Menu Close

Как да оправим скърцащо легло

Повечето от нас се нуждаят от спокойна и тиха среда, за да получат спокоен сън. Но понякога нежеланите шумове могат да ни накарат да се мятаме. В този случай скърцащото легло е най-лошият сценарий: шумовете от леглото ни пречат да заспим дълбоко, докато мятането и обръщането само задълбочава проблема. Но какво причинява леглото да скърца и как можете да го поправите?

Как да оправим скърцащо легло

Поправянето на скърцащо легло започва с идентифициране откъде идват шумовете, след което се стремим да разрешим проблема, използвайки решение „направи си сам“. Ето ръководство стъпка по стъпка как да спрете леглото да не скърца.

1. Идентифицирайте източника

Първо ще трябва да разберете откъде идват шумовете. Има три основни възможни източника за шумовете, които чувате: самият матрак, пружината на кутията или рамката / основата на леглото.

Изцяло дунапренените матраци няма да предизвикат скърцане, така че ако имате такъв, е безопасно да приемете, че шумът идва от основата. Innerspring и хибридните матраци са по-податливи на шум, поради техните метални пружини. Ако имате вътрешно изворно или хибридно легло, просто свалете матрака от рамката на леглото и го поставете на пода. Легнете върху него и се придвижете, за да проверите за звуци. Ако матракът вдига шум, тогава проблемът е в металните пружини на вашия матрак.

Ако самият ви матрак вдига шум, вероятно ще трябва да го замените. Може да успеете да се консултирате с производителя за гаранционно покритие, но е малко вероятно този проблем да бъде покрит от повечето гаранции.

Ако това е кутия пружина, която вдига шум, вероятно идва от металните намотки. В тази ситуация е най-добре просто да си купите нова кутия пружина. Можете също така да помислите дали изводната кутия изобщо е необходима, тъй като много по-нови матраци не изискват – и дори могат да бъдат повредени от тях.

Ако шумът е рамката на леглото или основата, тогава има много техники за „направи си сам“, които можете да опитате, както е посочено по-долу.

2. Затегнете ставите

Повечето рамки и основи на леглото се държат заедно чрез фуги, обикновено свързани с метални болтове или винтове. Тези зони са много често срещан източник на пискливост, така че това е добро място да започнете, опитвайки се да предотвратите прекомерен шум от леглото ви.

За да започнете, просто затегнете всички фуги на рамката на леглото, като използвате гаечен ключ или отвертка. Можете също така да помислите за добавяне на пластмасови шайби, за да постигнете по-плътно прилепване, без връзката метал върху метал, която често причинява скърцане.

Тествайте отново за шумове. Ако проблемът продължава, преминете към следващата стъпка.

3. Смажете ставите

За метални рамки на легло или всяка основа с метални болтове или винтове, прилагането на смазване може да помогне. Продукти като WD-40 могат лесно да се нанасят върху ставите, което често намалява шума.

Ако затягането и смазването на ставите на леглото не реши проблема, източникът на шума вероятно е другаде.

4. Омекотете рамката

В много случаи шумът може да бъде причинен от триене между матрака и рамката / основата на леглото. Ако случаят е такъв, добавянето на слой амортисьор между рамката и матрака (или рамката и пружината на кутията) може да помогне.

За да направите това, ще искате да съберете някои относително тънки материи, като стари чорапи, тениски, филц или кухненски кърпи. След това подредете основата или рамката на леглото с тъканта и поставете матрака обратно отгоре. Това трябва да намали триенето и скърцането.

Следвайки тези стъпки, трябва да можете да идентифицирате източника на шума и да се надявате да разрешите проблема. Ако шумът продължава, ето няколко други неща, които да опитате:

  • Поставете подложки за мебели към краката на рамката на леглото, за да намалите шума между рамката и пода.
  • Намалете колебливостта, като гарантирате, че леглото ви е равномерно с пода. Ако е необходимо, добавете допълнителна подложка под определени крака, за да изравните нещата.
  • Ако рамката на леглото има колела, използвайте чаши за колела, за да намалите движението и шума. Като алтернатива просто премахнете колелата и използвайте мебелни накладки.
  • Идентифицирайте зоните, където има контакт дърво върху дърво, което може да причини шум. Внимателно нанесете тънък слой пчелен восък (или восък за свещи) върху засегнатата област, за да намалите триенето.

Какво причинява леглото да пищи?

Скърцане или други нежелани шумове могат да дойдат от самия матрак, от пружината на кутията, от рамката или от няколко източника наведнъж. По принцип е най-добре да тествате всеки компонент поотделно, за да определите причината за проблема.

Моделите матраци Innerspring и хибридни често скърцат повече, когато остареят. Шумът идва от металните намотки, използвани в тези модели, които могат да се трият все повече и повече, тъй като намотките се износват. Матраците от изцяло пяна и изцяло латекс, от друга страна, няма да скърцат, тъй като нямат метални компоненти.

Бокс пружините ще скърцат по същата причина като вътрешните матраци: Те използват стотици метални намотки, които могат да се трият повече, докато се износват. Както матраците, така и бокс пружините, които скърцат, обикновено ще трябва да бъдат заменени.

В случай на рамки за легло и основи, източникът на прекомерен шум обикновено се дължи на триенето между компонентите. Дървените ръбове на пружината на кутията могат да се търкат в рамката на основата. Или съединенията, свързващи компонентите на рамката, могат да бъдат неправилно затегнати, причинявайки прекомерно триене и шум.

Друга по-рядко срещана възможност е, че скърцането може да бъде причинено от триене между леглото и пода или околните стени. В този случай проблемът обикновено се дължи на неравна основа (като колеблив крак) или липса на подплънки между леглото и пода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector