

Позиция за сън Позицията,
в която сте склонни да спите, също ще повлияе на комфорта ви на легла с различни нива на твърдост. Траверсите за гръб и стомах предпочитат по-твърди матраци, докато страничните траверси предпочитат по-меко усещане. Тези предпочитания не са универсални, разбира се, но това е добра отправна точка, която трябва да се вземе предвид.

Предпочитания на партньора
Ако споделяте леглото си с партньор или дете, ще трябва да вземете предвид техните предпочитания, тегло, позиция на сън и други, както и вашите собствени. Много двойки откриват, че е необходим някакъв компромис, като в този случай средният диапазон на твърдост (обикновено 4-6 от 10) е най-гъвкавият. В ситуации, когато предпочитанията на партньора са напълно противоположни, може да е необходим специализиран матрак. Някои производители предлагат възможност за персонализиране на всяка страна на леглото поотделно, докато други правят легла с регулируеми настройки за твърдост, които могат да се променят според нуждите.

Като разгледате всички тези фактори заедно, можете да вземете информирано решение какъв тип матрак да закупите. Разбира се, нито едно изследване не може да се сравни с опита на действителното тестване на новото ви легло. За щастие повечето производители вече предлагат опити за сън у дома, които ви позволяват да тествате матрака за 3 месеца или повече. Ако леглото не работи за вас, обикновено можете да го върнете за пълно възстановяване.

Как се измерва твърдостта?

Твърдостта на даден матрак обикновено се измерва по скала от 1 до 10.

  • 1/10 – изключително меко, тялото ще потъне дълбоко. Много малко матраци са направени толкова меки.
  • 2-3 / 10 – меко, тялото ще потъне значително. Обикновено най-добре за странични траверси под 130 паунда.
  • 4/10 – средно мека, плюшена повърхност с добро съответствие и по-малко потъване.
  • 5/10 – среден, баланс на съответствие и твърдост, с малко потъване.
  • 6/10 – средно твърда, по-малко съобразена и малко по-твърда.
  • 7-8 / 10 – твърдо, без потъване, минимално съответствие. Обикновено се предпочита от траверси над 230 килограма.
  • 9-10 / 10 – изключително твърда, много твърда повърхност, която не съответства. Много малко матраци са тази фирма.

По-голямата част от матраците са някъде между 4 и 7 от 10 по скалата на твърдост. Това е диапазонът, който повечето хора намират за удобен. Специалистите предлагат много меки и много твърди легла, но те са много по-рядко срещани.

Твърдост срещу поддръжка

Твърдостта и подкрепата са два от най-забележителните фактори на новия матрак. Макар че често се мислят за взаимозаменяеми, това са два различни фактора, които е важно да се разглеждат отделно.

Твърдостта е мярка за това как се чувства повърхността на леглото, когато спалният легне. Чувства ли се меко, твърдо или някъде между тях? Потъва ли тялото на повърхността или седи на върха му?

Подкрепата е мярка за това колко добре матрак поддържа тялото, за да поддържа правилното подравняване на гръбначния стълб. Леглото провисва ли се или потъва? Осигурява ли адекватна подкрепа за намаляване на дискомфорта в общите зони с натиск?

Твърдостта и подкрепата са тясно свързани, но те са различни фактори. Прекалено твърдите или прекалено меки матраци няма да имат подходяща опора за определени траверси. Очевидният пример е твърде меко легло, което позволява на тялото да потъне твърде много, за да бъде адекватно подкрепено. Той работи и по друг начин. Например, по-леките траверси могат да открият, че твърдите легла не поддържат достатъчно, тъй като не осигуряват достатъчно съответствие, като по този начин намаляват комфорта и предлагат прекалено много отблъскване за облекчаване на натиска върху чувствителните зони.

Въпреки че може да е изкушаващо да се считат за твърди легла по-благоприятни от меките, това няма да е така за всички траверси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector