Menu Close

Пяна срещу пролетни матраци

Пазаруването на нов матрак може да бъде объркващ процес. Със стотици легла, от които можете да избирате в десетки категории, може да започне да се чувства непреодолимо. За щастие можете лесно да стесните търсенето, като се съсредоточите върху един голям въпрос: Искате ли дунапрен или вътрешен пружинен матрак?

Ще се съсредоточим върху разликите между дунапрена спрямо пружинните матраци. Като научите повече за тези две категории, можете да станете по-информирани, когато става въпрос за избор на подходящия матрак за вашите нужди.

Матраци от пяна

Описание Професионалисти Минуси
Изцяло пяна, обикновено използваща смес от мемори пяна, полиуретанова пяна и други материали. Предлага се в почти всеки ценови диапазон, от $ 300 до над $ 3000.
 • Отлично се съобразява
 • Много добра изолация на движението
 • Материалът се чувства мек, но въпреки това осигурява добра опора
 • Добро облекчаване на налягането в проблемните зони
 • Предлага се от бюджет до ултра лукс
 • Обикновено се предпочита от странични траверси
 • Повечето пени „извън газовете“, период от 1-3 дни, когато матракът пуска неприятна миризма при първото му настройване
 • Някои материали от пяна спят горещо, улавяйки телесната топлина
 • Няма много скачане
 • Луксозните модели могат да станат скъпи

 

Пролетни дюшеци

Описание Професионалисти Минуси
Изработени с метални пружини или намотки, които осигуряват подложка, както и тънки слоеве пяна. Предлага се в повечето ценови диапазони, обикновено от $ 300 до $ 1500 +
 • Като цяло достъпни
 • Отзивчив с малко отскок
 • Осигурява твърда подкрепа
 • Отличен въздушен поток за по-хладно сън
 • По-благоприятна от пяната за по-тежки хора
 • Прехвърля повече движение
 • Пружините могат да издадат малко шум
 • Отпускането с течение на времето е често срещано, особено при по-евтините модели
 • Устойчивостта варира в широки граници в зависимост от първоначалното качество на матрака и размера и теглото на траверсите

 

Каква е разликата между мемори пяна и пружинен матрак? Всичко се свежда до използваните материали и стила на конструкцията. Подробностите за всеки стил са обсъдени в следващите раздели.

Кое е по добре? Няма окончателен отговор на този въпрос.

От двата вида матраци леглата с вътрешно извор са по-старият и по-„традиционен“ вариант. Някои може да ги възприемат като старомодни, но има много висококачествени, удобни и модерни пружинни матраци.

Матраците с пяна са по-нова концепция, но изключително популярна. Докато пяната с памет първоначално е изобретена през 60-те години, използваните днес пяни са далеч по-напреднали. Сега производителите създават специални пяни, предназначени за специфични приложения – охлаждане, поддържане, намаляване на налягането – и ги комбинират, за да разработят добре заоблени матраци.

Когато сравняваме дунапрен и пружинни матраци, няма ясен вариант „най-добрият“ или „най-лошият“. Просто има твърде много променливи, които да се вземат предвид, за да се направи обобщено твърдение, че едната е по-добра от другата.

По-скоро е по-добре да поставите въпроса като въпрос кой от тях е по-добрият избор за вас и вашите нужди. Всеки тип матраци има тенденция да се представя по-добре по определени начини, което ги прави по-подходящи за нуждите на различните видове траверси. Също така има много вариации в производителността сред моделите от същия тип, поради което е важно да се проучи как е конструиран матракът.

Какво е пяна матрак?

Матраците с пяна са легла от изцяло пяна, които са изключително популярни за онлайн купувачите на матраци. Те могат да бъдат направени от различни материали от пяна, от мемори пяна до пенопласт и обикновено съдържат няколко уникални слоя. Леглата с пяна могат да бъдат меки или твърди, бюджетни или луксозни, така че в тази категория има огромно разнообразие.

Леглата с пяна използват различни материали, за да осигурят опора и облекчаване на налягането. Има много видове пяна и често производителите ще използват по няколко материала във всеки матрак.

Видове пяна

Полиуретанова (поли) пяна – пяната, направена от полиуретан, обикновено наричана просто „пенопласт“, ​​е много често срещана съставка в съвременните легла от пяна. Известно е, че пенопластът е много по- подскачащ и еластичен от материали като мемори пяна. Полифоамът е популярен за използване като слой в съвременните матраци изцяло от пяна, както и за най-горния комфортен слой в пролетни легла.

 • Редовният пенопласт е стандартна, относително мека пяна, използвана предимно в преходни слоеве.
 • Пенопластът с висока плътност е по-твърд и често се използва в подложните подложки.
 • Високоустойчивият пенопласт е по-твърд и по-поддържащ, но значително по-скъп, така че използването му е по-рядко.

Мемори пяна – Мемори пяната е друг много често използван материал от пяна. Направен е от подобни полиуретанови материали, с добавени съставки за увеличаване на плътността и вискозитета му. Мемори пяната е чудесна за облекчаване на налягането, тъй като тя очертава формата на тялото. Терминът „памет“ в мемори пяна се отнася до склонността на материала да запази формата на тялото за няколко секунди, след като е вдлъбнат.

 • Стандартната мемори пяна е традиционният материал, който е мек, но поддържащ и обикновено достъпен.
 • Пяната с памет с отворени клетки е проектирана с отвори в малките клетки от пяна, което позволява по-добър въздушен поток. Този материал се чувства малко по-мек и ще спи по-хладно през топлите нощи.
 • Геловата пяна с памет има малки мъниста от гел, вградени в материала с мемори пяна. Гелът, комбиниран с дизайна с отворени клетки, помага за подобряване на охлаждането и въздушния поток.

Латексна пяна – латексът е материал, подобен на естествен каучук, който може да се използва за направата на трайна и подскачаща пяна. Латексните матраци обикновено се считат за собствена категория, но някои производители също използват тънък слой латекс в изцяло дунапренени легла. Латексът често е ценен заради своята издръжливост и екологосъобразност, въпреки че обикновено е много по-скъп от традиционните пяни на полиуретанова основа.

 • Dunlop латексът е направен по по-традиционен, прост процес и води до малко по-твърдо усещане.
 • Латексната пяна Talalay е по-енергоемък процес, който произвежда латекс с подскачащо, но по-меко усещане.

Не забравяйте, че повечето производители на матраци използват комбинация от различни пяна материали, за да създадат добре балансирано и удобно легло. Обикновено ще видите матраци от пяна, изградени от 2-5 слоя, всеки с различни материали, плътност и предназначение. Що се отнася до бюджетните матраци, може да видите еднослойни легла от пенопласт – но в противен случай очаквайте комбинация от слоеве пяна в повечето модерни матраци.

Какво е пролетен матрак?

Пружинните матраци, наричани още матраци innerspring, са легла, които използват десетки до стотици метални пружини, за да осигурят основен опорен слой. Те също имат по-меки плюшени материални слоеве, за да увеличат комфорта. Някои смятат, че пружинните матраци се чувстват по-благоприятни от дунапрена, поне първоначално. Това важи особено за по-тежките хора, които могат да се възползват повече от спиралните пружинни опорни системи, отколкото от пяна.

Няколко фактора могат да повлияят на това как се чувства пролетното легло. Броят на намотките е важен фактор; най-качествените легла ще имат около 400 намотки или повече в матрак с кралица. Имайте предвид обаче, че по-високият брой бобини не е непременно равен на по-висококачественото легло, тъй като има много фактори.

Пролетните легла също често имат слоеве от пяна, заобикалящи намотките, както и комфортен слой от плюш или пенопласт отгоре. Качеството, материалът и дебелината на тези слоеве могат значително да повлияят на комфорта и усещането на матрака.

Манометърът на бобината, отнасящ се до дебелината на използвания проводник, влияе върху твърдостта на леглото. Производителите ще изброят ясно желаната твърдост на всеки модел матрак, така че проверката на манометъра не е твърде важна за потребителите.

И накрая, различните видове пружини, използвани в тези матраци, ще повлияят на техния комфорт и рейтинг на подкрепа.

Видове пружини / намотки

Bonnell Coils – намотките Bonnell са оригиналният дизайн, използван в първите пружинни матраци и някои производители ги използват и до днес. Те са с форма на пясъчен часовник и могат да бъдат направени или меки, или твърди в зависимост от габарита на телта. Намотките Bonnell са прости и рентабилни, така че много матраци ги използват.

Джобни намотки – Наричани още джобни намотки, този дизайн се отличава с метални намотки, които са индивидуално увити в платнени ръкави. Това позволява на всяка намотка да се движи независимо една от друга, което има допълнителен ефект за намаляване на шума. Джобните бобини често се използват в легла от по-висок клас и обикновено са по-скъпи за изработка. Те се справят чудесно с осигуряването на целенасочено облекчаване на натиска и са склонни да осигурят по-плаващо усещане като цяло.

Офсетни намотки – Офсетните намотки споделят някои свойства на джобните намотки, но те са свързани заедно с шарнирни проводници. Това позволява на намотките да се огъват под мек натиск, но осигуряват стабилна опора, когато е необходимо. Офсетовите намотки могат да осигурят по-голяма твърдост, отколкото джобовите намотки, така че много вътрешни легла с по-висок рейтинг на твърдост над 7 от 10 ще използват някаква форма на офсетова намотка. Освен това приложение офсетовите бобини не се използват често.

Непрекъснати намотки – Дизайнът на непрекъсната намотка се отличава с един проводник, който се използва за изграждане на цял ред „намотки“. След това всеки от тези редове е прикрепен един към друг с помощта на спирални проводници. Този дизайн осигурява много здрава опорна система, но тъй като всеки компонент е обединен, непрекъснатите намотки имат много по-малка способност да се оформят по профил на тялото.

Кое е по-добро за вас?

В крайна сметка изборът на подходящото легло за вас включва много повече от обиране между пяна и пружина. Налични са висококачествени, удобни и поддържащи матраци и от двата типа – така че в крайна сметка става дума по-скоро за избор на правилния модел матрак.

Имайки предвид това, има няколко последни неща, които трябва да вземете предвид.

Повечето хора ще бъдат доволни от висококачествен дунапренен матрак. Пяната осигурява чудесна среда, като предлага поддържащо и облекчаващо прилягането, като същевременно се чувства мека и комфортна. По-специално страничните траверси предпочитат легла от пяна, тъй като те често вършат по-добра работа, за да се съобразят с формата на тялото.

Хората, които са склонни да спят горещо през нощта, може да пожелаят да изберат пролетен матрак. Леглата Innerspring предлагат далеч по-добър въздушен поток, което помага да се запази леглото хладно през нощта.

Спящите, които са тежки или спят по корем, трябва да изберат или вътрешни извори, хибридни или много твърди пянасти легла, за да получат достатъчно подкрепа. По-меките модели пяна вероятно ще потънат твърде много, за да се чувстват комфортно за тези траверси.

Повечето онлайн търговци на матраци предлагат безплатни пробни периоди, където можете да тествате леглото до няколко месеца. Ако не сте сигурни за матрак, тази гъвкавост може да осигури малко успокоение по време на процеса на покупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector