Menu Close

Как да изберем матрак

Експертите са единодушни, че добрият сън е един от най-добрите начини да поддържаме и подобряваме здравето си. Матракът е огромен фактор в способността ни да спим добре, но много хора пренебрегват неговото значение и продължават да използват матрак, който не осигурява достатъчно подкрепа и комфорт.

Нов матрак може да бъде значителна инвестиция, но ако направите тази стъпка, можете да отключите способността си да спите по-добре. Както при всяка голяма покупка, и вие искате да сте сигурни, че сте избрали разумно.

За да ви помогнем да се справите с избора на матрак, ние разбиваме ключовата информация по части. С това ръководство ще имате познанията, за да намерите най-ефективния матрак с правилната твърдост и характеристики, които отговарят на вашите нужди и ще осигурите страхотен сън вечер след нощ.

Видове матраци

Ако тепърва започвате да търсите нов матрак, вероятно сте забелязали, че броят на опциите може да бъде шеметен. Полезен начин да се ориентирате е да започнете, като помислите за типовете матраци.

Почти всички матраци могат да бъдат идентифицирани като един от петте вида – пяна, вътрешен извор, хибрид, латекс или въздушно легло. Innersprings са най-известните и традиционно са били опората в домовете в цялата страна. През последните години обаче други видове матраци нарастват популярността си.

Тези други видове матраци са разширили обхвата си предимно като предлагат по-динамично представяне. Те също станаха по-достъпни и достъпни с растежа на онлайн индустрията за матраци.

Познаването на основите на всеки от тези видове може да послужи като основа, върху която можете да продължите да търсите най-добрия матрак.

 • Пяна : Тези матраци са направени изцяло с пяна и без намотки. Те са склонни да осигуряват над средното контуриране на тялото, облекчаване на налягането и изолация на движението, което ги прави подходящи за странични траверси и двойки. Сред пените, които се използват в тези матраци, мемори пяната е най-добре позната.
 • Innerspring : Матракът Innerspring има система за поддръжка на база намотки и няколко други слоя. Докато бобините предлагат известна опора, вътрешните отпечатъци често нямат облекчаване на налягането. Спящата им повърхност е по-подскачаща и има ограничена изолация на движението. С по-ниска цена, те са по-популярни сред купувачите на бюджети.
 • Хибрид : Хибридите имат два централни елемента: вътрешно поддържащо ядро ​​и съществена система за комфорт от пяна. Комфортните слоеве могат да включват пяна или латекс, а понякога дори ще включват по-къс слой намотки (наречени микронамотки). Тези матраци осигуряват комбинация от отскачане и контуриране с ниско задържане на топлина и могат да бъдат подходящи за траверси във всяка позиция в зависимост от това как точно са изградени.
 • Латекс : Когато всички слоеве на матрака са направени с латекс гума, някои го наричат ​​изцяло латекс или истински латекс матрак. За улеснение просто използваме термина латексен матрак. Те предлагат първокласен отскок и издръжливост с умерено контуриране. Когато са направени с естествен и органичен латекс, те са най-добрият избор сред екологичните купувачи.
 • Въздушно легло : Въздушните легла са изградени с въздушна камера като опорна сърцевина. Помпа – управлявана от смартфон или дистанционно – е вградена в матрака за добавяне или отстраняване на въздух с натискане на бутон, като дава на траверсите максимална гъвкавост. Двойките обичат въздушните легла, защото всяка страна може да бъде настроена на различно ниво на твърдост.

Твърдост

Комфортът е субективен, което означава, че е изключително важно да се намери матрак, който да се чувства правилно за вас.

Твърдостта описва колко трудно или меко се чувства едно легло. За сравнение на опциите използваме скала на твърдост 1-10. Това не е напълно научно, но помага да се предаде как се чувства матракът и за кого може да е най-подходящ.

Скала на твърдост Ниво на твърдост Най-доброто за
2 Екстра мека Странични траверси под 130 килограма
3 Мека Странични траверси под 130 килограма
4 Средно мек Траверси под 130 килограма; странични траверси под 230 паунда
5 Средно Траверси отзад и отстрани между 130 и 230 паунда
6 Средна фирма Спящи между 130 и 230 паунда; странични траверси над 230 паунда
7 Твърд Странични траверси над 230 паунда; спящи на гърба и стомаха над 130 килограма
8-9 Допълнителна фирма Спящи за гръб и стомах над 230 килограма

 

Докато диаграмата изброява кой най-често се възползва от определено ниво на твърдост, не забравяйте, че комфортът е субективен. Някои хора просто предпочитат по-мек или по-твърд матрак или може да имат други фактори – като болки в гърба или тазобедрената става, които влияят върху това, как матракът се чувства добре.

Ако не сте сигурни кое ниво на твърдост е подходящо за вас, има няколко начина да помогнете да определите кое може да е най-подходящото:

 • Помислете за теглото и позицията си за сън, за да стесните диапазона.
 • Помислете дали сте открили, че желаете по-твърд или мек матрак, когато използвате настоящия си матрак у дома или наскоро сте отседнали в хотел. За справка, повечето хотелски матраци са средно до средно твърди, които имат най-широката обща привлекателност.
 • Посетете местен магазин за матраци като изследователска мисия и изпробвайте няколко легла. Не забравяйте да останете на матрак поне 10-15 минути, за да прецените наистина какво е удобно.

Как да изберем матрак за болки в гърба

Има безброй потенциални причини за болки в гърба, но неподдържащият матрак е един фактор, който не бива да се подценява. При хора без проблеми с гърба, правилната опора може да предотврати появата на болка, а при хората, които вече имат проблеми с гърба, правилният матрак може да помогне за омекотяване и комфорт.

Изборът на най-добрия матрак за болки в гърба означава да се вземе предвид естеството на тази болка заедно с други нужди и предпочитания на матрака. Някои болки в гърба са краткосрочни и се появяват внезапно. Това е известно като остра болка в гърба. В други случаи болката продължава дълго време и е известна като хронична болка в гърба. Проблемите с гърба могат да започнат като остри, например от нараняване, и да станат хронични.

Човек с остра болка в гърба може да се нуждае само от временно облекчение от матрака си. Това може да означава използване на допълнителни възглавници или регулиране на позицията им за сън. При хронична болка в гърба може да са необходими по-значителни стъпки, като например избиране на по-твърд или мек матрак. Намирането на подходящите нива на комфорт, както и облекчаване на налягането може да помогне да се поддържа правилно ориентирана гръбнака по време на сън.

Оптималният матрак може също да зависи от това къде човек изпитва болки в гърба.

Болки в кръста

Болката в долната част на гърба засяга долните пет прешлена (L1-L5) в лумбалната област. Това е най-често срещаният тип болки в гърба и една от водещите причини американците да посещават своя лекар. Тази област на гърба е уязвима на огъване и усукване, което може да навреди на мускулите и самия гръбначен стълб.

Прекарването на твърде много часове в лоша поза за сън може да причини болки в долната част на гърба. За страничните траверси това може да възникне, ако раменете и бедрата не са поддържани, изхвърляйки целия гръбначен стълб. При спящите на гърба и стомаха това може да се случи поради твърде мек или твърде твърд матрак, оказващ натиск върху естествената кривина на лумбалния гръбнак.

По принцип страничните траверси трябва да търсят средно меки до средно твърди матраци, които могат да омекотят точките им на удар. Траверсите за гръб и корем трябва да търсят легла от средно твърдо до твърдо състояние, които имат само светлина.

Болка в средата и горната част на гърба

Болките в средата и горната част на гърба са много по-рядко срещани. Анатомията в тези региони е по-стабилна, намалявайки вероятността от навяхвания и разтежения от усукващи движения. Болката в тези области може да бъде свързана с по-сериозни проблеми и трябва да бъде проверена от лекар.

В някои случаи лошата стойка може да създаде ненужно напрежение в средата или горната част на гърба. Матракът за облекчаване на налягането, който допринася за подравняването на гръбначния стълб, може да намали риска от този вид болка. Наличието на качествена възглавница с точното количество таванско помещение също може да гарантира, че шията и горната част на гръбначния стълб имат адекватна опора.

Спящи пози

В каква позиция сте, когато обикновено се прибирате, за да заспите? И в каква позиция се озовавате, когато се събудите?

Отговорите на тези въпроси могат да предоставят ключова информация, която да помогне за избора на матрак. Частите на тялото ви, които се нуждаят от повече опора, за да се поддържа подравняването на гръбначния стълб, варират в зависимост от вашата поза на сън. Поради тази причина изборът на матрак, подходящ за вашата позиция на сън, може да повиши комфорта и да помогне за избягване на болки.

Задни траверси

Траверсите за гръб оказват най-голям натиск върху долната част на гърба си. Ако матракът е твърде мек, торсът може да потъне по-дълбоко от горната част на гърба и долната част на тялото и тази U-образна форма може да създаде напрежение. Ако матракът е твърде твърд, няма да има никакво приспособяване на лекото извиване в долната част на гърба. В резултат на това траверсите отзад се справят най-добре с матрак от средно твърдо към твърдо с леко до умерено контуриране.

Странични траверси

Страничните траверси имат остри точки на натиск, където тялото е най-широко, най-вече в раменете и бедрата. На прекалено мек матрак тези точки ще се потопят извън линията на останалата част на гръбначния стълб. На твърде твърд матрак те ще почувстват удара в тези точки и ще бъдат склонни към неправилно подравняване. Следователно, страничните траверси се справят най-добре със средно меки до средно твърди матраци.

Спящи за стомаха

Спящите за стомаха са като задните траверси и оказват най-голям натиск върху лумбалния гръбнак. Обикновено се справят най-добре с твърд матрак, който може да ги предпази от U-образна форма и които няма да се чувстват задушаващи, когато лежат с лице надолу върху матрака.

Комбинирани траверси

Комбинираните траверси се оказват в повече от една позиция през нощта. Обикновено те трябва да изберат матрак въз основа на позицията, в която прекарват най-много време. Ако няма основна позиция, Medium Firm предлага най-добрия залог за спалните позиции. Тези траверси също трябва да търсят отзивчив матрак, който улеснява лесното движение на леглото.

Типове на тялото

Подобно на позицията за сън, формата на тялото и теглото влияят върху избора на най-добрия матрак, за да осигурят гръбначна подкрепа, комфорт и други важни характеристики.

С по-лек профил хората с тегло под 130 килограма не потъват толкова далеч в матрака. За да получат достатъчно контури, те често се възползват от по-мек матрак, особено ако спят настрани и / или имат изразени точки на натиск. Матраците Innerspring са склонни да прилягат лошо и леглата от пяна или хибрид са убедителни опции.

Хората между 130 и 230 паунда обикновено могат да следват нашите предложения за твърдост на матрака въз основа на позицията за сън в предишния раздел. Матраци от пяна, хибрид и латекс са солидни опции и могат да бъдат избрани въз основа на техните специфични характеристики и дизайн.

Хората над 230 килограма ще потънат допълнително в матрак, особено в близост до по-тежки части на тялото, което може да рискува да отхвърли подравняването на гръбначния стълб. Тези траверси обикновено имат по-добри резултати с матраци, които са малко по-твърди, за да избегнат този риск.

Отзивчивият матрак е по-лесен за придвижване отгоре и това може да бъде ценно за хора над 230 килограма, защото намалява шансовете да се почувствате заседнали в леглото. Латексните и хибридните опции са най-отзивчивите.

Устойчивостта е важна за траверси с всякакво тегло, но хората над 230 килограма могат да причинят повече износване на горните слоеве на матрака. Поради тази причина траверсите с по-високо телесно тегло често избират матрак с по-дебела система за комфорт, която използва материали с висока плътност.

Не само теглото влияе върху това как да изберете правилния матрак. Хората с по-широки рамене или ханш може да се нуждаят от по-мек матрак с повече контури, особено ако са странични траверси. Хората с височина над шест фута трябва да гледат отблизо размерите на матраците, за да се уверят, че могат да се простират удобно.

Ценообразуване

Тъй като обзавеждането, което на практика гарантирано ще се възползва максимално, матракът е сериозна инвестиция във вашия комфорт. В същото време това може да бъде сериозна финансова инвестиция, а ценообразуването е основен фактор, който трябва да се има предвид при закупуването на матрак.

Полезно упражнение за повечето купувачи е да помислят за общия си бюджет за спалня. Това включва нов матрак и всякакви други аксесоари, които може да са необходими, като например нови възглавници или спално бельо.

Ценовият диапазон за матраци се простира от изключително евтини, нискокачествени модели чак до шестцифрени дизайнерски легла. Поглеждайки покрай тези крайни стойности, повечето матраци струват между $ 600 и $ 2000.

Среден ценови диапазон (Queen) Ценообразуване на популярни модели
Пяна $ 900-1,300 Оригинал на Casper ($ 995)
Оригинал за
туфа и игла ($ 595) Tempur-Pedic ProAdapt ($ 2999)
Innerspring $ 600-1,100 Saatva ($ 1199)
Зинус ватиран пролетен връх ($ 260)
Хибрид 1500-2000 долара WinkBed ($ 1,599)
Dreamcloud ($ 1,299)
Brooklyn Bedding Aurora ($ 1,699)
Латекс 1 600-2 000 долара Авокадо ($ 1399)
Плюшени легла Botanical Bliss ($ 2,999)
Zenhaven ($ 1899)
Въздушно легло $ 2000-2,400 Номер на съня c2 ($ 999)
Номер на съня p6 ($ 2
899 ) Saatva Solaire ($ 2 695)

 

Матраците с повече функции и здрав дизайн често имат по-висока цена, но това не означава, че по-скъпият матрак винаги е по-добър, което е добре дошла новина за хората, които пазаруват с ограничен бюджет. Няколко фактора могат да повлияят на цените на матраците:

 • Материали: Някои видове материали, като латекс, често струват повече. Освен това използването на висококачествени, ръчно изработени, органични или специални материали по друг начин може да повиши цената на матрака.
 • Тип конструкция: Начинът на изграждане на матрака може да повлияе на цената му. Като цяло, по-високите матраци, които имат повече слоеве, идват с по-висока цена.
 • Марка: Както повечето потребителски продукти, някои марки, особено тези, които се стремят да бъдат луксозни марки, зареждат повече.
 • Къде е направен: Ако матракът и неговите компоненти са произведени в САЩ, той вероятно ще бъде по-скъп от матрака, направен в чужбина.
 • Къде се продава: Покупката онлайн обикновено означава по-ниска цена, но има възможности да получите добра сделка и в магазините за матраци, особено за разумни преговарящи.

За хората, които се притесняват от цената на нов матрак, има няколко точки, които трябва да имате предвид. Първо, в целия ценови диапазон на матрака има страхотни стойности.

Второ, цените, които изброихме по-горе, са MSRP, или с други думи, цената на стикера. Рядко се случва клиентите да плащат тази цена, тъй като редовните продажби, промоции и отстъпки са в изобилие. Например много марки правят продажби на празници като Ден на труда, Ден на паметта, Кибер понеделник и Черен петък. Ако пазарувате онлайн, офертите обикновено се предлагат незабавно.

Трето, макар че може да е голям разход, получаването на страхотен матрак си заслужава. Оптималният матрак не само ще се изплати от гледна точка на вашето здраве, но с по-добра трайност, няма да се налага да харчите отново за матрак в продължение на години.

Как да изберем матрак за дете

Добрият сън е жизненоважен за децата. Децата се нуждаят от повече часове сън от възрастните и спането добре е важно през всички етапи на детското развитие. Оборудването на леглото им с качествен матрак е централна част от гарантирането, че децата получават съня, от който се нуждаят.

Знанието как да изберете матрак за дете има доста припокривания с избора на матрак за възрастен, но има значителни разлики, които трябва да се вземат предвид.

Една от ключовите разлики е, че безопасността е по-голяма грижа при пазаруване на легла за деца, особено бебета, които спят в креватчета. Увереността, че матракът отговаря на указанията за безопасност, е от най-голямо значение.

Друга разлика е размерът на леглото. За разлика от възрастните, децата могат да надраснат легло, така че е необходимо да помислите за най-подходящия размер матрак въз основа на възрастта на детето и очаквания растеж.

В зависимост от възрастта на едно дете, те могат да използват по-малък размер (Twin или Twin XL) на легло, предназначено за възрастни. В други случаи родителите могат да предпочетат матрак, построен специално за деца. Изборът от басейна с легла, достъпни за възрастни, означава по-широк избор от видове матраци, модели и марки.

Цената на матрака за деца може да бъде друга точка на разминаване. Много легла за деца са по-малки и по-тънки и намаленото количество материали може да ги направи по-евтини. Има обаче легла за деца, които са проектирани с много допълнителни функции и могат да носят цена, подобна на тази на матрак за възрастни.

Как да изберем детски матрак

Има няколко основни елемента при избора на матрак за креватче. Всяка покупка на матрак за детско креватче трябва да започне преди всичко с безопасност. Основните аспекти на безопасността на матрака за детско креватче включват:

 • Гарантиране, че матракът за детско креватче отговаря на стандартите на Комисията за безопасност на потребителските продукти (CPSC), които се отнасят до ограничаване на излагането на олово и други съединения.
 • Проверка дали матракът за детско креватче отговаря на указанията за размер на CPSC за използване в креватче в пълен размер. Това означава минимум 27,25 инча на 51,25 инча. Дебелината не трябва да е по-голяма от шест инча.
 • Изборът на твърд матрак за креватче, тъй като това може да намали риска от синдром на внезапна детска смърт (SIDS).
 • Поддържане на матрака далеч от меки предмети, включително играчки, одеяла и възглавници. Разхлабените и меки предмети могат да представляват риск от задушаване и SIDS и не трябва да се държат в детското креватче.

Освен безопасността има и други фактори за преглед, които се отнасят до удобството и използваемостта на матрака за детско креватче:

 • Лесно почистване : Неприятностите са почти неизбежни на матрака за детско креватче, така че дизайн, който улеснява поддържането на чистота, е голям плюс. Например, някои матраци за креватчета са направени или с водоустойчива обвивка (обикновено от винил) или с водоустойчива подложка. Много родители намират, че тези функции улесняват почистването.
 • Тегло : Вероятно ще трябва да вдигнете матрака за детско креватче за почистване, което за някои родители дава силна страна в полза на по-леките матраци, като тези от пяна.
 • Тип матрак : Предлагат се опции от пяна и innerspring и и двете могат да се използват за създаване на здрава повърхност за спане. Някои компании също правят матраци за детски креватчета от специални материали или компоненти, включително такива, които се произвеждат с екологичен фокус.
 • Обратима твърдост : Този дизайн придава на всяка страна на матрака детско креватче различно усещане. Тъй като детето ви остарява и не се нуждае от толкова много твърдост, матракът може просто да се обърне, като ви помогне да извлечете повече дълголетие от покупката си.

Как да изберем матрак

Ако вашият бюджет не може да побере нов матрак, можете да помислите за матрак като алтернатива. Този подход няма да бъде толкова ефективен или дълготраен, но може да бъде полезна стъпка, ако подмяната на настоящия ви матрак не е опция.

Топър седи на вашето текущо легло и минава под монтирания чаршаф. Това може да промени усещането за вашия матрак и е най-полезно, ако основният ви фокус е да регулирате нивото на твърдост. Някои топери може да са в състояние да добавят контури, изолация на движение или отскок във връзка със старото ви легло.

Повечето топери са с дебелина от един до четири инча и са направени само с един материал. Примери за материали, използвани в топперите, включват мемори пяна, пенопласт, латекс, пух, памук, полиестер и вълна. Всеки от тези материали носи определени предимства и недостатъци.

За да изберете матрак, е полезно да обмислите много от същите елементи, които играят роля при избора на нов матрак:

 • Вашата позиция за сън
 • Вашата форма на тялото
 • Вашата предпочитана твърдост
 • Типът материал, който най-добре отговаря на вашите нужди
 • Вашият бюджет

Когато преглеждате тези фактори в контекста на матраците, не забравяйте да помислите за съществуващия си матрак, защото той ще работи заедно с горнището, за да повлияе на цялостното усещане на леглото ви. Например, ако имате подскачащ вътрешен извор, имайте предвид, че той все още ще прехвърля движение, дори и с мехур от пяна.

В крайна сметка, ако решите да си купите топпер, е важно да бъдете реалисти. Топърът няма да издържи толкова дълго, колкото изцяло нов матрак и не може да съживи вече износено легло. Поставянето на топер върху износено и провиснало легло просто ще означава, че и топперът бързо започва да увисва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector