Menu Close

Колко трябва да издържи един матрак?

Трудно е да се надцени значението на удобния, поддържащ матрак. Ще прекарате приблизително една трета от времето си в леглото, а качественият матрак може да означава разликата между спокоен сън и неспокойно мятане и обръщане. Дори най-висококачествените матраци ще се влошат с времето, но колко време трябва да издържи един матрак?

Това ръководство ще обсъди колко дълго матраците обикновено издържат. Ще ви помогнем да решите кога да замените матрака и да анализирате типичната продължителност на живота на матрака в различни категории.

Колко трябва да издържи един матрак?

Повечето матраци трябва да издържат между 7 и 10 години. Има обаче много променливи, които могат да повлияят на живота на матрака.

Оригиналното качество на изработка на матрака, използваните материали и дори теглото и стиловете на спане на траверсите могат да повлияят на дълголетието на леглото.

Разбира се, матраците нямат изрична „дата на годност“. От индивида зависи да реши кога е време за ново легло. Често ние толкова свикваме с леглата си, че не забелязваме, че има проблем.

В същото време комфортът и подкрепата на нашия матрак са жизненоважни за качеството на съня ни. Въпреки че матраците могат да бъдат значителни разходи, абсолютно си струва да ги подменяте редовно.

Фактори, влияещи върху продължителността на живота на матрака

Докато общите насоки са от 7 до 10 години, не всички матраци ще издържат толкова добре на тестовете на времето. Няколко фактора допринасят за живота на матрака, включително:

Материали: Материалите, използвани в конструкцията на матрака, ще окажат огромно влияние върху дълголетието му. Материали като латекс и пенопласт с висока плътност могат да издържат дълго време, докато пенопластът с ниска плътност може да се износва много по-бързо.

Оригинално качество: Качеството на вашия матрак, когато сте го закупили първоначално, ще окаже влияние върху продължителността му. Евтин матрак от начално ниво почти сигурно ще се износва по-бързо от хибриден матрак от висок клас. Докато по-високата цена не означава непременно по-добър продукт, общата тенденция е, че по-скъпите матраци често имат по-качествена конструкция и са склонни да издържат по-дълго.

Тип матрак: Матракът ви изцяло ли е от пяна, хибрид, латекс или вътрешно изворно легло? Типът матрак може значително да повлияе на дълголетието му. Латексните матраци са склонни да издържат най-дълго, последвани от легла, направени с помощта на мембрани с висока плътност или пенопласт. Леглата от пяна с по-ниска плътност се износват малко по-бързо, както и хибридните модели. Традиционните вътрешни легла обикновено имат най-краткия очакван живот, приблизително от пет години и половина до шест и половина.

Положение на съня и телесно тегло: Позицията, в която спите, както и телесното ви тегло, ще повлияят на това колко бързо се износва матракът ви. По-тежките траверси могат да открият, че матраците им започват да увисват преждевременно, докато страничните траверси могат да открият прекомерно отпускане около бедрата и раменете.

Рутинна грижа: Както повечето неща в живота, ако се грижите за матрака си, той ще продължи по-дълго. Правилната грижа за матрака включва рутинно почистване, използване на защитни капаци и спазване на указанията за грижа от производителя. Някои матраци могат да се обръщат или завъртат редовно, но не забравяйте да проверите препоръките на производителя.

Таблицата по-долу обобщава рейтинги на производителност и издръжливост за най-популярните видове матраци.

Тип матрак Innerspring Пяна  Латекс Хибрид
Средна продължителност на живота 5,5 – 6,5 години 6 – 7 години 7,5 – 8,5 години 6,5 – 7,5 години
Клас на издръжливост Беден до справедлив Честно към добро Добър до много добър Честно към добро
Устойчивост на увисване Беден до справедлив Честно добре Честно
Устойчивост на преждевременно омекотяване добре Беден до справедлив Честно към добро Честно към добро
Устойчивост на развиващи се телесни впечатления добре Беден до справедлив Честно към добро добре
Цялостен рейтинг на дълголетието Честно добре Много добре добре

Кога да смените матрак

Знанието колко дълго трябва да издържа един матрак е полезно, макар че в крайна сметка това са само насоки. Да разберете кога е време да смените матрака си е лично решение, което включва няколко фактора. Ето няколко въпроса, които да си зададете:

  • Спиш ли добре?
  • Смятате ли, че спите по-добре в хотели или при посещение на семейство?
  • Чувствате ли се матрака си увиснал или неподдържащ?
  • Събуждате ли се с болки и болки?
  • Вие или вашият партньор се мятате през нощта, опитвайки се да се почувствате комфортно?
  • Усещате ли движенията на партньора си през нощта повече, отколкото преди?
  • Забелязали ли сте увеличаване на алергиите или симптомите на астма?
  • Минаха ли 7+ години, откакто сте закупили леглото си?

Ако можете да отговорите с „да“ на един или повече от тези въпроси, може би е време да смените матрака си.

Ако все още спите спокойно и изглежда, че матракът ви се представя добре, може би ще можете да изстискате още няколко години от него. Като се има предвид това, препоръчваме да подменяте матрака си редовно, тъй като абсолютно си струва да инвестирате във вашето здраве и благополучие.

Преди да пазарувате за нов матрак, струва си да проверите подробностите за гаранцията за вашия матрак. Ако проблем, който имате с вашия матрак, е покрит от гаранцията на производителя, възможно е да можете да ремонтирате или замените леглото си.

Ако матракът не е покрит от гаранция, време е да започнете да пазарувате за ново легло. Най-общо казано, покупката на матрак онлайн ще бъде най-икономичният вариант, въпреки че има и предимства при закупуването на легло в магазин за матраци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector