Menu Close

Как да поправим течащ въздушен матрак

Ако въздушният ви матрак превишава прекалено много или губи въздух през нощта, възможно е да има теч. В зависимост от вида на теча това може да бъде сравнително лесно да се поправи. Ръководството по-долу обхваща как да поправите течащ въздушен матрак в проста стъпка по стъпка.

Как да поправим течащ въздушен матрак: Стъпка по стъпка

1. Потвърдете изтичането

Преди да се опитате да поправите теч, ще трябва да потвърдите, че всъщност се случва теч. Въздушните матраци естествено ще губят въздух с течение на времето и това може да се ускори от температурни промени и други фактори.

Преди да започнете да се опитвате да откриете източника на теча, надуйте напълно въздушния си матрак. След това легнете върху него за няколко минути и вижте дали започва да се издухва. Ако загуби значително количество въздух, вероятно има дупка или разкъсване някъде, което означава, че е време да преминете към стъпка две.

2. Намерете източника

Течовете на въздушния матрак обикновено се причиняват от малка дупка или разкъсване във винила. В някои случаи източникът на теч може да бъде и повредено уплътнение. Така или иначе, следващата стъпка е да намерите източника.

Разкъсванията и сълзите обикновено се намират бързо. За по-малки дупки има няколко стратегии за изпълнение. Първо надуйте напълно матрака си и го поставете изправен до стена, като дъното е обърнато към вас. Огледайте внимателно повърхността, търсейки признаци на повреда. Проверете шевовете, тъй като в тези области често се появяват малки пукнатини. Внимателно натиснете матрака и се вслушайте в звука на изтичащия въздух.

Ако не можете да откриете теча по този начин, следващата стъпка е да се насочите към кухнята. Нанесете малко сапун за чиста кухненска гъба, разтрийте го между ръцете си, за да стане много пенест, и изцедете по-голямата част от водата. Разтрийте гъбата по цялата повърхност на въздушния матрак и внимателно наблюдавайте за нарастващи мехурчета. Ако дадена област произвежда по-големи мехурчета, вероятно изтичането идва от тази зона.

3. Почистете и маркирайте течащата зона

След като установите източника на теча, почистете внимателно зоната. Оставете го да изсъхне напълно на въздух. С помощта на маркер внимателно кръгнете зоната на теча, за да не го изгубите.

За да получите лепенка, която да се залепи правилно, искате възможно най-гладка повърхност. Ако въздушният матрак има грапава или оребрена повърхност, може да се наложи внимателно да го шлайфате с помощта на фина или много фина шкурка.

4. Поправете теча

След като засегнатата зона е чиста и напълно суха, е време да се закърпи течът. Ето няколко начина да направите това, изброени по ред на ефективност:

 • Използване на комплекта за пластири, който се доставя с въздушния ви матрак
 • Използване на комплект от въздушни матраци на трети страни, който можете да закупите онлайн
 • Използване на комплект за пластир за гуми за велосипеди
 • Използване на домашен пластир, направен от тънък пластмасов материал, като завеса за душ

Ако планирате да използвате комплект за пластири, просто следвайте инструкциите на производителя. Ако предприемете DIY-подход, може да се наложи да импровизирате малко, в зависимост от размера и тежестта на теча, както и от материала, който използвате за пластира.

Най-общо казано, ето как да започнете да прилагате лепенка върху течащ въздушен матрак:

 1. Изпуснете напълно въздушния матрак и го затворете затворен.
 2. Уверете се, че течният участък е напълно чист и сух.
 3. Регулирайте матрака, за да сте сигурни, че течният участък е на равна повърхност и напълно изложен.
 4. Нанесете пластира върху засегнатата област, като се уверите, че има поне половин инч покритие около всички страни на теча.
 5. Ако използвате лепенка в стил превръзка, самият пластир трябва да е залепващ и може да бъде поставен директно върху течащата област.
 6. Ако използвате по-прост пластир, ще трябва да нанесете силно лепило или лепило по периметъра на пластира преди нанасяне.
 7. След като пластирът бъде поставен, поставете върху него тежък, плосък предмет, за да сте сигурни, че краищата му не се свиват.
 8. Оставете пластира да изсъхне поне 8 часа.
 9. Внимателно надуйте матрака, тествайки за течове.

Следвайки тези инструкции, трябва да можете успешно да закърпите въздушния си матрак. След като бъде поправен, не забравяйте да проверявате често пластира, за да сте сигурни, че не се отлепя. Може да се наложи да повторите процеса, ако уплътнението на пластира отслабне и започне да тече отново.

често задавани въпроси

Как намирате теч във въздушен матрак?

Най-добрият начин за локализиране на теч е да нанесете сапунена гъба върху повърхността на напълно напомпания матрак. Внимавайте за всички области, където се образуват и растат мехурчета, което показва възможно изтичане. Като алтернатива можете напълно да надуете матрака и просто да слушате звука на излизащия въздух. Можете също така да потопите матрака във вода, за да търсите избягващи мехурчета, въпреки че това е непрактично с голям матрак.

Как се оправя въздушен матрак без лепенка?

Ако нямате пластир, ще трябва да направите свой собствен. Най-добрите материали за използване са тънки, гъвкави пластмасови материали, като облицовки за завеси за душ. Нарежете пластир, за да съответства на размера на течащата зона, като се уверите, че има около половин инч материал от всички страни на отвора. Изберете лепило и покрийте с него периметъра на пластира. Изпуснете напълно въздушния матрак, почистете и подсушете засегнатата област, поставете пластира и го оставете да изсъхне напълно, за да образува плътно уплътнение.

Как да поправите течащо уплътнение или уплътнение?

Ако течът на въздушния матрак идва от самото уплътнение, поправката може да е по-трудна. Ако имате ръководство за собственика на матрака или можете да го намерите онлайн, първо проверете това, за да видите дали е описана корекция. В много случаи трябва да се замени изцяло уплътнението.

Как да поправите течащ шев?

Ако изтичането ви идва от шев, подходът за корекция обикновено няма да работи. Вместо това можете да използвате пистолет за горещо лепило или лепило с висока якост, за да запечатате дупката. Ако това е голяма разкъсване, може да се наложи да сгънете околния материал върху себе си, като залепите страните заедно. Бъдете много внимателни, когато използвате пистолет за горещо лепило, тъй като топлината на металния връх може да разтопи повърхността на въздушния матрак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector