Menu Close

Как да продам употребяван матрак

Ако сте решили да си купите нов матрак, вероятно се чудите какво да правите със стария си. За да компенсират разходите за нов, много хора избират да продават своите използвани матраци. Въпреки това, от всички битови предмети, които бихте могли да продадете употребявани, матракът е един от най-трудните. Ако се чудите как да продадете употребяван матрак, това ръководство разбива нещата стъпка по стъпка. Моля, имайте предвид, че ако вашият матрак е на възраст над пет или шест години, вероятно изобщо не си струва да се продава, тъй като средната продължителност на живота на матрака е около 7 години.

Процесът на продажба на използван матрак включва проучване на местните закони и разпоредби, определяне на цена, реклама на леглото ви и намиране на купувач. Ето ръководство стъпка по стъпка, за да се отървете от стария си матрак:

1. Приложими закони и разпоредби за изследване

Първо, разберете, че продажбата на употребявани матраци е предмет на много по-голяма регулация от повечето предмети от бита. В повечето части на САЩ е разрешено да се препродават употребявани матраци, но те трябва да отговарят на определени изисквания за етикетиране и / или обработка.

Законите за продажба на използвани матраци се регулират на държавно ниво, така че ще трябва да проверите за конкретни разпоредби във вашия район. Някои държави изискват матраците да бъдат санирани професионално, преди да бъдат продадени. Повечето държави изискват използваните матраци да бъдат правилно етикетирани като „използвани“. Други забраняват продажбата на употребявани матраци, но позволяват продажбата на определени компоненти на матрака. Други пък имат много малко, ако има такива, разпоредби.

Ако вашата държава позволява на търговците на дребно да продават употребявани матраци (повечето не), вижте дали във вашия район има магазини за използвани матраци. Ако е така, продажбата на леглото ви на търговец вероятно ще бъде най-лесният ви път. Няма да получите толкова много, колкото бихте продали директно на купувач, но ще има много по-малко неприятности.

2. Задайте цена

Ако сте установили, че е законно (и си струва времето) да продадете използвания матрак, време е да определите добра цена за него. Най-общо казано, справедливата пазарна цена за използван матрак ще бъде някъде около 20-30% от първоначалната стойност на дребно. Така например, ако първоначално сте платили $ 1 000 за матрак с мемори пяна, най-вероятно ще можете да го продадете за $ 200 до $ 300.

С това казано, различни фактори могат да повлияят на справедливата пазарна стойност на използван матрак:

 • На колко години е (3-годишен матрак може да донесе два пъти повече от 7-годишен матрак)
 • Колко често е бил използван (основно легло спрямо спалня за гости)
 • Физическото състояние на матрака, петна, видимо увисване и др.
 • Марка на матрака и отзиви
 • Предимства на продавача (включена доставка или само вземане)

3. Напишете Реклама

След това е време да напишете реклама, описваща използвания ви матрак. Искате да бъдете правдиви и честни за текущото му състояние, като същевременно подчертаете неговите точки за продажба. Опитайте се да включите цялата следна информация:

 • Марка и модел
 • Размер на матрака (ако не сте сигурни, измерете го и вижте нашето ръководство за размер на матрака)
 • Тип матрак (вътрешен извор, хибрид или изцяло пяна)
 • Използвани материали (пенопласт, пружини, латекс, мемори пяна и др.)
 • Тъкани, използвани в корицата
 • Възрастта на матрака
 • Използването на матрака (легло за гости спрямо основно легло)
 • Независимо дали сте използвали матрак протектор / подложка
 • Всички проблеми, които сте имали, или други подробности, които си струва да бъдат подчертани

Посочете цената си за запитване и дали вашата цена е твърда или не. Ако сте отворени за оферти, можете да споменете, че цената ви е „Или най-добрата оферта“ (OBO).

И накрая, ще искате да споменете къде се намира артикулът, дали можете да го доставите и дали ви е удобно хората да идват във вашия дом, за да го проверят. Не забравяйте да посочите и вашата информация за контакт.

4. Изберете пазар

След това ще трябва да изберете къде да рекламирате матрака си. В повечето случаи магазини като Craigslist или Facebook Marketplace ще бъдат най-добрият ви залог. Ето няколко опции, които да опитате:

 • Facebook Marketplace
 • Craigslist
 • Приложението OfferUp
 • Приложението LetGo
 • eBay Classifieds
 • Киджиджи (Канада)

Вероятно ще искате да изберете кой уебсайт или приложение е най-активен във вашия район. В повечето случаи това означава или Facebook Marketplace, Craigslist, или OfferUp / LetGo. Всички тези пазари са безплатни за продавачи, така че няма никаква вреда в списъците на множество места.

В повечето случаи пазарите за онлайн пазаруване като Amazon и eBay са непрактични за матраци, тъй като изискват от продавачите да изпращат своите артикули. Така че, вие ще искате да се придържате към местните фокусирани пазари, управлявани от пикапи.

5. Продайте своя матрак!

След като включите използвания матрак в Craigslist или друг използван местен пазар, е време да изчакате запитвания от потенциални купувачи. Ако седмица или две са минали без особен интерес, можете да опитате една от няколкото стратегии:

 • „Изтърсете“ или публикувайте в списъка си
 • Намалете цената
 • Променете заглавието на списъка, за да бъде по-привлекателно
 • Предложете да доставите артикула и подчертайте това (много хора не могат да вземат използван матрак)

В зависимост от населението на района и други фактори, може да се наложи да изчакате известно време, за да продадете матрака си. Използваните матраци обикновено не са много търсени, тъй като повечето хора предпочитат да купуват нови.

6. Помислете за даряване

Ако не можете да продадете матрака си или процесът ви се струва прекалено много, добра алтернатива е да дарите матрака си. Местните благотворителни организации като „Хабитат за човечеството“, „Репутация“ и различни религиозни организации могат да приемат използвани матраци в добро състояние. Приютите за бездомни са друга потенциална възможност.

Тъй като всяка благотворителна организация е различна, най-добре е просто да се обадите, за да видите кой може да приеме дарението ви. Не забравяйте да опишете точно леглото си и да ги уведомите дали можете да го доставите или ако искате да го вземете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector