Menu Close

Как да изпратим матрак

Планирате ли преместване в различни страни? Или искате да изпратите резервен матрак на приятел или член на семейството? Ако е така, може би си мислите за разходите и логистиката на изпращането на матрак.

Поради размера и теглото си, матраците са по-сложни и по-скъпи за транспортиране от повечето други предмети; това обаче не означава, че не може да се направи. С правилната подготовка и процес можете безопасно да вземете матрака си от точка А до точка Б

Това ръководство ще ви преведе през този процес, за да можете да разберете какво може да струва изпращането на матрак, дали всъщност си струва да го изпратите, конкретни стъпки, които трябва да следвате, за да подготвите матрака си за изпращане, и алтернативи на доставката на матраци.

Колко струва изпращането на матрак?

Няма определена цена за изпращане на матрак; обаче можете да очаквате да струва поне $ 300. При по-тежки или по-дълги ходове цената може да бъде два до три пъти тази сума. Действителната цена ще се определя от шепа променливи, които включват:

 • Докъде се изпраща матрака
 • В размера на матрака
 • Размерите на матрака
 • Колко бързо трябва да пристигне

Както очаквате, цената се увеличава с размера на матрака, разстоянието на доставка и ускорената доставка.

Освен базовата цена само за пренасяне на матрака от едно място на друго, има и други такси, които трябва да се вземат предвид, когато се изчисляват общите разходи за доставка на матрак. Някои от тези спомагателни разходи включват:

 • Цената на всички опаковъчни материали, включително кутия, лента и материал за опаковане и защита на матрака.
 • Застраховка, която предлага защита в случай, че матракът ви се загуби или повреди по време на транзит. Не се изисква застраховка, но ако матракът ви струва достатъчно, за да оправдае разходите за доставка, може да има смисъл да имате застраховка за всеки случай.

Заслужава ли си да изпратите матрак?

В много случаи не си струва всъщност да изпращате матрак. Ако най-ниската цена, която можете да очаквате за доставка, е около $ 300, тогава няма смисъл да изпращате матрак, който струва около тази сума или по-малко.

Разбира се, трябва да полагате дължимата грижа, като разберете какво ще струва доставката във вашата конкретна ситуация. След като имате конкретен номер, можете по-точно да прецените дали трябва да преминете с доставката. Някои въпроси, които могат да помогнат в този мисловен процес, включват:

 • Защо го изпращате? Помислете за спешността и необходимостта от изпращането на матрака, тъй като това ще повлияе дали всъщност си струва да платите.
 • На колко години е матракът? Имайте предвид, че повечето матраци имат продължителност на живота 5-8 години в зависимост от това как са изградени. Ако вашият матрак е вече на няколко години, може да няма смисъл да инвестирате няколкостотин долара, за да го изпратите. Същото важи и ако матракът показва явни признаци на износване.
 • Колко платихте за него първоначално? Доставката на матрак има много по-голяма стойност, ако сте се похвалили на луксозно легло, отколкото ако това е изгодна покупка. Друг начин да мислите по същия въпрос е да обмислите какво би ви струвало да замените матрака, вместо да го изпратите.
 • Ще бъдете ли по-добре обслужвани от нов матрак? Помислете дали настоящият ви матрак всъщност отговаря на вашите нужди от комфорт и подкрепа. Нов матрак легло в кутия може да бъде закупен онлайн на достъпна цена и с безплатна доставка, така че ако смятате, че е време за нов матрак, няма смисъл да изпращате стария си.

Доставка на матрак: Ръководство стъпка по стъпка

1. Вземете оферти и съберете информация

Някои сайтове ще ви кажат, че първата стъпка е да приберете матрака си в кутии, но това е рецепта за бедствие. В края на краищата вероятно ще искате да продължите да спите, докато не сте уредили всички подробности за доставката.

Поради тази причина първата ви голяма стъпка е да получите оферти от спедиторските компании. Първо получавайки оферта, можете да се уверите, че тя отговаря на вашия бюджет и наистина да определите дали доставката има смисъл във вашия случай.

С повечето компании можете да получавате оферти онлайн или по телефона. За да получите най-точната оферта, използвайте този контролен списък, за да сте сигурни, че разполагате с цялата необходима информация:

 • Адресът за вземане
 • Адресът на местоназначението
 • Дължината, ширината и височината на матрака (закръгляване, тъй като кутията ще добави към тези размери)
 • Теглото на матрака
 • Датата за вземане или връщане
 • Датата, когато се нуждаете от доставения матрак

Най-добрият начин да получите размерите на матрака си е да го измерите у дома. Ако нямате рулетка, можете да получите прогноза за дължина и ширина въз основа на стандартните размери на матрака.

 Размер на матрака  Размери
 Близнак  38 “х 75”
 Twin XL  38 “x 80”
 Пълна  54 “x 75”
 Кралица  60 “x 80”
 Крал  76 “x 80”
 Калифорнийски крал  72 “x 84”

 

Теглото на матрака варира значително в зависимост от неговата дебелина и вътрешна конструкция и материали.

 Размер на матрака  Диапазон на теглото
 Близнак  40 до 55 паунда
 Twin XL  45 до 60 паунда
 Пълна  50 до 75 паунда
 Кралица  60 до 110 паунда
 Крал  85 до 125 паунда
 Калифорнийски крал  85 до 125 паунда

 

Като цяло матраците с пълна пяна са най-леките, докато матраците с изцяло латекс и хибрид тежат повече. Ако знаете марката и модела на вашето легло, можете да се свържете с производителя или да погледнете на уебсайта им, за да видите дали е посочено конкретно тегло.

Ако ще изпращате рамката на леглото си, не забравяйте да отчетете добавения размер и тегло, когато съставяте тази информация за цената.

Когато потърсите оферта, попитайте за фактори, които могат да повлияят на цената. Ако имате гъвкава дата на доставка или сте готови да доведете матрака до точка на отпадане, това може да намали цената ви.

Има редица компании, с които можете да се свържете за оферта за доставка:

 • FedEx
 • Обединена услуга за колети (UPS)
 • UShip
 • GoShip
 • ТСОС Доставка
 • Товарни професионалисти

С някоя от тези компании не забравяйте да потвърдите колко дълго цитираната цена остава валидна. Можете да попитате и за съвпадение на цените или отстъпки.

Последното нещо, което трябва да потвърдите при получаване на оферта, е дали спедиторската компания има някакви специфични изисквания за опаковане на матрака и подготовката му за изпращане.

2. Опаковайте и кутия на вашия матрак

След като сте готови да подготвите матрака си за изпращане, първото нещо, което трябва да направите, е да съблечете леглото напълно. Ако изпращате рамката по пощата, разглобете я и съхранявайте всички малки части заедно.

Преди да поставите матрака в кутия, искате да го защитите. Можете да го направите с матрак, известен също като матрак протектор, въпреки че това се добавя с допълнителни разходи. Можете също да използвате фолио за свиване или балонче.

Следващата стъпка е да поставите матрака в картонена кутия. Ако има свободно място около матрака, напълнете го с опаковъчна пяна. След като матракът е здраво в кутията, залепете кутията с лепенка, като се уверите, че сте закрепили всички капаци и ъгли.

3. Координирайте пикапа или отпадането

Ако отвеждате матрака на място за сваляне, внимателно преместете кутията от дома си и в превозното средство, което използвате за транспортиране.

Ако спедиторската компания взима матрака, уверете се, че сте у дома в определеното време. Преди да пристигнат, разчистете пътека, така че да могат да извадят леглото от дома ви, без да повреждат други мебели.

За връщането или вземането е важно да получите потвърждение, което доказва, че притежанието на матрака е било прехвърлено на доставчика.

Алтернативи на изпращането на матрак

Ако се замисляте за изпращане на матрак, може да е полезно да обмислите алтернативите си.

Наемането на движещ се микробус е солидна възможност, ако трябва да транспортирате други предмети заедно с матрака си. Надстройването до по-голям фургон, в който се помещава матрак, ще струва повече, но все пак може да бъде по-рентабилно от изпращането на матрака поотделно.

Ако не сте готови да шофирате движещ се микробус, можете да използвате кораб за доставка. За тях поставяте предметите си в шушулката, която обикновено се съхранява на алея или на улицата пред дома ви, а компанията взима и премества шушулката в предварително уговорен ден. Както при движещия се микробус, тази опция има най-голям смисъл, ако премествате множество кутии или мебели.

Закупуването на нов матрак често е жизнеспособна алтернатива на изпращането на стария. Цената на матраците онлайн е спаднала през последните години, докато броят и качеството на опциите са се разширили. Има голяма полза от онлайн пазаруването на матраци и тези матраци почти винаги се предлагат с безплатна доставка, както и пробен период за сън, който ви позволява да тествате матрака с опцията да го върнете, ако не сте доволни. Ако тръгнете по този маршрут, можете да опитате да продадете стария си матрак или да го дарите на местна благотворителна организация.

Как компаниите за матраци компресират и изпращат матраци?

Процесът на доставка за компания за матраци е съвсем различен от този за отделно лице. Основната разлика е, че компаниите за матраци имат достъп до оборудване, което може безопасно да компресира матрак, без да уврежда материалите.

Със съвременната технология за компресиране дори матраците на основата на спирала могат да бъдат значително намалени по размер точно при тяхното производство. Този компресиран матрак е запечатан в пластмаса, което му позволява да запази компактната си форма и след това се поставя в кутия за доставка.

Въпреки че е все още тежка, кутията за доставка е с управляем размер, което позволява да бъде доставена до прага ви. Когато пристигне, всичко, което трябва да направите, е да занесете кутията в спалнята (която може да отнеме двама души) и да извадите опаковката. Матракът ще възвърне пълния си размер в рамките на няколко минути до няколко дни. В повечето случаи можете веднага да спите на матрака, въпреки че понякога може да ви бъде препоръчано да изчакате няколко часа, преди да използвате леглото.

Тъй като матракът се компресира веднага след направата му, някои летливи органични съединения (ЛОС) от производството се улавят в пластмасата. Тези ЛОС могат да издават лек мирис, когато отрежете пластмасата за първи път, но обикновено се счита, че са безвредни. Докато спалнята ви е сравнително добре вентилирана, тази „нова матрачна миризма“ трябва да избледнее в рамките на няколко часа или най-много няколко дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector