Menu Close

Как да почистите матрак

Може да не изглежда така, но матракът ви е едно от най-важните ви притежания. Вашият матрак влияе на съня ви, който от своя страна засяга почти всеки аспект от живота ви. Качественият матрак също е значителна инвестиция – и тази, която ще искате да защитите. Това означава, че научаването как да почиствате матрака и как да го поддържате, може да ви помогне да получите най-добрия удар за парите си.

Ако не бъде отметнато, матракът ви може да натрупва мъртва кожа, прахови акари, мръсотия и много други. Редовното почистване на матрака е важно за удължаване на живота на леглото ви, а също и за намаляване на алергиите. За щастие почистването на матрак не трябва да е сложно. Продължавайте да четете, за да научите как да почиствате правилно матрака.

1. Измийте спалното бельо

Първо и най-важно, ще искате да съблечете напълно леглото и да изперете чаршафите, калъфките за възглавници и одеялата. Проверете етикета на възглавниците си, за да видите дали могат да се перат в пералня. В идеалния случай ще искате да изперете спалното бельо в гореща вода, за да се отървете от акари, но е важно да следвате препоръчаните инструкции за грижа, за да избегнете потенциално свиване или избледняване. Препоръчваме да измивате чаршафи седмично, за да поддържате чистия си матрак.

2. Оценете щетите

Най-добрият начин за почистване на матрак зависи от това колко е замърсен и какви петна има. Техниката за рутинно почистване на матрака ще се различава от техниката, използвана за премахване на разлив или петно. Ще искате да проверите внимателно матрака си за петна, обезцветяване, миризми и други признаци, които да показват, че определена зона ще се нуждае от допълнително внимание.

3. Съберете консумативи

За да почистите правилно матрака, ще искате да съберете следните доставки:

  • Студена вода
  • Сода за хляб
  • Парцали или кърпи за почистване
  • Нежен, без белина и без мирис препарат за пране
  • Сапун за съдове или ензимен почистващ препарат

Що се отнася до използването на сапуни и почистващи продукти върху вашия матрак, важно е да бъдете внимателни. Не искате да използвате нещо твърде сурово, което може да повреди нежната материя на вашия матрак. Освен това имайте предвид, че е трудно напълно да премахнете перилните препарати от матрака, така че може да пожелаете да изберете продукти с мек аромат.

4. Вакуумирайте старателно

Използвайки приставката за тапицерия на вакуума, почистете цялата повърхност на матрака. Не забравяйте да почистите прахосмукачките на страните на леглото, за да премахнете праха, и да опънете плата, за да отстраните остатъците от шевовете.

5. Точно почистване, където е необходимо

Проверете за петна и обезцветяване. Внимателно почистете тези места, като използвате следния метод:

  • Нанесете малко количество почистващ разтвор върху чиста кърпа
  • Внимателно попийте зацапаното място с кърпата
  • Нанесете студена вода върху различна чиста кърпа
  • Внимателно попийте зацапаното място с напоена с вода кърпа
  • Повторете, ако е необходимо, докато петното бъде премахнато

Основната цел тук е да се използва възможно най-малко почистващ разтвор и да не се накисва прекалено матрака. Никога не нанасяйте разтвор за почистване директно върху самото легло – вместо това използвайте чист парцал, за да нанесете и отстраните разтвора.

Най-доброто решение за премахване на петна зависи от вида на петна. За кръв, пот, урина и други биологични петна най-добрият вариант обикновено е търговски ензимен почистващ препарат. Можете също така да използвате смес от сапун и вода за съдове, като използвате само пенестата пяна, която се образува отгоре.

Други видове петна реагират по-добре на различни почистващи разтвори. Често срещан вариант е да се направи 1: 1 разтвор на студена вода и водороден прекис.

Независимо от използваното решение, методът трябва да бъде един и същ. В някои случаи може да се наложи да изпробвате множество решения, за да премахнете правилно петното.

6. Нанесете сода за хляб

След като премахнете всички видими петна и оставите покритието на матрака да изсъхне напълно, нанесете тънък слой сода за хляб по цялата повърхност на матрака. Содата за хляб помага да се абсорбира влагата и да се неутрализира миризмата.

След като се нанесе, просто оставете содата за хляб върху матрака поне за няколко часа. Ако е възможно, отворете прозорците на спалнята си, за да увеличите въздушния поток.

7. Вакуумирайте старателно

След като оставите содата за хляб да седне на повърхността на матрака поне няколко часа, изсмучете я с помощта на приставката за тапицерия. Ако матракът е бил много замърсен, може да пожелаете да повторите стъпки 6 и 7, въпреки че в повечето случаи това няма да е необходимо.

8. Обърнете и повторете

Обърнете матрака и повторете стъпки от 4 до 7. От долната страна на матрака ви вероятно няма видими петна, но все пак може да съдържа много прах, влага и други. Ако вашият матрак не е проектиран да може да се обръща, все пак можете да почистите долната страна, но бъдете внимателни, когато го обръщате, и не упражнявайте прекалено голям натиск върху матрака.

В зависимост от вида на матрака и тежестта на петна / повреди, може да се наложи да отстраните неизправности, за да почистите правилно леглото си. Ако се чудите как да почистите матрака с мемори пяна, процесът е до голяма степен същият. Въпреки това, пяната с памет не е предназначена да се намокри, така че е важно да използвате възможно най-малко почистващ разтвор.

често задавани въпроси

Колко често трябва да почиствам матрака си?

Като цяло препоръчваме да почиствате матрака си веднъж на всеки 6 месеца или така. Разбира се, ако разлеете нещо върху матрака си, трябва да го почистите непосредствено преди да се появи петното. Използването на качествен протектор за матрак ще намали необходимостта от почистване на матрака ви толкова често. Редовното почистване ще ви помогне да удължите живота на вашия матрак – но все пак е важно да знаете кога е време за нов матрак, както и как да изхвърлите стария си матрак.

Кога трябва да почистя матрака си?

Тъй като препоръчаната от нас техника отнема много време, най-добре сутрин първо почистете матрака си. По този начин можете да оставите содата за хляб да си върши работата 8 или повече часа и да изчистите нещата до вечерта. Като алтернатива, денят преди пътуване през нощта също е друг добър вариант, тъй като можете да оставите сода за хляб да седне на матрака ви през нощта.

Как мога да защитя матрака си?

Поддържането на вашия матрак започва с правилната защита. В повечето случаи препоръчваме да използвате водоустойчив протектор за матраци или поне качествена подматрачна подложка. Тези продукти ще помогнат за предотвратяване натрупването на прах и други алергени, като същевременно предпазват матрака ви от петна.

Редовното миене на чаршафите ви (около веднъж седмично) също може да ви помогне. Чрез активно измиване на спалното ви бельо, можете да намалите натрупването на алергени върху действителния си матрак.

И накрая, избягването на ядене и пиене в леглото е най-добрият начин за намаляване на риска от случайни петна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector