Menu Close

Как да махнем миризма и петна от матрак

Инциденти се случват, но не е нужно да съсипват матрака ви. Независимо дали става въпрос за спукана пелена, която се разпилява върху матрака на детето ви, или урина от домашни любимци, оцветяваща леглото ви, най-добре е да го почистите възможно най-бързо.

За щастие всичко, от което се нуждаете, са няколко общи домакински почистващи принадлежности. Ще разгледаме как да почистите урината от матрака, да предотвратите появата на петна и да премахнете миризмата на пикня от постелката си.

Как да почистите урината от матрак

Ако бързо хванете произшествието, този раздел е за вас. Ако урината вече е изсъхнала и е създала петна, преминете към следващия раздел.

 1. Съблечете леглото и поставете всичките си спални неща в пералнята възможно най-скоро.
 2. Съберете запаси. Ще ви трябват бял оцет, сода за хляб, вода, спрей, вакуум и няколко кърпи за почистване.
 3. Използвайки кърпа за почистване или хартиени кърпи, леко попийте влажните зони, за да попиете възможно най-много течност. Не търкайте и не търкайте матрака, тъй като това рискува да изтласка урината по-нататък в леглото.
 4. Създайте разтвор от половин вода и наполовина дестилиран оцет и го поставете в спрей бутилка.
 5. Напръскайте засегнатата област с оцетния си разтвор.
 6. Отстранете излишната влага отново с помощта на кърпи.
 7. Покрийте мястото с обилен слой сода за хляб.
 8. Оставете содата за хляб да седи на матрака възможно най-дълго. Препоръчваме поне 8 часа.
 9. Изсмучете сода за хляб и огледайте матрака, като проверите за признаци на петна и миризма на урина.
 10. Ако е необходимо, повторете стъпки от 5 до 9, докато миризмата и петна се премахнат напълно.

Този процес обикновено ще премахне миризмата на урина от матрака и ще предотврати трайни петна. Уверете се, че използвате много сода за хляб и му давате достатъчно време, за да попие цялата излишна влага.

Как да премахнете петна от урина от матрак

Ако петна вече са навлезли, преди да стигнете до процеса на почистване, може да се наложи да използвате по-тежък почистващ разтвор. За това ще ви трябва сода за хляб, водороден прекис и сапун за съдове.

 1. Създайте разтвор, като използвате 8 унции водороден прекис, 3 супени лъжици сода за хляб и 2 до 4 капки сапун за съдове или течен препарат за пране.
 2. С помощта на спрей бутилка нанесете разтвора обилно върху всякакви зацапани места, оставяйки сместа да попие.
 3. Изчакайте сместа да изсъхне. След няколко часа ще се образува твърд остатък от сода бикарбонат.
 4. Изсмучете сода за хляб и проверете дали петното остава.
 5. Повторете, ако е необходимо.

Този процес използва по-строг почистващ разтвор, който позволява напълно да попие в оцветената зона. Докато разтворът изсъхва и пероксидът се изпарява, урината се изтегля нагоре със содата за хляб. Това помага да се неутрализират както петна, така и миризми.

Имайте предвид, че пероксидът може да избели някои материали, така че може да искате да го тествате на малка, незабележима площ, преди да го използвате върху по-големи петна. Пероксидът може също леко да повреди или обезцвети материали като мемори пяна. Използвайте го пестеливо и не забравяйте да премахнете всякакви цветни постелки от зоната, за да избегнете избелване.

Как да изкарате миризмата на пикнята от матрак

Ако вече сте почистили матрака си, но той все още мирише на урина, има няколко различни неща, които можете да опитате.

Както е описано в нашето ръководство за почистване на матраци, простото разнасяне на сода бикарбонат върху матрака е изненадващо ефективно. Содата бикарбонат е уникална с това, че всъщност поема миризмите, а не просто ги маскира. Основното рН на содата за хляб помага да се неутрализират обикновено киселинните миризми на урината, докато склонността й да абсорбира течността помага да се изтегли останалата влага.

За най-добри резултати при неутрализиране на миризмите на урина във вашия матрак, разнесете тънък слой сода за хляб по цялата повърхност на матрака. Ако определена зона мирише по-силно, можете да използвате малко по-дебел слой сода за хляб. Оставете содата за хляб да престои непокрита за 5 до 10+ часа и след това я почистете с прахосмукачка. Повторете, ако е необходимо.

Друг вариант е да се използва оцетен разтвор, както беше обсъдено по-горе. Използвайте 50/50 смес от студена вода и дестилиран бял оцет. Можете също така да помислите за добавяне на няколко капки етерично масло, като лавандула или евкалипт, за да прикриете неприятните миризми. Нанесете го върху повърхността на матрака с помощта на спрей и го оставете да изсъхне напълно на въздух. След това използвайте сода за хляб, за да отстраните останалата влага и да неутрализирате силната миризма на оцет от почистващия разтвор.

Имайте предвид, че петна от домашни любимци може да изискват по-силен почистващ разтвор с ензими, които премахват трайните миризми. Това ще помогне на домашните любимци да не маркират отново територията си. Ензимни почистващи препарати могат да бъдат намерени в много магазини за домашни любимци.

Как да предотвратим бъдещи петна и миризми

Най-добрият начин да предотвратите натрупването на петна и миризми върху вашия матрак е да се гарантира, че той е правилно защитен. Препоръчваме да използвате висококачествен протектор за матраци – в идеалния случай, който е напълно водоустойчив.

Редовното миене на чаршафите и други спални принадлежности също може да ви помогне да предпазите матрака си от натрупване на неприятни миризми. Препоръчваме миене на чаршафи и калъфки за възглавници около веднъж седмично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector