Menu Close

Как се измерва плътността на пяната?

Повечето съвременни матраци са направени с помощта на различни слоеве пяна материал. Често използваните пяни включват пенопласт, латекс и мемори пяна. Във всяка категория пяна могат да се намерят десетки вариации в плътността и твърдостта. Тъй като плътността на пяната е толкова важен фактор в работата и усещането за всеки матрак, добре е купувачите на матраци да разберат измерванията на плътността на пяната.

Тази статия ще обясни как се измерва плътността на пяната и какво всъщност означават тези измервания. Също така ще помогне на бъдещите купувачи на матраци да изберат легло с подходяща плътност на пяната според собствените си предпочитания за комфорт.

Как се измерва плътността на пяната?

Плътността е просто измерване на теглото на единица обем. В случай на пяна, тя се измерва в лири на кубичен фут (PCF). С други думи, плътността на пяната се изразява чрез измерване на теглото на един кубичен фут от материал от пяна.

Като пример, помислете за слой от пяна, който тежи 100 паунда и общо 25 кубически фута. Чрез разделяне на общото тегло на общия брой кубически фута (100, разделено на 25, в този случай), можем да видим, че този слой има плътност от 4 паунда на кубичен фут (4 PCF).

Повечето производители ще изброят различните материали, които използват, и измерванията на плътността за всеки компонент от пяна. Като цяло можете да очаквате да видите плътност на пяната, варираща от 1,5 PCF до 5 PCF или повече. Таблица, обхващаща различните диапазони на плътността на пяните, може да бъде намерена по-долу.

Материал Ниска плътност Средна плътност Висока плътност
Мемори пяна По-малко от 3 PCF 3 до 5 PCF Повече от 5 PCF
Пенопласт По-малко от 1,5 PCF 1,5 до 1,7 PCF Повече от 1,7 PCF

Както можете да видите от таблицата, диапазонът, който се счита за „висока плътност“ за пенопласта, е много по-различен от същия диапазон за мемори пяна. Това се дължи на различните свойства на всеки материал. Това прекъсване може също да направи малко объркващо сравнението на плътността на пяната на множество матраци. Когато сравнявате пазаруване, не забравяйте да проверите двойно вида (ите) пяна, а не само степента на плътност.

Какво означава плътност на пяната?

Покрихме как се измерва плътността на пяната и как да я изчислим – но какво всъщност означава това?

Плътността оказва значително влияние върху това как се чувства и изпълнява пяната. Пяните с висока плътност обикновено се чувстват по-твърди и могат да издържат на по-голям натиск. И обратно, пяните с ниска плътност ще се чувстват по-меки, но не могат да издържат на прекомерен натиск или тегло.

Що се отнася по-специално до мемори пяната, пяните с по-висока плътност се възстановяват по-бавно след натиск върху нея. Това създава това качество, с което е известна пяната с памет, при която впечатлението от вашето тяло или обект продължава в пяната за няколко секунди.

Поради тези свойства производителите често използват комбинация от пяна с различна степен на плътност. Поддържащите ядра на матраци обикновено използват пенопласт или латекс с висока плътност, докато комфортните слоеве използват пени с различна плътност. В един матрак може да видите 2-4 отделни слоя от различни дунапренени материали, всеки от които може да има значително различна степен на плътност.

Плътността може също да повлияе на отзивчивостта на матрака, издръжливостта, изолацията на движението и цената. По-плътните пени обикновено са по-трайни от пените с ниска плътност и няма да увиснат толкова с времето. От друга страна, пяните с ниска плътност обикновено предлагат по-добро регулиране на температурата, което може да бъде важен фактор за тези, които живеят в топъл климат. Разделът по-долу разглежда някои други фактори, които трябва да се вземат предвид.

Как плътността на пяната влияе върху ефективността на матрака

Устойчивост По-
плътните пяни са по-трайни и са склонни да надминат материалите с по-ниска плътност. Те са по-малко податливи на увисване, а също и по-устойчиви на случайни повреди и разкъсвания.

Приспособяване /
освобождаване на налягането Пяните с по-висока плътност обикновено се съчетават по-близо от пените с ниска плътност и по този начин предлагат по-добро освобождаване на налягането от пените с по-ниска плътност. Чрез формоване по-близо до тялото на спящия, по-малко налягане се натрупва около гърба и раменете.

Неутралност на температурата Пяните с по-
ниска плътност обикновено се представят по-добре в тази категория. Те предлагат по-добър въздушен поток и не абсорбират толкова телесна топлина в сравнение с пяна с висока плътност.

Секс
Пяните с по-ниска плътност са малко по-еластични, като същевременно се чувстват по-малко твърди. Поради тези причини, пяните с ниска до средна плътност обикновено се представят най-добре за секс.

Тегло на матрака Пяните с
ниска плътност тежат много по-малко от материалите с висока плътност. Легло, използващо предимно пяна с ниска плътност, обикновено тежи между 50 и 60 паунда, докато матракът с пяна с висока плътност може да тежи 90 паунда или повече.

Цена По-
плътните пянообразни материали обикновено са по-скъпи за производство от пяните с по-ниска плътност и тази разлика в разходите обикновено се отразява в крайната цена на матрака.

Плътност и твърдост на матрака

Плътността на използваните материали от пяна и цялостната твърдост на матрака със сигурност са свързани; те обаче не са едно и също нещо.

Твърдостта на матрака се определя от целия състав на леглото. Всеки отделен слой, включително различни комфортни слоеве от пяна, поддържащи сърцевини и дори метални пружини, където е уместно, допринасят за това как се чувства матракът.

Матракът може да бъде покрит с комфортен слой пяна с относително ниска плътност, но все пак се чувствате като твърд матрак като цяло. И обратно, матраците с поддържащи ядра с много висока плътност все още могат да се чувстват меки като цяло.

В обобщение, плътността е мярка за отделните компоненти на матрака. Твърдостта е мярка за целия матрак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector