Menu Close

Как да изхвърляте матрак

Докато пазаруването на нов матрак може да бъде разочароващо, всеки собственик на матрак неизбежно достига точката, в която е ясно, че е време да се изравнява. Някои хора решават да сменят матрака си, защото се интересуват от нов модел или тип матрак, а други хора търсят нов матрак, защото изискванията им за комфорт са се променили с течение на времето поради фактори като възраст, загуба или наддаване на тегло и / или наранявания. Въпреки това, дори някой, който не се интересува особено от други матраци, ще трябва да замени матрака си в крайна сметка.

Има редица различни начини да се отървете от използван матрак, от рециклиране до дарение до изхвърляне. Методът, който е подходящ за вас, зависи от редица различни фактори, особено от състоянието на матрака, къде се намирате и кои съоръжения са в близост, като предлагате какви видове услуги за изхвърляне и дарение.

Ще разделим различните методи за изхвърляне на матраци, как да изберем най-подходящия за вас и как да извършим работата по изхвърлянето.

Как да разбера дали съм готов за нов матрак?

Първи неща първо: откъде знаете, че е време да вземете нов матрак?

Общият консенсус е, че матраците трябва да се сменят средно на всеки 8 години.

Някои видове матраци обаче са склонни да издържат по-дълго от други. Например, хибридните матраци с вътрешна пружина обикновено се нуждаят от подмяна по-рано, на около 6 години, докато обикновените матраци с вътрешна пружина могат да издържат до 10 години (и дори по-дълго, ако са двустранни). Междувременно матраците с мемори пяна и латекс могат да издържат до 15 години с правилната грижа.

Тези цифри са само средната продължителност на живота на всеки тип матрак: някои отделни матраци могат да издържат по-малко време от средното за матрака им, докато някои могат да издържат по-дълго. Продължителността на живота на матрака може да варира значително в зависимост от фактори като дизайна на матрака, материалите, от които е направен, колко добре се грижите за него и на каква атмосфера е изложен във вашата спалня.

Най-добрият и точен начин да разберете дали матракът ви трябва да бъде заменен е как се чувствате и какъв вид почивка получавате, когато спите на него. Все още ли получавате подкрепата и комфорта от матрака, който сте получили от него в миналото?

Подписва, че матракът ви трябва да бъде заменен
Износвам
Промени във вашето качество на съня
Отпускане Събудете се с чувство на умора или болка
Бучки Трудно се настанете удобно
Хамак Способни да усещате движенията на партньора си повече, отколкото преди
Намотки, които се усещат през горната част на матрака Повишена трудност при падане или задържане на сън
Шумни извори Звуците ви карат да се събуждате, когато вие или вашият партньор се движите наоколо

 

В допълнение, някои промени в живота могат да наложат промяна в матрака. Например, ако се преместите при партньор или добавите средно голям до голям домашен любимец (като куче) към нощния си режим на сън, по-старият матрак може да бъде по-засегнат от новото разпределение на теглото и може да не е в състояние да осигури същото ниво на подкрепа.

След като сте решили, че е време за нов матрак, пазарували сте и сте избрали новия си модел и сте готови да го приберете вкъщи, има една последна пречка: какво правите със стария си матрак?

Даряване на вашия матрак

Много хора избират да дарят своите матраци, вместо да ги изхвърлят. Това е чудесна възможност да направите нещо значимо за хората в нужда, като същевременно освободите място за новия си матрак.

Много е важно обаче да запомните, че не всички матраци са годни за дарение.

Въпреки че има много причини, поради които хората решават да си купят нов матрак, някои матраци се изхвърлят, защото са много износени и / или вече не се използват. Тези матраци не трябва да се даряват.

Също така, поради притока на по-висококачествени, по-достъпни легла и поради регулаторни и санитарни проблеми, стандартите се повишиха в благотворителни организации и приюти, що се отнася до годността на матраците за дарение. Внасянето на матрак под номинала, освен грубо, обикновено ще бъде загуба на време за вас и за работливия персонал и доброволците в тези организации.

И така, как да разберете дали вашият матрак е в достатъчно добра форма, за да бъде дарен?

Всяка благотворителна организация, организация и подслон има свои собствени стандарти за това, което е приемливо за дарения матрак. Има обаче няколко стандартни насоки:

 • Нападения: Въпреки че това трябва да се разбира от само себе си, не дарявайте никакви матраци с всякакви нападения, особено когато става въпрос за дървеници и плесени. Дори ако сте почистили матрака си на повърхностно ниво, след като сте открили дървеници, плесени или други форми на живот, обитаващи матрака, тези нападения често се коренят дълбоко в матрака. Трябва да помислите за всеки матрак, от който се освобождавате след заразяване, неподходящ за дарение.
 • Основни структурни проблеми: Проблеми като счупени, стърчащи или огъващи се намотки могат да направят матрака неизползваем. Ще забележите тези проблеми при последното заспиване на матрака си и те често се виждат отвън. Структурните проблеми, произтичащи от износване, като прекомерно провисване, неравномерно сглобяване и големи, постоянни вдлъбнатини също могат да направят матрака неподходящ за предаване на някой друг.
 • Разкъсвания, сълзи и дупки: Не дарявайте матрак с големи, очевидни разкъсвания, разкъсвания или дупки. Това включва незавършени шевове и големи уплътнения, но също и малки дупки (като тези от ухапване от куче или нокът или изгаряне на цигара). Също така трябва да се уверите, че покритието на матрака е здраво закрепено, преди да дарите.
 • Петна: Матраци с петна не трябва да се даряват. Това включва както големи, така и малки петна от всяко вещество, както и очевидно, трайно обезцветяване от употреба с течение на времето.

  Ако обаче имате матрак с малки петна, петна или други проблеми, които смятате, че почистването със собствени ръце може да отстрани, можете да използвате следните трикове, за да се опитате да ги премахнете и да поднесете матрака си до тютюн за дарение.

  1. Прахосмукачка: Това може да звучи налудничаво, но прахосмукачката на горната и страничната част на матрака може да направи чудеса за премахване на космите от домашни любимци и пърхота, човешката кожа и прах (както и всички останали трохи и парченца, попаднали върху вашия матрак). Най-добре е да направите това с по-малък или ръчен вакуум, ако имате такъв, но обикновеният вакуум ще свърши работа.
  2. Spot Clean: Ако имате матрак с едно или повече малки петна, можете да опитате почистване на място. Има няколко начина да направите това. Можете да използвате нетоксичен ензимен почистващ препарат, за да разградите химически петното.

   Ако искате да направите повече „Направи си сам“, използвайте комбинация от водороден прекис, течен сапун за съдове и сода за хляб. Смесете комбинацията в бутилка с пулверизатор и нанесете върху петната и след това изсушете с мокър, след това чист парцал.

   Трети вариант е да комбинирате лимонов сок и сол, докато сместа стане гъста и да нанесете върху петното. Оставете го да престои около 45 минути до един час (в зависимост от размера на петното) и след това избършете с чист парцал.

Миризми: Въпреки че хората понякога могат да бъдат „невътрещи” от миризми в собствения си дом, особено силна миризма на матрак трябва да бъде забележима за вас. Когато се съмнявате, обадете се на трета страна, за предпочитане на тази, с която не живеете, за да направите тест за подушаване. Ако установите, че матракът има лека миризма, можете да опитате да поръсите слой сода бикарбонат върху повърхността и да го оставите да престои няколко часа. След това изсмучете сода за хляб и след това, ако е възможно, оставете матрака да проветрява навън. Ако миризмата остане, трябва да преосмислите подаряването на матрака.

Като цяло, да разберете дали вашият матрак отговаря на стандартите за дарение е въпрос на здрав разум.

Уверете се, че матракът е конструктивно здрав, чист и без никакви нашествия или миризми. Матракът няма да помогне на никого, ако не може да се използва. Помислете дали бихте искали да получите матрака си като дарение. Ако не, тогава помислете за други опции.

Ако смятате, че леглото ви е в добра форма за дарение, тогава това е страхотно! Можете да преминете към избора на правилното място за дарение.

По-големи организации

Тези организации са национални или многонационални, със заведения в цяла Северна Америка, а понякога и по целия свят.

 1. Goodwill : Goodwill е мрежа от неправителствени организации, базирани в общността, която продава дарени предмети в магазини за спестовност. Тези продажби финансират образователни, обучителни и работни програми за хора с бариери пред заетостта, като хора, които са намалени, хора с увреждания и хора с ограничена трудова история. Участниците в общностните програми за добра воля също често получават ваучери за магазините на Goodwill. В Съединените щати и Канада има 162 местни репутации и всяко място има свои собствени политики относно това какво приемат и дали предлагат домашен транспорт. Няколко места приемат матраци в добро състояние, докато други не. Свържете се с местната Goodwill, за да видите дали те са отворени за дарения за матраци.
 2. Хабитат за човечеството : Хабитат за човечеството е организация, която работи по целия свят, помагайки на хората да получат достъпни и устойчиви жилища, често чрез изграждане на нови жилища, или рехабилитация или запазване на съществуващи жилища. Подобно на Goodwill, те оперират верига от магазини за спестовност, наречена ReStore, чиито продажби отиват изцяло за финансиране на строителни и жилищни проекти на Habitat. Също като добрата воля, местата в ReStore варират в зависимост от това какво могат да приемат и дали могат да предложат домашно вземане – особено що се отнася до матраци. Свържете се с най-близкото ви местоположение в ReStore за техните указания за дарения.
 3. Асоциация на мебелните банки на Америка : Асоциацията на мебелните банки на Америка или FBA е мрежа от мебелни банки, която осигурява мебели на ниски или без разходи за общности с недостатъчно обслужване и хора, живеещи в бедност. Те имат над 80 банки за мебели в САЩ и обикновено приемат матраци в добро състояние (т.е. без структурни проблеми, дървеници, сълзи или петна). Общото им правило е, че те ще дойдат и ще вземат вашия матрак с приемлив клас, ако живеете в рамките на 20 мили от местоположението на една от техните мебелни банки – въпреки че някои места за мебелни банки може да се движат по-далеч. Ако можете сами да отнесете матрака до мебелна банка и той е в подходящо състояние, те трябва да го приемат, но не забравяйте да се обадите предварително. Можете също така да проверите сестринската им организация, Мебелни банки в цяла Америка, която предоставя подобна услуга.
 4. Католически благотворителни организации : Католическите благотворителни организации оперират по-малки благотворителни организации в целия САЩ, по-специално помагащи на деца, бежанци, хора без домове, хора с увреждания и хора с по-ниски доходи. Техните програми са за хора с всякаква (или никаква) религиозна принадлежност, а не само католици. Те специално управляват редица програми за жилища и приюти и на определени места често се нуждаят от легла в подходящи условия за дарение (особено двойни и пълни легла). Проверете уебсайта им, за да видите дали има програми, които се нуждаят от матраци близо до вас. Често те също ще осигурят пикап.

Местни дарения

Може да искате да пропуснете по-големите организации и да отидете направо на местно ниво. Като цяло, по-големите организации са склонни да имат по-строги политики срещу приемането на матраци, както от регулаторни, така и от съображения за съхранение. Има много начини да намерите местни колективи, организации с нестопанска цел и по-малки организации, които ще вземат вашия матрак и ще го използват, за да помогнат на местно ниво във вашата общност.

Ако не сте запознати с местната сцена за помощ, един основен ресурс за намиране на правилното място за вашия матрак е Donationtown.org. Donation Town е един от най-добрите онлайн ресурси за намиране на място, където да дарите матрака си за благотворителност. Те предоставят напълно безплатна база данни за благотворителните организации във вашия район, които могат да приемат матрака, с подробности относно това дали предоставят услуги за вземане на дарения или не. Ако искате да дарите своя матрак, разгледайте базата данни на Donation Town, за да намерите подходяща благотворителна организация.

Можете също така да дарите директно на местен приют. Бързото търсене в Google трябва да ви даде списък с контакти за вашите местни приюти, включително приюти за бездомни и приюти за общо население, специално за младежи, жени и деца. Можете също да търсите в обширна база данни за подслони чрез United Way. Проверката на уебсайта на приюта (или, по-ефективно, извикването им) ще ви уведоми дали те се нуждаят от вашия матрак или не.

Подарявам

Ако не можете да намерите организация или благотворителна организация, на която да дарите матрака си, винаги има възможност да го подарите директно на някого.

Можете да започнете, като публикувате от акаунтите си в социалните медийни платформи и разпитате приятели, семейство и познати във вашата мрежа. Хората, за които може би дори не сте се сетили, може да се нуждаят от легло или да имат употреба или място за резервно.

Можете също да използвате локализирани платформи за социални медии като Facebook Marketplace, NextDoor и Freecycle, както и всички пощенски списъци на ListServe, в които може да се намирате, за да рекламирате матрака си. Уверете се, че сте посочили, че е напълно безплатно, а също и да сте наясно точно какъв размер е и в какво състояние е (за да не губите времето си и времето на бъдещите нови собственици на матраци, ако не е подходящо.) Предоставете размери и снимки, ако е възможно.

Можете също така да помислите за поставяне на флаери в местни училища, кафенета, читалища или, ако е приложимо, университети. Отново не забравяйте да посочите размера, състоянието и размерите на матрака.

Рециклиране на вашия матрак

Ако не можете да намерите подходящо място за дарение на матрака си или матракът ви вече не е подходящ за спане, следващото най-добро нещо е рециклирането. Близо до 20 милиона матраци се навиват на сметища всяка година, като всеки матрак заема до 40 кубически фута пространство. Това допринася значително за масата на депата, което създава значителни екологични и екологични проблеми, както и опасни условия за работниците по целия свят.

Около 80 до 90 процента от повечето матраци могат да бъдат разбити и рециклирани. Законите, регламентите и стандартите за рециклиране обаче се различават значително в зависимост от щатските, окръжните и дори отделните градски и градски наредби.

На повечето места обаче има два основни начина да рециклирате матрака си.

Местни центрове за рециклиране

Някои центрове за рециклиране приемат матраци такива, каквито са. Въпреки че може да отнеме известно търсене, много райони имат поне едно съоръжение за рециклиране в общата околност, което ще приеме цял матрак. Някои съоръжения дори сключват договор с компании, за да вземат матраци и да ги рециклират за вас срещу малка такса за обслужване (което обикновено не надвишава 40,00 долара). Някои държави (по-специално Кънектикът, Роуд Айлънд и Калифорния) имат закони, които правят рециклирането на матраци и вземат безплатно или много евтино чрез разширени програми за отговорност на производителя (EPR).

Ако имате проблеми с намирането на съоръжения за рециклиране, които ще вземат матрак, има няколко много полезни бази данни, с които можете да се консултирате.

 • Bye Bye Mattress: Тази база данни, управлявана от Съвета за рециклиране на матраци, е специфична за разрешените от EPR държави (както е споменато по-горе, Кънектикът, Род Айлънд и Калифорния.) Ако живеете в един от тези щати, проверете този уебсайт за ресурси за това как да намерите минимална такса или безплатно да вземете програма за рециклиране на вашия матрак.
 • Earth 911 : Уебсайтът на тази организация е домакин на една от най- обширните бази данни за рециклиране в Северна Америка, с над 100 000 списъка на съоръжения в САЩ и Канада. Можете да търсите специално за съоръжения, които приемат матраци, най-близки до вашия пощенски код, и можете да филтрирате по фактори като дали те начисляват такса или не, или предлагат или не. Можете също така да получите достъп до базата данни чрез тяхната гореща линия, 1-800-CLEANUP.
 • Общински офиси: Много градове имат общински служби, които се занимават на местно ниво с боклука и рециклирането. Конкретният отдел, който се занимава с тези проблеми, може да бъде наречен различни неща на различни места. Потърсете конкретния си град (или по пощенския си код), за да видите кой общински отдел отговаря за боклука и рециклирането. Възможно е вашият конкретен град да няма програма за рециклиране, но много градове имат. Обадете се в местната общинска служба, за да получите информация къде и как да рециклирате матрак.
 • Местни жилищни съоръжения: Ако все още имате проблеми с намирането на място за рециклиране на матрака си, помислете дали да не се свържете редовно с местни фирми, заведения и съоръжения, които приютяват хора за една нощ. Това включва университети, хотели и болници, наред с други. Тъй като тези съоръжения имат нужда от изхвърляне на матраци по-висока от средната, много от тях имат взаимоотношения с местните съоръжения за изхвърляне на матраци и може да са в състояние да ви отведат в посока към център за рециклиране, който приема матраци.

Направи си сам рециклиране

В някои случаи може да не успеете да намерите съоръжение, достатъчно близо до вас, което да приема цели матраци, или да не успеете да транспортирате цял матрак до съоръжение, което не предлага услуга за взимане. В този случай все още нямате тотален късмет: все още може да има опции за рециклиране!

 • Разбийте сами матрака и пружината на кутията и рециклирайте частите. Ако разполагате с време, място и инструменти, можете лесно да раздробите матрака си на рециклируеми части, които някои центрове за рециклиране, които не приемат цели матраци, могат да приемат вместо това. Не забравяйте да се обадите в местните съоръжения за рециклиране, за да сте сигурни, че те приемат материалите, преди да се покажете или да поставите вашите матрачни материали с редовното си рециклиране.

  Ако вашият матрак има пружини, можете също да отидете в местен дилър за скрап: мнозина всъщност ще ви платят, за да свалите метални пружини от ръцете си.

 • Повдигнете матрака си нагоре: Ако сте особено коварен домашен майстор, друга възможност е да подхванете матрака си или части от матрака си. Това означава повторно използване на матрака (или някои от неговите материали) по различни начини.
  • Градина и на открито: Много части от матрака могат да се използват в градинарството. Пролетта от дървена кутия може да бъде разбита и използвана като компост или мулч за озеленяване, или може да се поддържа цяла и да се използва като повдигнато градинско легло за зеленчуци, билки или цветя.
  • Домашен ремонт: Матрачна пяна, плат и подплатен материал могат да се използват като подложка, изолация или дори защитни одеяла за мебели по време на преместване.
  • Арт проекти и декор: Има много, много видове произведения на изкуството и уникален декор за дома, които могат да бъдат направени от части от счупен матрак. От шкаф за вино, направен от преустроени стоманени извори до легла за кучета със стари подложки за матраци до рафт за книги с легла, матраците определено могат да живеят втори живот, ако сте достатъчно хитри.

Изхвърлете матрака си

В някои случаи може да не успеете да дарите или рециклирате матрака си. Може да е, че вашият матрак не е годен за дарение или не можете да намерите център за рециклиране достатъчно близо, който да го вземе. По каквато и да е причина, не можете да дарите, подарите, рециклирате или преработите матрака си, винаги има възможност да го изхвърлите.

Често обаче не е толкова просто, колкото просто поставяне на матрака на бордюра. Много щати, градове и градове имат специфични наредби и правила за изхвърляне на матраци, някои от които забраняват поставянето на цял матрак в кошчето. На тези места матрак с ограничение може да не бъде взет в деня на боклука и може да доведе до билет или глоба.

Правилата относно изхвърлянето на боклука варират и можете да намерите правилата за вашия щат и град с бързо търсене в Google. Ако живеете в район, където всъщност можете да изхвърлите матрак с редовното си боклук, не забравяйте да прочетете внимателно всички допълнителни правила, за да избегнете глоби и / или отказ за вземане. На повечето места ще трябва да увиете матрака си в пластмаса, а на някои места ще трябва да увиете матрака в специално изработена пластмасова торба за матраци. За да бъдете в безопасност, покрийте матрака си с пластмаса (или пластмасова торба за матраци) и го запечатайте с опаковъчна лента.

Някои общини имат допълнителни правила и разпоредби, когато става въпрос за изхвърляне на матрак. На някои места има месечен двуседмичен „тежък ден на боклука“, специално предназначен за изхвърляне на големи предмети като матраци. Някои отдели за управление на отпадъците също имат правила срещу изхвърлянето на множество артикули в насипно състояние (в случая матраци) наведнъж.

За тези, които изобщо не могат да обуздаят матрака си, има няколко други опции.

 1. Използвайте услуга за изхвърляне на отпадъци : Компаниите за изхвърляне на отпадъци са частни фирми, които са специализирани в изхвърлянето на боклука, който хората може да не успеят да изхвърлят в редовното боклук. Много професионални, частни компании за извозване на отпадъци предлагат изтеглянето на матраци като една от услугите си. Цените варират значително, така че си струва да направите някои оферти и да прочетете отзиви.
 2. Поискайте теглене на матраци от вашата нова компания за матраци: Някои компании за матраци всъщност предлагат теглене на матраци като част от услугите си за доставка. Когато пазарувате за нов матрак, попитайте дали се предлага тази услуга. Фирма може да предложи изтегляне на матраци безплатно като стимул за покупка, но в повечето случаи компаниите, които ще вземат стария ви матрак, когато доставят новия ви, ще поискат малка такса, обикновено не над 50,00 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector