Menu Close

Как да почистите матрака

Матраците са популярен и евтин начин за подобряване на комфорта на матрака. Тъй като те седят на върха на леглото, точно под чаршафите, матраците могат да бъдат изложени на разливи, телесни масла, пот и други замърсители, които могат да замърсят топпера. Това ръководство обхваща как да почиствате матраците, без да увреждате вътрешните им компоненти.

Много матраци са изработени от мемори пяна, пенопласт и латекс, въпреки че естествените материали като пера и вълна също са често срещани. Тези материали могат да абсорбират влага и почистващи продукти, така че при почистването им са необходими специални грижи. Ще ви обясним как да почиствате матрака с мемори пяна – и други видове топери – старателно и безопасно.

Как да почистите матрака

Правилният подход за почистване на матраци зависи от това колко са замърсени. Ако се нуждаете само от освежаване и дезодориране, ще е достатъчно просто почистване със сода бикарбонат. Ако има разлив на течност, може да се наложи да използвате нежно почистващо средство като бял оцет или ензимен почистващ препарат.

Във всеки случай е най-добре да избягвате използването на тежки почистващи препарати, тъй като те могат да обезцветят и дори да повредят деликатните пяни и други материали за пълнене, използвани в матраците.

Основно почистване на матрака

За рутинно почистване ето как да освежите матрака:

 1. Събличайте и прате спално бельо.
 2. Извадете внимателно горнището от матрака, като го поставите на пода или на равна повърхност (най-вероятно ще ви трябват двама души, за да преместите горнището – внимавайте, тъй като по-тънкият дунапренен материал може лесно да се повреди).
 3. Вакуумирайте добре горнището, като използвате ръчната приставка за вакуум.
 4. Поръсете тънък слой сода за хляб по цялата повърхност на топпера.
 5. Оставете топпера да престои, покрит със сода за хляб, поне 8 часа.
 6. Прахосмукайте топера добре, за да отстраните содата за хляб.
 7. Ако желаете, обърнете горната част и повторете стъпки 3-6 от противоположната страна.

Този метод е прост, бърз и използва само сода за хляб и прахосмукачка. Той е ефективен поради уникалната способност на содата за хляб да неутрализира миризмите и да изтегли влагата. Препоръчваме да правите целия този процес два до три пъти годишно или при необходимост, за да запазите свежестта на топпера. За още по-бързо почистване, просто вакуумирайте горната част, за да премахнете праховите частици всеки път, когато измивате чаршафите си.

Дълбоко почистване на матрака

В някои случаи вашият матрак може да се нуждае от по-дълбоко почистване. В случай на разливи или инциденти, първо ще трябва да попиете колкото се може повече течност, а след това да използвате нежен почистващ препарат, за да премахнете миризмите и да намалите вероятността от трайни петна. Ето как да почистите дълбоко замърсената матрака:

 1. Събличайте и прате спално бельо.
 2. Ако върху топпера има значителна течност, внимателно я попийте с помощта на кърпа или хартиени кърпи. Попийте внимателно, за да попие влагата. Не търкайте, тъй като това рискува да изтласка течността по-нататък в горната част.
 3. Внимателно извадете горнището от матрака и го поставете на пода.
 4. Проверете дали течността е пропила самия матрак (ако е така, изсушете и разнесете сода за хляб върху матрака, след това следвайте стъпките, описани в нашето ръководство за почистване на матрака ).
 5. Смесете равни части хладна вода и дестилиран бял оцет в спрей бутилка.
 6. Напръскайте засегнатите области на матрака.
 7. Внимателно изтрийте излишната влага с помощта на кърпа.
 8. Поръсете обилен слой сода за хляб върху матрака и оставете да почива поне 8 часа.
 9. Прахосмукачка сода за хляб.
 10. Проверете за признаци на петна и / или миризми. Може да се наложи да повторите стъпки 6-9, ако е необходимо.
 11. Оставете топпера да изсъхне напълно. Отварянето на прозорци за увеличаване на въздушния поток, включване на вентилатор или увеличаване на топлината може да помогне за ускоряване на този процес.

В много случаи простото решение с вода и бял оцет е ефективно и изцяло натурално средство за почистване на матраци. Докато оцетът има силна миризма, той е ефективно почистващо средство и помага за неутрализиране на други миризми. Содата за хляб, която прилагате след използване на почистващия препарат, също ще помогне да неутрализирате миризмата на оцет.

При биологични разливи и петна търговският ензимен препарат може да работи по-добре от оцет и воден разтвор. Ако решите да отидете по този маршрут, проверете инструкциите на опаковката на продукта и не забравяйте да използвате почистващия препарат пестеливо. В някои случаи почистващите продукти могат да причинят обезцветяване или повреда на матраците.

Как да извадите петна от матрак

Ако върху топпера вече има петна, може да се наложи различен подход за почистване. Ето как да премахнете петна:

 1. Изберете почистващ разтвор (вижте по-долу).
 2. Нанесете малко количество разтвор върху чиста кърпа.
 3. Внимателно попийте зацапаното място с напоена с разтвор кърпа.
 4. Използвайте отделна кърпа, потопена в студена вода, за да попиете оцветеното място.
 5. Повторете, ако е необходимо.
 6. Нанесете сода за хляб, оставяйки я да престои поне 8 часа, за да изтече влагата.
 7. Прахосмукайте повърхността на матрака и изсушете на въздух.

Има няколко различни почистващи решения, които можете да използвате за премахване на петна от протектори за матраци:

Ензимен почистващ препарат – Търговските ензимни почистващи препарати са ефективни, особено за биологични петна като тези, причинени от кръв, пот и урина. Ензимни почистващи препарати могат да бъдат намерени в повечето хранителни магазини, близо до перилния препарат.

Сапунен съд – Използването на малко количество сапун за съдове, смесен с вода, също може да бъде ефективно. Вземете сместа пяна и използвайте само пяната, която се образува отгоре, за почистване на горната част.

Оцет – Белият оцет, разреден 1: 1 с вода, също е ефективен за премахване на някои петна.

Водороден прекис – Много трудни петна, като кръв, могат да реагират по-добре на разредена смес водороден прекис и вода (1: 1). Имайте предвид обаче, че пероксидът може да избели или да повреди пяната с памет, така че го използвайте пестеливо и само когато други опции са неуспешни.

В някои случаи може да се наложи да опитате няколко различни почистващи разтвори, за да премахнете жилавите петна.

В идеалния случай искате да използвате сравнително малко количество почистващ препарат и да попиете, вместо да накисвате. Ако обаче петното е много нагласено, може да се наложи да използвате по-почистващо средство и да го оставите да попие известно време. Ако все пак тръгнете по този маршрут, използвайте много сода за хляб след това и не забравяйте да осигурите достатъчно време, за да изсъхне напълно матракът.

За да предотвратите бъдещи разливи и петна, препоръчваме да използвате протектор за матрак. Тези с домашни любимци или малки деца трябва да обмислят водоустойчиви протектори за матраци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector