Menu Close

Как да поправим увиснал матрак

Не е ли матракът ви толкова удобен, колкото преди? Забелязали ли сте някакво увисване в зоните, на които най-много спите? Тази статия ще обсъди как да поправите провисналия матрак и кога е време да си купите ново легло.

Провисването е едно от най-честите оплаквания от собствениците на матраци. Всички матраци ще провиснат в крайна сметка и този ефект ще окаже значително влияние върху усещането и комфорта на леглото. За щастие има няколко неща, които собствениците на матраци могат да направят, за да минимизират ефектите от провисването.

Как да поправим провиснал матрак

За съжаление наистина не можете да „поправите“ провисналия матрак. Единственото истинско решение е да го изпратите на производителя за ремонт или да го замените изцяло.

С това казано, има няколко неща, които собствениците на матраци могат да направят, за да минимизират ефектите от провисването . Тези стратегии се различават по ефективност, в зависимост от възрастта на матрака и тежестта на провисването. Ето няколко стратегии, които можете да опитате:

1. Използвайте матрак

Закупуването на матрак може да ви помогне да спите по-удобно на матрак, който е провиснал. Както подсказва името, матраците се поставят просто върху леглото ви, предлагайки допълнителен слой комфорт върху съществуващия матрак.

Матраците се продават поотделно като аксесоари и обикновено се отличават с 2 до 5 инча пяна, латекс, вълна, пух, алтернатива на пух или пера. В случай на противодействие на провисването на матрака, по-дебелите топери, изработени от по-плътни материали, са най-добри.

Добрият матрак може да помогне за намаляване на ефекта от провисналия матрак, като осигури по-равномерна повърхност за сън. Топерите са популярна опция за хора, които все още не са готови да закупят нов матрак, но искат да подобрят комфорта на съществуващото си легло. С други думи, матракът няма да оправи провисналия матрак, но това е достъпна временна мярка за подобряване на вашия комфорт.

2. Завъртете матрака

Освен ако производителят не препоръча специално това, повечето матраци трябва да се въртят редовно. Чрез завъртане на матрак, смяна на крака и главата на леглото, можете значително да удължите живота му. Редовното въртене на леглото ще помогне да се предотврати преждевременно увисване. Правенето на всеки три до шест месеца е добро правило.

Ако матракът ви вече е провиснал, въртенето му все още може да помогне. Прекомерното увисване има тенденция да се появява в зоните на матрака, които са подложени на най-голям натиск от тялото на спящия. Това обикновено са зоните около бедрата и раменете. Въртенето на вашия матрак позволява на по-тежките части на тялото ви да почиват върху участъци от матрака, които все още не са увиснали.

Забележка: Повечето матраци не трябва да се обръщат, освен ако това не е специално препоръчано от производителя. Повечето съвременни матраци са проектирани да бъдат едностранни, така че обръщането им като цяло ще доведе до лош комфорт и увеличен шанс за повреда на леглото.

3. Сменете фондацията

В много случаи основата на леглото ви може да допринесе за преждевременно увисване на матрака. Основите с по-малко от шест крака често могат да причинят преждевременно провисване, тъй като около центъра на матрака има по-малка опора. По същия начин основите, които използват ламели, също могат да причинят проблеми с провисването, особено в областите, които попадат между опората на ламелите. По-старите основи също могат да се износят с течение на времето.

Типът фон дьо тен, който е най-подходящ за вашия матрак, зависи от няколко фактора. Най-добре е да се консултирате с производителя на вашия матрак за указания относно стила на основата, който трябва да използвате. Много производители определят минимално допустимото разстояние между поддържащите ламели, което също често влияе върху гаранцията на вашия матрак.

4. Използвайте допълнителни възглавници

Като временна мярка за противодействие на провисването, някои хора използват допълнителни възглавници, поставени в зоните, където матракът е провиснал. Някои обичат да спят с възглавница под бедрата, гърба или краката си. За тази цел възглавниците с добро задържане на формата са най-добри.

Някои ръководства предлагат да поставите възглавници под самия матрак, за да подпомогнете подпирането на провисналите места. Не препоръчваме тази стратегия, тъй като тя може да ускори стареенето на матрака, като предотврати равномерната подкрепа.

5. Проучете гаранционното покритие

Ако матракът ви е провиснал, определено си струва да проверите условията на гаранцията на вашия производител. Ако повредата е причинена от покрита причина, може да успеете да ремонтирате леглото си или дори да го замените от производителя.

Какво причинява провисване на матрак?

Увисването обикновено е резултат от нормалното износване на матрака ви. Материалите от пяна, използвани в матраците, са склонни да омекват с течение на времето, тъй като са изложени на значителен натиск всяка вечер от тялото на спящия. С течение на времето това постепенно омекотяване на пяната води до усещане за увисване и по-малко равномерна подкрепа.

При innerspring и хибридните матраци увисването също е често срещано явление. Използваните в тези легла метални намотки са склонни да губят напрежение с течение на времето, докато комфортните слоеве омекват, което води до по-малко твърда опора в проблемните зони.

Провисването обикновено се случва в областите, които са изложени на най-голям натиск. Обикновено това включва области, които поддържат бедрата и раменете.

Увисналият матрак ще осигури неравномерна опора, която може значително да намали комфорта и качеството на съня.

Кога да смените матрака си

Ако матракът ви е провиснал, може да се наложи да бъде сменен. Стратегиите, описани в тази статия, имат за цел да осигурят временни подобрения за провисналия матрак, но те няма да решат основния проблем.

Обикновено матраците трябва да се сменят на всеки 6 до 10 години. Ако вашият матрак започне да провисва прекомерно, той трябва да бъде заменен възможно най-скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector